Dödliga skolattacker av islamister allt vanligare

amnestyNIGERIA. Över 50 studenter sköts till döds på en lantbrukshögskola i delstaten Yobe den 29 september. Den 4 oktober, publicerar Amnesty International en ny rapport om attacker mot skolor i norra Nigeria mellan 2012 och 2013.

– Hundratals har dödats i dessa fruktansvärda attacker. Tusentals barn i norra Nigeria hindras från att gå i skolan och många lärare har tvingats fly, säger Lucy Freeman, biträdande chef för Amnesty Internationals Afrikaavdelning.

– Attacker mot studenter, lärare och skolor påvisar en total avsaknad av respekt för rätten till liv och utbildning.

Enligt rapporten Education under attack in Nigeria har minst 70 lärare och ett stort antal studenter dödats och många har skadats, bara i år. Omkring 50 skolor har bränts ned eller på annat sätt förstörts och fler än 60 andra skolor har tvingats stänga.

Den islamistiska väpnade gruppen Boko Haram har tagit på sig ansvaret för många, men inte alla, attacker.

Mellan 2010 och 2011 skedde attackerna oftast då skolorna stod tomma. Sedan början av 2013 tycks attackerna dock ha blivit mer målinriktade och brutala. De sker allt oftare när studenterna är där och enligt uppgifter till Amnesty International utses både studenter och lärare som direkta måltavlor.

I rapporten berättar rektorn vid en mellanstadieskola i Maiduguri om en attack i februari i år: – Männen började skjuta mot alla runt omkring. Två lärare sköts, en av dem dog direkt och den andra skadades allvarligt. Vi var alla förtvivlade.

Amnesty 

2 thoughts on “Dödliga skolattacker av islamister allt vanligare

  1. Men i Sverige vrider sig PK isterna som maskar, för att
    framhävda att Islam är fredens religion!

Kommentera