Norska valet: Jämn ström väljare från Högern till Framstegspartiet (Frp)

Siw Jensen
Siw Jensen

Uppdaterad 2013-08-28  kl 15:45 För första gången är nu Frp uppe över 15 % i näst sista veckan. Höyre backar till 27 %

Den senaste veckan har det gått en stadig ström av väljare från Högern till Frp. Siv Jensen menar att Frp har lyckats få fram skillnaderna mellan de båda partierna.

 Dagens partibarometer visar mycket småförändringar i partistöd. Mandatfördelningen visar likväl att högern tappar två mandat, medan Mp de gröna vinner två, jämfört med lördagens mätning.

 Samtidigt visar bakgrundstalen att styrkeförhållandena på den borgerliga sidan kan vara på gång att ändra sig. Väljarövergången från Högern till Frp har ökat jämt över den senaste veckan, och är nu deras högsta så här långt i valrörelsen.

Läs mer på vg.no och kolla in senaste mätningen, som publiceras kl 12:00 varje dag.

Verdens gang. no 

Frp

Barometeret er basert på 2027 automatiske telefonintervjuer i to separate undersøkelser 23. og 24. august. Dagens måling gir følgende mandatfordeling:

Ap: 51
Frp: 26
Høyre: 49
KrF: 10
Venstre: 10
SV: 8
Sp: 11
Rødt: 1
MDG: 3

Var femte man och var tionde kvinna stöder nu Fremskrittspartiet, medan vänstern föredras av kvinnor. Se på målingar i Verdens gang!

Nå vad tycker ni om mitt sätt att presentera politiken, undrar Olli? Man brukar väl tala om hur man ligger till, inte sant?

Så här sa en skojig Norrman till mig i en bar på Gran Canaria på 1980-talet apropå norsk politik. Kåre vill nock, men Gro har lem. Kåre Wilnock var då höyres ledare och Gro Harlem Bruntland stor ledare för Arbeiderpartiet. De har go humor i Norge, och skämtar även om sitt eget land och dess kändisar och så Sverige förstås.

8 thoughts on “Norska valet: Jämn ström väljare från Högern till Framstegspartiet (Frp)

  1. Klokt av norrmännen att hålla miljömupparna så lågt. De kanske har lärt och sett vad MP åstadkommit i Sverige.

  2. Det är inte heller alls förvånande att högern i Norge får stå för en hel del av dem som byter parti. Jag vet inte riktigt var Höyre med Erna står. Men har de tagit efter Högern i Sverige, så har de ju blivit socialister och kan hota med att de stöder arbeiderpartiet, så att Frp inte får för stor makt. Men då har de väl tappat förståndet sitt alldeles.

  3. Det har ju också funnits ett nationellt och massinvandringskritiskt parti med många medlemmar och ändå fler som röstar på partiet, mycket längre än SD har haft något inflytande alls på politiken. Nu kan det komma att tas igen med råge. Redan nu är man ju jämstora med Frp i Norge. Men det är väl en bit kvar till danskt folkeparti.

  4. Dags att även Fredde börjar läsa och lyssna på Sveriges väljare. Oppositionspartierna i Norge ser inga problem med att regera med Frp. ”Vi har ju samarbetat länge inom Stortinget”.

Kommentera