Rinkeby – nästa med böneutrop?

RINKEBY. I Fittja blev det en hård debatt om böneutrop från moskén. Nu har Muslimska föreningen 
i Rinkeby ansökt om tillstånd för att sända ut fredagsbönen i högtalare utanför sin moské.

Föreningen har sin moskélokal på Visbyringen 16 A i Rinkeby. Som i många andra moskéer som finns i olika lokaler runt om i Järva­området är det fullsatt under fredagsbönen. Under den varma perioden ber många utomhus för att det inte ska bli så varmt och trångt.

Då rullas mattor ut på gräset utanför lokalen, det brukar samlas cirka 100 personer. För att de ska höra vad imamen säger har föreningen under många år haft en högtalare på ett bord utanför ingången.

Enligt Faiz Mohamed Mackeen, som ansvarar över föreningens lokal, har de egentligen inte tagit emot några klagomål, men när en person påpekade att det kanske inte var lagligt bestämde de sig för att ansöka om tillstånd.

En före detta granne, som bodde ovanför, är den som hittills har klagat mest.

– Vi vill inte ha några onödiga problem. Det är alltid lite känsligt när det handlar om religion. Men vi har aldrig högt ljud och det är bara under max en halvtimme på fredagar under den varma tiden på året. Själva böneutropet håller vi inne i moskén, det är imamens bön som vi vill sända ut.

Att få ett tillstånd på papper skulle kännas bra tycker han.

Miljö-­ och hälsoskyddsnämnden har fått tycka till i frågan, och är för ett tillstånd, så länge föreningen håller volymen under bullerriktvärdena.

Helal Ahmed, ordförande i Muslimska föreningen, hoppas också på ett ja från polisens tillståndsenhet.

– På sommaren är det mycket annat som flyttas ut, folk har grillfester på gårdarna och spelar hög musik. Vi är inte så störande.

Det är inte så vanligt med tillståndsansökningar som gäller böne­utrop.

Moskén i Fittjas ansökan om att få tillstånd till böneutrop blev och är fortfarande väldigt omdiskuterad. Polisstyrelsen gav dem tillstånd efter många turer, och Fittjamoskén blev först i landet med böneutrop från en minaret.

Karim Shamhamadi, aktiv i Gruppen för ett gemensamt samhälle, är emot böneutrop utomhus, och protesterar fortfarande mot böneutropen i Fittja.

– Jag tycker att det är värre att de ska sända hela bönen och inte bara utropet i högtalare. Jag är emot bönen via högtalare för att jag anser att det är religiös propaganda som tvingas mot människor på gator och torg. Religion är privat och bönen ska ske i det privata utrymmet i moskén, säger han.

-Pettersson håller med Karim, religion är religiös  propaganda och islam ska praktiseras int Arabien…

Mitt I 

6 thoughts on “Rinkeby – nästa med böneutrop?

  1. Följ schweizarnas exempel och förbjud minareter!

    Vi lever i ett sekulärt land med religionsfrihet, i e även frihet FRÅN religion för alla. Muslimer brukar jämföra med kyrkornas klockor men det är fel! Klockringningen är en ordlös kallelse medan muezzin står och skriker om att Allah är den ende och störste. Ska de dessutom får läsa/vråla hela bönen är det fråga om påtvingat missionerande som ingen slipper ifrån.

    Dessutom är det väl fortfarande Sverige även i Rinkeby?

  2. Tyvärr så tror jag att detta kommer att bli verklighet… hela tiden så ska det vikas och ge islam hela handen… Kyrkor brinner runt om i landet och det blir på sin höjd en notis i den lokala blaskan.

    Men man kan undra vad som händer när någon gör det minsta lilla mot en moské?? (nu ska det sägas att jag inte uppmuntrar någon som helst slags förstörelse eller liknande, det är olagligt och ska som sagt var, ej uppmuntras)… jag vill bara göra en liknelse…

    • Det politiska etablissemanget i Sverige blir allt mer positiva till islam ju mer våld som sker av grupper till islam. Jag struntar snart i Abzurbistan, förbaskad soptipp, som det verkligen stinker om.

  3. 2014 kommer moskén i Skärholmen att byggas. 3000 kvadratmeter stor och med två 30 meter höga minareter. Och där bor jag. Suck. Det blir väl att varje fredag ta ut radion på balkongen och spela nationalsången under samma tid som böneutropen sker. För naturligtvis kommer dom att få tillstånd.

    • Spela den här istället för de är de enda som lyckats med att hålla ”fredens religion” på mattan, i alla fall bitvis:

      [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=E6XzRP0KMn4&w=420&h=315]

      It takes one to know one?

  4. Ja håller med Pettersson och Karim. Om detta muslimifierande får fortsätta så kommer Sverige bara om några årtionden att bli ett muslimskt land.

Kommentera