På Maldiverna har en pro – oppositionell TV-station satts i brand

COLOMBO, Sri Lanka (AP) Maskerade män startade en brand som rensade studion i en pro – oppositionell TV-station i huvudstaden på Maldiverna tidigt på måndag morgon i den andra attacken där inom två år, säger ägaren .

Omkring sex män på motorcyklar hotade och jagade bort en säkerhetsvakt, innan dem satta eld på stationen, sa Akram Kamaludeen . Övriga kontor i byggnaden i Male blev också skadade.

Kamaludeen sa att det fanns inga bevis som pekade mot någon misstänkt. Han sade dock att president Mohamed Waheed Hassans regering och hans allierade, hade varit upprörda över stationens täckning . Förra året bröt angripare sig in i byggnaden och klippte av kablar, för att störa stationens sändningar .

TV-stationen stöder oppositionen Maldivernas demokratiska parti, och myndigheterna har undantagit den från att få täcka statliga händelser .

”Det här är en mörk dag för pressfriheten på Maldiverna ,” sa Kamaludeen som påstår att polisen inte skyddade stationen trots tidigare hot och de har inte ens utrett den tidigare attacken .

Polisen patrullerade området vid tidpunkten för attacken och undersöker nu hur gruppen bröt sig in, enligt polisens talesman Hassan Hanif .

Maldiverna står inför politisk turbulens, med en domstol som skjuter upp ett avgörande presidentval, som förväntades vara gynnsamt för MDP:s  kandidat förre presidenten Mohamed Nasheed.

Nasheed säkrade mer än 45 procent av den första omgångens röster den 7 september, men nådde inte de stipulerade 50 procenten som behövdes.

En överföring mellan honom och hans närmaste rival Yaamin Abdul Qayyoom, bror till landets förre envåldshärskare, sköts upp av Högsta domstolen efter den tredjeplacerade kandidatens påstådda bedrägerier i den första rundan

Domstolen väntas besluta om att upphäva den första omgången i valet senare under måndagen.

Nasheed, som blev landets förste demokratiskt valde president 2008, och avslutade ett 30 årigt envälde, avhystes förra året efter offentliga protester av hans order att arrestera en domare.

Den amerikanska ambassaden i Colombo som också är ackrediterad till Maldiverna, uttryckte under måndagen oro över TV- attacken och uppmanade myndigheterna att ställa de ansvariga inför rätta och sluta upp med ” det politiska våldet och vedergällningarna”.

The Garden Island

Olli kan naturligtvis berätta att även Maldiverna är ett islamskt Ummah idag. De skickade unga män till Pakistan för Jihadträning och vips hade de tagit makten från den första valda presidenten på 30 år. Valet var 2008 och presidenten blev då Mohamed Nasheed. Han avsattes förra året och är nu kandidat för oppositionen, om jag nu har hängt med i alla turer i de ”muslimska demokratiska valen”. Maldiverna har tidigare kallats för paradisöarna, för sitt vackra läge. Men så kom islamismen till öarna, och hur det är nu vet jag tyvärr inte, men kan kanske få reda på det snart. Kanske redan efter de har haft sitt presidentval, och vi har fått reda på hur pass demokratiskt och rättvist det valet blev.

Velassaru-Maldives
Velassaru-Maldives

One thought on “På Maldiverna har en pro – oppositionell TV-station satts i brand

Kommentera