Mugabe – ett resultat av svensk bistånd

President Robert Mugabe segrar med bred marginal i presidentvalet, spår hans eget parti Zanu-PF.

 – Förutsägelsen är att presidenten sannolikt får 70 till 75 procent, säger partitalesmannen Rugare Gumbo om rösterna från valet i onsdags.

De första officiella resultaten visar att partiet säkrat 52 av 62 färdiga mandat. Valet i Zimbabwe var “fritt” och “trovärdigt”, konstaterar Afrikanska unionen (AU) enligt AFP.

Fusk eller inte? Det spelar ingen större roll men det verkar som den galne 89-årige Robert Mugabe blir kvar vid makten och det är inte säkert att alternativen är bättre.

Zimbabwe är ett exempel på politiskt vanstyre som det finns många av i Afrika och Sverige har en stor del i detta. Vi lämnade ett omfattande stöd till befrielserörelsen Zapu och Zanu, där Robert Mugabe var militär ledare, under 1970-talet och fortsatte efter Zimbabwes självständighet 1980. Mugabe började så fort Zanu tagit makten en omfattande utrotning av motståndare och 1985 konstaterade SIDA att Zanu nått sitt mål – en-partistaten. Trots detta fortsatte biståndet och fortsätter än idag, sedan 2001 går biståndet genom FN men Sverige har organisationer på plats.

Det svenska biståndet har varit synnerligen generöst, totalt över fem miljarder och officiellt till för att stödja landets demokratiska, ekonomiska och sociala utveckling. Sverige skulle göra det möjligt för fattiga människor att förbättra sina livsvillkor och främja utbildning, hälsovård och mänskliga rättigheter.

Av detta har det blivit pannkaka – vi har hjälp och hjälper en despot som Mugabe att behålla makten. Tvärtemot biståndets mål.

-Pettersson undrar vem som bär ansvaret? Dessutom är inte Zimbabwe det enda landet vill hjälp till att hålla kvar i fattigdom, krig och misär trots att Afrikas länder är så enormt rika…

Rädda Afrika – Stoppa biståndet en insändare av Pettersson från 2009 i tidningen Expressen som SIDA kommenterade med att den var felaktig, de jobbade effektivt och gjorde massor av nytta för alla miljarder svenska folket gav till dem, de betalade inte alls höga löner eller miljoner till konsulter…

12 thoughts on “Mugabe – ett resultat av svensk bistånd

 1. Under hela min levnad har Sverige öst pengar över
  Afrikanska länder, till vilken nytta egentligen? Ja i
  vart fall inte för utvecklingen där, för skillnaden
  om man går femtio år tillbaks i tiden är marginell.
  Samma problem kvarstår med svält , sjukdomar,
  vattenbrist, övebefolkning korruption,, men Svenska
  Politiker har ju kunnat döva sina samveten , när dom
  kunnat peka på alla dom miljarder som dom öst över
  Afrika utan att ställa krav på hur dom används, och
  av dessa pengar har säkert en drös klanhövdingar
  kunnat bygga sig en förmögenhet!

 2. Zombierna tar över såväl där som här. Det ser man ju bara på styret. Samma utrotarpolitik av vita. “Döda…döda…döda arrrggh…” Ledarna är de som leder zombierna. Det konstiga är bara, att de tar kål på sig själva.
  Åtminstone här i Sverige. Kanske för att Reinfeldt och Mugabe utövar voodoo mot det egna folket. Här till självförintelse. Där till mord av de vita. Fast resultatet blir ju detsamma. Så kanske det är samma politik i alla fall. Syftet är ju att utrota de vita. Olika taktik, men samma mål. Det blir väl mer som Zimbabwe längre fram. När de vita i vårt land, vaknar upp från zombiestadiet, och de svarta går bärsärkargång. Helt enligt Reinfeldts plan. Zombiebyte m a o.

 3. Det blev blodbad efter förra valet och Morgan Tsvangirai fick dela makten med Mugabe. Eftersom de inte släppte in valobservatörer från USA och EU kan man kanske tvivla på hur valet gick till. Många hindrades från att rösta samtidigt som många många över 100 år röstade.
  Gubben Mugabe är seg. När han tillträdde trodde man att Zimbabve skulle få en snabb utveckling men det gick åt andra hållet. Har sett Mugabes palats och det går inte av för hackor.

  Girigheten och korruptionen i många afrikanska stater hindrat utvecklingen trots alla deras naturtillgångar.

Kommentera