Religiösa människor är mindre intelligenta

Religiösa människor är mindre intelligenta än icke-troende.

Det är professor Miron Zuckerman vid Rochesters universitet i USA som lett forskarteamet bakom denna studie. Studien bygger på analyser av 36 studier från åren 1920-2012 och resultatet man kom fram till var ett negativt samband mellan religion och intelligens.

Innan någon nu börjar anklaga oss på Petterssons för att vara rasister och främlingsfientliga, så refererar vi bara till den artikel som DN publicerat och den i sin tur grundar sig på en studie gjord av en professor från USA.

Källa: DN

Jag respekterar folks val, men tror man på fullt allvar att det suttit en man i himmelen under hundratusentals år och styrt alla händelser på vår jord, så…

20 thoughts on “Religiösa människor är mindre intelligenta

 1. Varg i veum. Hur bevisar du att TUREN existerar och finns… Och om du går till den fysiska världen. Så består det mesta av tomrum. Dessutom har du kvanta i den som påverkas av den som observerar de. Dessutom är ett kvanta partikel och våg samridigt. Färger finns inte, utan är avsaknad av ljus. Och hur ser en fasettseende världen. Alla uppfattar saker de ser och hör olika i förhållande till sin inre uppfattning.

  Så vad är egentligen det konkreta och beständiga, i denna flukturerande verklighet… Men jag menade inte i det att man inte kan veta, att hävda religion. Utan just detta ”att man inte kan veta”, från båda hållen. Det är dåraktigt att säga att man vet, när det inte går att bevisa. Det går heller inte att bevisa Guds icke-existens. En fråga då: Finns inte heller tankar och känslor. HUR BEVISAR DU DET. Det finns ju heller inte i den fysiska världen, eller hur. Så det vet du ju heller inte i så fall. Och vad är en tanke och känsla i så fall. Vad jag menar är, att man ska vara lite mer ödmjuk, och inte så sturskt hävda det ena eller andra som total sanning, vare sig man är religiöst troende eller ateist.

 2. Jag tror själv att intelligens föds genom prövningar o problemlösningar. De som hela tiden ” smiter undan ” problemen och skyller på en högre makt har inte intelligensen att lösa det själva. I mobergs bok utvandrarna så säger karl oskar, ska en få någe gjort så ska en göra et själv, å int lita pån däruppe att han göret ” . Det ligger mkt i det. Att inte lösa problem själv utan att lägga dem på en högre makt skapar bara dumhet, så är det.

 3. ”Jag respekterar folks val, men tror man på fullt allvar att det suttit en man i himmelen under hundratusentals år och styrt alla händelser på vår jord, så…”

  Måste tillhöra politikerskrået för att inte fått sparken för ett så uselt utfört arbete.

 4. Jag citerar mig själv, från förra bloggin lägget:

  ”Det tror jag också på också om man är fanatisk. Men inte om man har ett fritt förhållningssätt i sin tro, och inte är stängd för annat. PK-folket är lika fanatiska som muslimer, och faller således under samma fålla. Drar man ut konsekvenserna, så får väl vänsteraktivisterna ett bryt ha ha.”

  Jag tror att blind tro på vad man än tror, fördunklar sinnet. Är man fanatiskt troende ateist, så är man också lika ointelligent. För man kan ju egentligen inte veta. Ett öppet sinne åt båda hållen oavsett om man är religiöst troende eller ateist är det bästa. Intelligent-design-teoretikerna, kan ju ha rätt. Och tänk på kvantmekaniken, där en partikel både är en våg och en punkt samtidigt. Kvantmekaniken bekräftar nåt annat än det vi fysiskt ser. Vad det är kan man fråga sig, och undra över. Men ingen kan med riktig säkerhet varken säga ja och amen, eller Nej tack. Man ska inte fördömma åt ena eller andra hållet. Det är det som fördummar. FANATISM. Inte vad man väljer. Och religiös fanatism, kan vara vad som helst. Det finns dom som dyrkar tv -eller dator altaret skoningslöst. Eller flaskan. Allt som blir till besatthet, fördummar och kan vara ens religion som gått till överdrift. Därför mina vänner, är det bästa mina vänner, att ha en öppen, men inte överdriven attityd , till det mesta. Med det menar jag inte att man ska vara utan ståndpunkt. Men det gäller att pejla rätt där, och välja en bra väg. Och att inte vara helt stängd för nya intryck, som kan lära en nånting. När man har bildat sig en uppfattning, gäller det att hålla linjen tills något annat visar att det är rätt, men inte förr. Men ändå inte vara helt stängd för annat, fast man håller sin ofanatiska fria linje. Det är det jag tror intelligens handlar om. För tänk t ex på PK-ismen. Den är betydligt mer fanatisk och doktrinär än vad dom fyra religionerna oftast är av sina utövare. Möjligtvis hinduismen då. Islam däremot, är ingen religion, utan en sjuk fanatisk förgörarlära. Och därmed värst av allt, med största antalet ointelligenta av allt. DÄRFÖR MÅSTE ISLAM KROSSAS. Om inte annat, så för att främja intelligensen.

  • Det tycks upplevas vara något bärande argument, detta om att ”man kan inte veta” och därför är det troligt att verkligheten är så som religiösa individen uppfattar den.
   Jag tycker inte det argumentet håller. För det första är verkligheten verifierbar. Det finns ingen anledning att ta hänsyn till någonting som inte går att verifiera. Jag ser det inte som någonting ”fanatiskt” att inte gå på någonting bara för att någon påstår någonting. Inte i samma mening som fanatisk i religiös mening. Jag skulle vilja kalla det självbevarelsedrift.

   Visst är det så att vi själva skapar vår verklighetsuppfattning och kan tro på vad som helst. Man får tro på nån muhammedjesus eller xenu, ingen hindrar någon från att tro på vilka stolligheter som helst i den civiliserade världen.

   Men det är just en – personlig – upplevelse som inte kan appliceras på världen i stort, än mindre på andra människor och deras vardag. Vad religiösa måste lära sig att deras gud finns i deras huvuden, ingen annanstans. I alla fall tills gud blir en realitet för andra än individerna som ”tror”.
   Fakta är att tro kan aldrig, får aldrig bevisas. Det skulle ju förinta religionen. Ska man säga någonting välvilligt, i den riktning som du antyder, om religion så kan man säga att det är som en trisslott. På ett mycket avlägset sätt.

   Visst finns det en mikroskopisk chans att man vinner 100 000 kronor skattefritt i månaden, men den är inte sannolik. Men chansen att göra det är oändligt mycket större än att nån jesus klampar ner på jorden igen. Helt enkelt för att det förra har skett i verkligheten.
   Det andra har bara påståts. På samma sätt påstås det att jorden skapades på sex dagar och jorden har existerat i 6000 år. Varför skulle såna påståenden vara mindre sanna än några gamla skrifter varpå sexdagarsfantasin bygger på?

   Man kan väl säga att om man köper t.ex. bibeln eller koranens beskrivningar så måste man köpa scientologins påståenden om DC3or för 75 miljoner år sen och kluster av thetaner,
   För ”man kan ju inte motbevisa det”

 5. Det finns det ju ypperliga bevis här på bloggen av vad religiösa tokstollar och fanatiker presterar. 🙂

 6. Ja att det är så i en viss religion, är helt klart.
  Deras många gånger sjuka beteende vittnat inte
  om någon större intelligens!

  • Varför skulle det vara en ”märklig studie”? Vi tvingas ju utstå religion hela tiden utan att kunna värja oss, och då är det ju bra att man studerar alla aspekter av det, inte bara den blankputsade fasaden som religiösa visar upp. Det enda kunskap gör är att befria människor så att de kan tänka själva och fatta rationella beslut. Vad är det för ”märkligt” med det?

  • Vi invaderas av religiösa idioter från mellanöstern vilka enligt prof. Richard Lynn har ett IQ på 85 i snitt. Ännu värre religiösa idioter från Afrika som stoltserar med IQ 70 och därunder.

   Ali kom med något smart nu som motbevisar tesen.

   • Det som motbevisar tesen är ni levande bevis på. Ofta när man diskuterar med rasister på hatsajter märker man en tydlig fördumningstendens.

   • Nä Ali du lyckades inte heller denna gången. Vi rasister är medskyldiga till att ha skapat ett fungerande samhälle som ni loosers har lockats att leva i. Även vi har idioter och de är de som låtit sig föras bakom ljuset av era lögner och har släppt in er och kallar alla och envar för flykting. 90-95% av er är lögnare. Så våra PK-idioter är religiösa inom sin religion, PK-ismen.

    Ni religiösa MENA-idioter lägger er med röven i vädret 5 gånger om dagen och ber till er låtsaskompis och det bästa han kan komma med är att ni skall flytta till ett land med mindre religiösa och mer företagsamma individer.

    Hur känns det Ali att tvingas att se hur Allahs fiender och förnekare lyckats skapa vad ni totalt misslyckats med även där ni övertagit fungerande samhällen så klarar ni inte ens av att vidmakthålla dessa som fungerande. Idioter är vad ni är och det kan ingen censur förändra.

 7. ” Ju mer man vet – ju mer inser man hur lite man kan”…
  Viss ödmjukhet från en del håll kanske vore bra?

 8. Stefan K:
  Med din sista mening har du förstört dagen,för otaliga illitionister !
  Ligger inte ”ossis” kommentar närmast sanningen ?Huvuddelen ”troende” är väl skenheliga…eller ?

  • Nu gäller ju en studie likt denna inte alla utav en kategori utan en övervägande del, alltså finns det undantag som bekräftar regeln.

Kommentera