Tandvård, bara för de rika och illegala?

Att gå till tandläkaren är dyrt, för dyrt för många och större ingrepp är det bara de rika och papperslösa som har råd med.

Vi har på Petterssons tagit upp detta med fri vård för papperslösa, dvs. personer som enligt gällande svenska regler vistas illegalt i landet. Bland dessa återfinns grovt kriminella ska ni ha i minnet när ni läser vidare.

Allt fler svenskar avstår tandläkarbesök. Det kunde ni läsa i en artikel från 2013-03-19. De som ändå har råd att gå till tandläkaren får ibland ställa sig i kö när de nyanlända får gå före. Om detta kunde ni läsa 2013-06-26. Göran Hägglund (Kd) sade i ett svar till Marcus Wiechel att “Vi har råd” och menade att varje svensk betalar 3:50 för vården till papperslösa. Det kunde ni läsa i en artikel från 2013-05-03 som föranledde mig att mejla nämnde Hägglund med frågor angående  detta. Svaret kom, men det redovisar jag inte då det innehöll de sedvanliga flosklerna som ni känner till vd det här laget. Äsch, läs svaret här.

Senast i raden av rapporter om svenskar som inte har råd med sina tandläkarbesök beskrevs på Petterssons idag. Det handlar om 55-åriga Gunilla som tvingades sälja hela sitt bohag för att ha råd med sina tandläkarkostnader. Minns då att de 250 000 kronor som Gunilla redan lagt, skulle kosta papperslöse Abdullah från Somalia 50 kronor.

I veckan som gick debatterades invandrings- och integrationsfrågor i riksdagen. Så här sade bl.a. Emma Henriksson (Kd):

Här har vi två företrädare för Kristdemokraterna som tycker att “Vi har råd” att betala för papperslösas tandvård och att “Vi kan avstå några mjölkpaket om året”. 55-åriga Gunilla undrar säkert varför vi inte har råd att betala hennes tandvård och varför vi inte kan avstå några mjölkpaket för att hjälpa henne? Om alla svenskar betalar 7 kronor per år och avstår ytterligare några mjölkpaket om året, kanske även Gunilla och alla de tiotusentals som inte har råd med tandläkarbesök, kan få denna vård för 50 kronor.

Mitt tips är att ni skickar ett mejl till en Kristdemokratisk representant i er kommun och ställer frågan. Ge er inte, utan kräv ett svar och får ni inte ett så skickar ni nya mejl eller varför inte ett hederligt gammalt brev. Bakom denna länk finner ni både e-postadresser, fysiska adresser och telefonnummer. Gör er medborgerliga plikt!

Får ni svar kan ni mejla dessa till redaktionen så att vi kan göra en egen post av dessa.

4 thoughts on “Tandvård, bara för de rika och illegala?

 1. nisse:
  Talade med min tandläkare just om detta vid mitt senaste besök.Han menade på,att det nog skulle misslyckas,om jag utgav mig vara arab eller somalier !
  Vad gäller nya taxan för oss svenskar så var försiktiga när ni träder in.Enbart hälsningsordet,”god dag” kostar numera 300:-(gäller även för pensionärer) 😉

 2. Kanske jag skulle söka asyl i Sverige trots att jag är riktig Svensk (pensionär) så att jag kan få mina tänder lagade eller måste man vara muslim för att göra detta möjligt ?

 3. Du ska inte fråga några nollor på kommunnivå. Du ska givetvis kräva svar av partiledarna!

  • Man får inga svar av partiledarna. Göran Hägglund är den ende som svarat personligen och delar av svaret är länkat ovan.
   Kommunpolitikerna finns i din närhet och har inte lika lätt att komma undan.

Kommentera