Vägrade ta kvinnlig chef i hand

TROLLHÄTTAN. En intern strid har skakat arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Den började med ett uteblivet handslag och slutade med en skriftlig varning och ett skadestånd på 30 000 kronor.

Handslag

En praktikant, anvisad av Folkuniversitetet, erbjöds en praktikplats inom integrationsenheten. Han kom på besök för att se arbetsplatsen och hälsa på de anställda.

Men besöket utvecklades inte som det var tänkt. När den kvinnliga arbetsledaren skulle hälsa praktikanten välkommen vägrade han att ta henne i hand. Han hänvisade till sin religiösa övertygelse som förbjuder honom att ta kvinnor i hand utan att efteråt behöva tvätta sig.

Den kvinnliga arbetsledaren meddelade då praktikanten att han, för att kunna jobba på den arbetsplatsen, måste kunna ta alla människor i hand. Möjlighet till efterföljande handtvätt finns, så det borde inte vara något problem, menade hon.

Praktikanten kunde inte acceptera det beskedet och Diskrimineringsombudsmannen kopplades in. Men innan en anmälan hann upprättas betalade Trollhättans stad ut 30 000 kronor i skadestånd. Den kvinnliga arbetsledaren tilldelades en skriftlig varning för att ha brutit mot Trollhättans stads mångfaldsplan.

Förvaltningschef Said Niklund tvekade aldrig inför åtgärderna. – Den sökande förklarade att hans religion förbjöd honom att ta främmande kvinnor i hand. Utifrån rättsläget har en person som missgynnats genom sin religion rätt till skadestånd. Vi gjorde fel och tog vårt ansvar och personen fick ekonomisk ersättning.

Said Niklund hänvisar till Trollhättans stads Jämställdhets- och mångfaldsplan, som togs i bruk i början av året. – Indirekt diskriminering kan uppfattas som neutralt men missgynnar grupper i praktiken om man villkorar, säger han och framhåller att praktikanten missgynnades på grund av sin religion.

– Han skulle få praktikplatsen under förutsättning att han tar kvinnor i hand. Därmed villkorades praktikplaceringen.

Kunde inte situationen lösas på ett annat sätt än varning till arbetsledaren och ett stort skadestånd?

– Vi förde en dialog med praktikanten för att reparera skadan, till exempel med en annan praktikplats. Men skadan var redan skedd.

En som inte tycker att frågan är fullt så enkel är Lennart Andersson, Kommunals förre ordförande i Trollhättan. Sista ärendet innan han avgick gällde den uteblivna handskakningen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han och fortsätter. – Man måste ställa sig frågan vem som blivit kränkt. I det här fallet var det inte bara mannen utan även kvinnan.

Pettersson undrar vad fan det är frågan om, stäm praktikanten för kvinnoförtryck, vi ska ha jämlikhet i det är landet, dessutom borde religionsfrihet betyda frihet från religion. Ska man ha rätt att vägra hälsa på medarbetare, be med arslet i vädret på bestämda tider, äta särskild och en massa andra krav kan man knappast stå till arbetsmarknadens förfogande…och stäng integrationsenheten.

ttela 

9 thoughts on “Vägrade ta kvinnlig chef i hand

  1. Se Geert Wilders på YOUTUBE….-många ? rätas ut…!

    ”Geert Wilders Warning to America….”

  2. Vänd ryggen åt muslimasen, och skaka rumpa istället, så kanske de förstår nåt som är på samma intellektuella nivå som dem.

  3. Märkliga människor, dom vill inte ta en kvinna i hand,
    men det går tydligen bra att tafsa överallt på kvinnor
    annars, med tanke på att många kvinnor blir antastade
    av dessa lågtstående individer!

  4. Jag har länge väntat på en motanmälan av de svenska kvinnor som kränks av dessa primitiva snyltare. Hon borde få minst det dubbla mot praktikanten för diskriminering.

  5. Man får uppfattningen att etablissemanget till stor del består av masochister, som välvilligt betalar 30 000 kr. av VÅRA surt förvärvade skattepengar, för njutningen av att bli bespottade och föraktfullt behandlade som paria och otrogna hundar, ”kafir”, av hatiska kulturfrämlingar.

    600.000 av dessa går varje vecka till ”jobbet” någon timma, främst jobb inom den självgenererande hydran (invandringsindustrin), som uppenbarligen inte är särskilt ansträngande, men tydligen synnerligen välbetalda.

    Integrationsenheten har totalt missförstått sin ursprungliga verksamhetsbeskrivning: att försöka integrera massimporterade, kulturfrämmande troglodyter i det Svenska samhället, …inte tvärtom!

  6. Att ta seden dit man kommer ingår inte inte i den muslimska okulturen.
    Dessa ”flyktingar” ber inte – de kräver.
    I Sverige är det ett tecken på fientlighet att inte ta en framräckt hand. Det är den kvinnliga chefen som är kränkt, inte prektikantaspiranten!

  7. Oh detta satans rövslickeri gentemot stenålderskulturen
    får en att må illa! Om det satans packet inte kan ta en kvinna i
    hand, så har dom inte här att göra. Det är patetiskt att se hur
    myndighetspersoner lägger sig platt till marken för medeltidens
    drägg. Här är det inte tal om att figurerna ska rätta sig efter
    vad som är kutym i detta landet, nej här tar man med sig sin
    för oss medeltida helvrickade kultur och kräver att vi ska rätta
    in oss i ledet.Att här finns figurer bland beslutsfattarna som tycks
    lida av byxångest inför medeltidens bakåtsträvare förstårt jag, men
    själv kommer jag alldrig att vika en tum för att gå bakåtstävarna
    till mötes, oavsett vad det kommer att kosta mig, och jag hoppas
    innerligt att hundratusentals gör samma sak.

Kommentera