Syriska islamistrebeller använder gisslantagande och massmord som taktik

SYRIEN. Gisslantagande och massmord har blivit syriska rebellers viktigaste taktik under inbördeskriget. Medlemmen i styrelsen för Syriska nationella koalitionen för revolutionära och motståndsstyrkor Anis Airut har erkänt att målet med massrepressalier mot civilbefolkningen i landets östra och norra del är att skapa en skräckbalans gentemot regimen. Men president Bashar al-Assads styrkor har aldrig anklagats för att ha tagit gisslan.

De mest skräckinjagande meddelandena kommer under senaste dagarna från kurdiska områden i nordöstra Syrien. Cirka 450 gisslan har redan dödats där, varav 120 var barn, medan resten var kvinnor och äldre människor. De alla var medlemmar i familjer till kurdiska soldater som slåss mot rebellstyrkorna i förbittrade strider.

Islamisternas metod i Syrien liknar allt mer religiösa och etniska rensningar. Enligt arabiska tv-kanaler har soldater från Jabhat al-Nusra och Islamiska staten tagit cirka 400 alawiter som gisslan i landets norra områden. Kvinnor, barn och gamla människor har förts i riktningen mot den turkiska gränsen. En av alawiternas andliga ledare den 80-årige Badreddin Gazzal är bland dem.

Alawiter liknar mycket shiamuslimer. President Bashar al-Assad är också alawit. Av cirka tre miljoner alawiter i Syrien, Turkiet och Libanon bor de flesta i Syrien. Ungefär två miljoner syrier, det vill säga 10 % av befolkningen, är kurder.

President Bashar al-Assad påstod igår i Damaskus att det inte finns och inte kan finnas en politisk dialog med oppositionella rebeller. Han uppmanade att slå till mot terroristerna med järnhand. En förnuftig människa kan inte föreställa sig ett politiskt sätt att bekämpa terrorismen, menade den syriske presidenten. Och han påpekade att man inom ett par månader kan få slut på terrorismen i landet.

Regimstyrkorna vinner seger efter seger. Det blir fred i Syrien, men fred inom ett par månader som al-Assad krävt verkar dock vara en omöjlig uppgift, säger Vjatjeslav Mutuzov, president för organisationen för vänskap och affärssamarbete med arabiska länder, till Rysslands röst:

Jag tror att västländernas stöd till de syriska rebellerna och oppositionella politiker snart kommer att upphöra. Kriget har börjat på grund av ett stort finansiellt bistånd från västvärlden. Stödet försvagas nu, eftersom resurserna tar slut, medan Ryssland, Kina och andra medlemmar i BRIKS inte låter väst öppet blanda sig i inbördeskriget på oppositionens sida inom ramen för FN:s säkerhetsråd. Det är på grund av väst som regimen ännu inte segrat. Den interna maktbalansen i Syrien är till förmån för regeringssidan.

-Pettersson undrar hur fan väst inkl. Sverige kan stå på islamistrebellernas sida? De är sunnimuslimer som talibanerna som svenska soldater slåss emot i Afghanistan. President Bashar al-Assad är visserligen ett svin men det finns grader även i en svinstia…

Rysslands röst 

4 thoughts on “Syriska islamistrebeller använder gisslantagande och massmord som taktik

  1. Jag kan inte förstå att de säger att al-Assads motpart är FSA? All världens sjuka islamister har ju rest till Syrien för att göra det de är bäst på, våldta, plåga och mörda andra människor. Det måste finnas minst tio olika islamistiska grupperingar med olika agenda. En del hävdar t o m att de vill bilda ett eget land inom Syrien.

    Så vem förhandla med om fred?

  2. Pettersson:
    Lyssnar också till Russia Today`s nyhetssändningar…
    Tydligen är det ett mycket litet område,som dessa terrorister fortfarande behärskar,till civilbefolkningens fasa. I Aleppo och norr därom har man ju en tillflyktsort in i Turkiet,när det börjar brännas för dem…
    Liksom islamisternas fyrbenta anförvanter råttorna, försvinner de i grottor och gångar ! Assad påpekade också detta förhållande i sitt tal,och nämnde samtidigt att det är mycket svårt att kämpa mot en gerilla !

  3. Verkar mer och mer som 2 verkligt onda makter strider mot varandra. Må de slakta och förgöra varandra. ”Svenska” jihadister får mer än gärna åka dit och dö.

Kommentera