Egyptiska militärens starke man ställer upp i presidentvalet


Petterssons blogg har den stora äran att som kanske första nyhetsmedia i Sverige presentera den första kandidaten till presidentposten i Egypten, som man ska försöka hinna med att välja under innevarande år. Det är Debkafile som har kunnat avslöja den egyptiska arméns starke man för Petterssons Mellanösternreporter Olli Rein.

Abdel Fattah el-Sisi

Abdel Fattah el-Sisi

Egyptens försvarsminister och  kuppledare general Abdel Fattah el-Sisi har beslutat att ställa upp i presidentvalet möjligen före slutet av året. Han är långt inne i förberedelserna för att kunna inleda sin valkampanj torsdagen den 15 augusti. Generalen planerar att hålla en kort kampanj.

Trots påtryckningar från USA och Europa, planerar han att återställa den egyptiska armén till ett politiskt centrum i Kairo genom en noggrann demokratisk process. Liksom presidenterna före honom, Gemal Abdel Nasser, Anwar Sadat och Hosni Mubarak, kommer försvarsministern att förfölja det muslimska brödraskap han avsatte den 3 juli, före sågningen av en uppgörelse med deras ledare, där han ger dem ett begränsat mått av politisk aktivitet.

Läs mer på Debkafile

Att det skulle bli en militär presidentkandidat var väl ingen högoddsare, men att det skulle ligga så nära i tiden, och att han skulle ange datumet för sin start av presidentkampanjen redan till den 15 augusti är väl mer förvånande. Han talar om att han vill ha en kort kampanj och att presidenten ska utses redan i år.

Det är än mer förvånande i detta folktäta land, där många är analfabeter och därför behöver se och höra presidentkandidaterna både i radio och TV samt på torgmöten, om nu sådana går att hålla. Ska det gå så måste det vara ett högt tempo på kampanjen. Glöm inte var ni läste detta först./Olli


5 responses to “Egyptiska militärens starke man ställer upp i presidentvalet

 • Olli Rein

  Jag får tyvärr lov att erkänna att åtminstone AB var några dagar tidigare än oss, men det berodde på att mitt Debkafile nyhetsblad bara utkommer en gång i veckan. Artikeln med presidentkandidaten stod sist i bladet och på första augusti, men bladet kom tredje augusti till mig, och jag sparade det när jag skrev om de övriga mest intressanta artiklarna, och så kom den inte ut förrän den fjärde augusti. AB hade märkt sitt med 31/7 2013. Jag får be om ursäkt, men jag var försiktig och skrev faktiskt ”kanske vi var första media i Sverige”.

  Gilla

 • Ulf Lind

  Du har rätt Olli. Han blir bra han, för att oforma landet till en sund demokrati. Tänk på Turkiet, när dom hade ett milt diktaturstyre en gång det var sunt för landet. Efter alla våldsamheter som hade varit. Men sen släppte dom på denna alldeles för tidigt, p g a västliga påtryckningar. Och naturligtvis urartade det mer och mer, till dagens ohållbara situation. Med islamisten Erdogan som terroriserar sitt folk. Så det behövs en låååång tid Innan de kan tillåta helt fri demokrati. Annars kommer Mursi och hans anhang MB, och salafisterna tillbaka, lätt som en plätt.

  Lars Å Månsson, det finns två makter. Allah och Gud. Och de står mot varann. Nu ser det mörkt ut. Men i längden, efter tyvärr, mycket lidande, så blir det nog bra till slut. Men vi måste kämpa mot skiten, annars tar den över. Men kämpar vi och tror, så hjälper Gud oss. Det är min fasta övertygelse. 🙂

  Gilla

 • Ulf Lind

  Låter bra tycker jag. 🙂

  Gilla

  • Olli Rein

   Ja det enda de känner till bra är milda diktatorer från krigsmakten. Om dessa vill kan de nog dana om landet i en mer sekulär och demokratisk riktning. Folket behöver ju utbildning i demokratiskt tankesätt i ett första skede.

   Gilla

   • Lars Å Månsson

    Kloka ord Olli…
    Men det lär dröja längre,att omdana Egypten än att islamisera Sverige !
    Jag som amatörkristen,kan inte förstå den högre makten..

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: