Israels blockad av Gaza


Under tiden 6 till 12 oktober 2013 passerade 2095 lastbilar med 59 682 ton med förnödenheter från Israel till Gaza. Dessutom levereras 125 MWh el i snitt per dag samt 926 ton matlagningsgas under veckan.

Gränsen mellan Egypten och Gaza hålls fortfarande stängd men det bekymrar inte PK, det är Israel som upprätterhåller en nästan total bojkott, i varje fall om man får tro den statskontrollerade SVT och utrikeskorrespondent Samir Abu Eid, med rötter i Palestina som i veckan haft minst två reportage från Gaza där Israels blockad nämns flera gånger men inte ett ord om den strida ström av varor som kommer över gränsen från Israel. Det är märkligt att han inte rodnar när han står och ljuger. Jag har mejlat och frågat Samir om han anser att 60 000 ton i veckan är en ”nästan total bojkott”

Givetvis ska vi inte vara enögda utan ta med den omvända exporten. Från Gaza till Israel avgick 1 lastbil med kryddor. Inte dåligt.

Totalt har 1 251 482 ton gods levererats från Israel till Gaza hittills under 2013. För övrigt är det bäst att tala om att det inte är Israel som skänker bort varorna som når Gaza utan det mesta är internationellt bistånd eller beställt av Gazaborna för biståndspengar.

Gaza 6-12 oktober 2013 


2 responses to “Israels blockad av Gaza

 • The Golani Snowman

  Och Israel ska dubbla mängden vatten de levererar till Gaza. http://israelisverige.info/?p=16556

  Gilla

  • Pettersson

   Ali, hur kommer dina vänner att tacka för detta? Ett gäng raketer, en ny tunnel eller börja odla i växthusen judarna lämnade när de drog för åtta år sedan.

   Det är åtta år sedan Israel drog sig ut ur Gaza. Beslutet att evakuera samtliga bosättningar togs efter hårda påtryckningar från omvärlden.

   Israel lämnade Gaza den 12 september 2005, de rev synagogor, grävde upp gravar och vräkte judar som i årtionden bott i området. Allt detta gjordes för att omvärlden lovad fred och stabilitet i retur.

   Som en gest av välvilja donerade man de högteknologiska växthus man byggt och som stod för hela 15 % av Israels jordbruksexport. Tanken var att dessa växthus skulle sysselsätta hundratals palestinier och få fart på deras ekonomin.

   Några timmar efter att den sista Israelen lämnat Gaza den 12 september 2005 avfyrades de första raketerna mot Israel. Växthusen plundrades och förstördes. Ytterligare 1800 raketer hann avfyras innan man i juni 2007 införde en blockad mot Gaza. Omvärlden som lovat fred och stabilitet stod tysta och tittade på när Israel tvingades att bli det första och enda landet i världen som lever under en raketsköld.

   …och ändå får araberna mängder av varor från Israel medan gränsen mot Egypten är stängd.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: