Trångsynta är också långsinta


Temple-Mount-300x225

Temple-Mount-300×225

Media över hela arabvärlden skrev i förrgår onsdagen den 21 augusti 2013 om en mycket gammal historia från 1969. De refererade till en kristen mentalpatient från Australien, som hade försökt bränna ned Al – Aqsamoskén på tempelberget i Jerusalem.

 Nu försöker media i arabvärlden länka ihop en ensam galnings attack med politiska anspråk på Israel, genom att felaktigt påstå att det var en judisk man som utförde attentatet på dagen 44 år sedan. Denis Michael Rohan, en 28 årig Australiensisk medborgare och nitisk kristen försökte då att tända eld på Al-Aqsa.

På den tiden hävdade han att skälet för att försöka bränna Al-Aqsa, var att han ville påskynda det andra besöket på Jorden av Jesus Kristus, genom att göra det möjligt för judarna i Israel att återuppbygga det gamla judiska templet på tempelberget i enlighet med en bok i Bibeln.

 Två dagar efter attentatet arresterades han för försök till mordbrand, åtalades och befanns vara sinnessjuk, och skrevs därför in på ett mentalsjukhus. Fem år senare deporterades han från Israel på humanitära grunder, och fick flytta hem till ett sjukhus i Australien, där han avled 1995.

 Bloggen Elder of Ziyon rapporterade först om ökningen i frekvensen av arabiska nyheter, som visade en markant ökning jämfört med hans 2007 års rapport vid samma tillfälle sex år tidigare. Vid den tiden sa några att Rohan var judisk,många enbart antydde det, medan andra hävdade att Israel själva låg bakom bombningen, enligt Elder of Ziyon.

Vid granskningen av dagens tryck i frågan, målar de äldste av Ziyon upp en oroande bild av desinformation som genomsyrar nästan alla arabiska medier.

Sajter som är fulla med antisemitism som Al Watan Voice, hävdar naturligtvis att Rohan var jude. Men även media vilka låtsas hålla sig till Västerländsk journaliststandard – påstår att Rohan var en judisk extremist.

Därefter räknas ett antal media upp som alla har samma åsikt – Rohan var en judisk extremist. Det är hundratals artiklar i arabiskt media som hävdar att Rohan var jude eller israel.

 Detta är bara en liten indikation på att arabiska medier inte har några betänkligheter om att ljuga. Detta är något som västerlänningar har svårt att tro, men det är sant, och det är något som de behöver veta för att kunna förstå.

Det finns inga konsekvenser för de arabiska mediernas lögner, ingen skäms för det, och det finns inga vakthundsorganisationer i arabvärlden, som försöker rätta till felaktigheter och lögner. Osanningarna är lika utbredda över hela arabvärlden, avslutar Elder of Ziyons.

Lite mer finns att översätta, men det har med förhållanden vid tempelberget att göra, inget med det mediedrev Israel har blivit utsatt för av sina arabgrannar. Om ni vore där och kunde prata arabiska, så vet jag att ni skulle få allt ordagrant från folket, det som de läst i media eller fått berättat för sig. Mao är det kanske ännu mer partiskt än vissa av våra större media är, ur.antaget nu mer partiskt än i kt än i vissa av våra media skulle elberget att göra, inget med den mediendantaget AH och Exessen förstås. Läs mer på Algemeiner.

Algemeiner

Naturligtvis är det de pågående fredsförhandlingarna som man försöker att påverka, anser Olli.


16 responses to “Trångsynta är också långsinta

 • Ulf Lind

  44 år sedan??? Hur menar du nu Olli?

  Gilla

  • Olli Rein

   Det är svar på din första kommentar i tråden, tyvärr så kan det bli så här i det system som vi har för kommentarer. Det var för 44 år sedan Denis Michael Rohan satte eld på Al-Aqsa Moskén, och det är väl vad du där kommenterar. De mer högtravande delarna i din kommentar lämnar jag helt till de skriftlärda att träta om. Själv håller jag mig till den arabiska pressen, det skriver jag lite ovanför din första kommentar.

   Gilla

 • Ulf Lind

  ”Det allra heligaste” = Arken med Moses två stentavlor i, med tio Guds bud på. Grunden för vår västerländska civilisation.

  Gilla

  • Olli Rein

   Ulf Lind
   Det är bra att du försöker klargöra vad som låg bakom för 44 år sedan, men som jag skriver i rubriken, så är trångsynta också oftast långsinta. De kan älta saker som är tusen år gamla, och det blir aldrig färdigältat för dom, och då är man långsint.
   I Kosovokriget gick man ju tillbaka till slaget på Trastfältet 15juni 1389 mellan Serbien och Osmanska riket och hämtade sin inspiration från ett blodigt slag som slutade oavgjort.

   Slaget vid Trastfältet var ett fältslag som utkämpades den 15 juni 1389[Not 1] mellan Osmanska riket under sultan Murat I med vasaller och Serbien under prins Lazar Hrebeljanović med allierade på Kosovo Polje (”Trastfältet”), en långsträckt högslätt i nuvarande Kosovo. Det råder delade
   meningar om slagets utgång, då båda sidor har tillskrivits segern eller att slaget var oavgjort. Faktum kvarstår dock att serberna förlorade nästan hela sin adel och militärledning vilket i längden ledde till att Serbien kunde erövras av osmanerna, detta trots att serberna lyckades dräpa den osmanska sultanen.
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Trastf%C3%A4ltet

   Gilla

 • Ulf Lind

  Om Klagomuren, västra muren. Enligt Wikipedia:

  ”Enligt Bibeln byggdes Salomos tempel på toppen av Tempelberget under 900-talet f.Kr. och förstördes av babylonierna år 586 f.Kr. Det andra templet byggdes år 516 f.Kr. Omkring 19 f.Kr. lät Herodes den store inleda ett massivt expansionsprojekt på Tempelberget. Han utökade området vilket medförde en utvidgad plattform. Västra muren ingick i denna plattform. Herodes tempel förstördes av romarna liksom övriga Jerusalem år 70 e.Kr. under det första judisk-romerska kriget.
  Den judiska traditionen lär att Västra muren uppfördes av kung David och att muren vi ser i dag byggdes på hans grund. Enligt Mishna låg Västra muren, av samtliga fyra väggar på Tempelberget, närmast det Allra heligaste; därför anses bön vid muren vara särskilt fördelaktigt. Många besökare sticker in papperslappar med skriftliga böner i sprickorna i muren.

  I alla tider har judar samlats vid muren för att uttrycka tacksamhet till Gud eller be om gudomlig barmhärtighet.
  Enligt judisk lag är det ett måste att känna sorg och att slita itu sina klädesplagg när man besöker Västra muren och ser den ÖDELAGDA TEMPELPLATSEN.

  Det finns en tradition som säger att när vatten börjar strila genom stenarna i muren är det ett tecken på att Messias ankomst är nära.”

  Gilla

  • Stenbock

   Ulf:
   Det där med vattnet tror jag mig ha hört någon gång…
   Annars har du idag lärt mig mycket nytt,eller kanske sådan som försvunnit i mina grå.Är du kanske rent av Religionslärare ?

   Gilla

 • Stenbock

  Ruben:
  Vi har kanske samma bekantskapskrets ! 😉

  Gilla

 • Ulf Lind

  Jo Olli. Men varför? dom ljuger, är också intressant att belysa.

  Och att befästa att det är en lögn det dom påstår. Att han varken kunde vara en jude eller sann kristen.

  Stenbock: Dom tror inte att han var Messias. Dom godkänner honom inte som det. Dom tror fortfarande att han inte har kommit. Därför är dom judar och inte kristna.

  Gilla

  • Stenbock

   Tror de att han vid ankomsten skall landa vid Klagomuren ?
   Eller vad är det,som de sysslar med där ?
   En närstående trodde att de står,och mastuberar det betvivlar jag dock,De hattprydda är ju inga ungdomar precis !

   Gilla

   • Ruben

    Stenbock.
    Har alltid tyckt att det ser så löjligt ut när de håller på så där vid ”muren”, under ett besök där vid förra århundradet var det någon i mitt sällskap, som tyckte att det såg ut som om de stod och j***ade. 🙂

    Gilla

 • Olli Rein

  I mitt inlägg tar jag inte ställning varken för eller mot någon av de tre religioner som är inblandade, det är inte det jag är ute efter utan hur man i arabisk press uppenbart kan ljuga i sin journalistik för att det inte leder till några konsekvenser för dem.

  ”Vid granskningen av dagens tryck i frågan, målar de äldste av Ziyon upp en oroande bild av desinformation som genomsyrar nästan alla arabiska medier”.

  ”Det finns inga konsekvenser för de arabiska mediernas lögner, ingen skäms för det, och det finns inga vakthundsorganisationer i arabvärlden, som försöker rätta till felaktigheter och lögner. Osanningarna är lika utbredda över hela arabvärlden, avslutar Elder of Ziyons”.

  Det är detta som jag vill få fram och som jag tycker framgår rätt klart av vad den israeliska pressen skriver, men jag kan ju inte och vill inte hindra er att ta upp andra aspekter på texten. Men det jag vill få fram är att den uppenbara lögnen i den arabiska pressen, tyvärr får stå oemotsagd av all annan press än Israels.

  Gilla

 • Stenbock

  Ulf Lind:
  Menar du verkligen att Judarna inte känner till att Jesus redan besökt oss och återvänt.För,att därpå återkomma och döma levande och döda !!!!
  Är det kanske grunden för att så många står och nickar och bugar framför klagomuren…Någon måste upplysa dem om Nya testamentet….
  Ser du Ulf,man lär så länge man lever.

  Gilla

 • Ulf Lind

  […”skälet för att försöka bränna Al-Aqsa, var att han ville påskynda det andra besöket på Jorden av Jesus Kristus”…]

  Alltså var han för det första inte jude. Eftersom judarna fortfarande väntar på Jesus FÖRSTA besök. Dessutom var han manisk, och trodde sig kunna påverka Gud. Vilket är helt absurt. Det var ett sekteristiskt beteende i så fall, och absolut inte kristet heller. Det finns ingen kristen som försöker påverka eller framana Jesus återankomst. De väntar snällt istället och bidar sin tid. Och det som är förutbestämt är det, av Gud, enligt bibeln, och låter sig inte ruckas på. Det står om tecknen där. Och just därför är det redan bestämt när, och under vilka omständigheter. Det kan ingen människa rucka på. Löjligt. Det är ett feltänk av denne galning, och absolut okristet och ojudiskt tänkt. Obs enligt tron, inte om man tror eller inte. Men utifrån denna handlade han absurt, ologiskt och helt mot dessas hela principer. Men de s k palestinerna söker ju konflikt, i allt de kan fabulera fram, för att svärta ner Israel och judarna, så de kan attentera mera i terrorimens heliga korandogmatism. För de gillar det helt enkelt. Varför skulle de annars ha en stenkastarkultur???

  Gilla

 • Pica pica

  Varför kommer jag att tänka på Tusen och en natt? Kanske för att det också är en sagobok.

  I min historievärld har islam ingen rätt till Jerusalem. Lika litet Andalusien som nu kommit på tapeten igen och skall återerövras. Har de inte förstört tillräckligt många länder? I botten ligger nog deras judehat. De beter sig som bortskämda och avundsjuka barn.

  Gilla

 • Olli Rein

  Det blir då i en annan värld, eftersom han dog 1995, har jag glömt det i texten? Nej det är du som inte sett det.

  Gilla

 • Freja

  Synd att mentalpatienten misslyckades, kan han få ett andra försök?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: