Dags att repatriera?

Många rapporter talar om ett tryggare, säkrare och lugnare Somalia. Är det dags att repatriera somalierna nu?

Förra året skrev den norska regeringen i hemlighet ett återvändaravtal med den somaliska regeringen i utbyte mot att Norges regering hjälper till att stötta olika projekt i Somalia. Källa: VG

Varför går inte den svenska regeringen på samma linje?

Igår hölls en konferens i London, angående Somalias framtid. David Cameron tog emot orden från Somalias president Hassan Sheikh Mohammed: ”Tiden att hjälpa Somalia är nu och i dag har världen visat att de förstått vikten och innebörden av det”.

Mer än 50 länder och organisationer har i ett första steg utlovat 300 miljoner dollar för att säkra uppbyggnaden av olika institutioner och system för att få igång samhället igen. Somalia är ett land som måste byggas upp från grunden och här finns det stora möjligheter för somalier i Sverige och övriga Europa att återvända och hjälpa till. Med stöd från övriga världen borde det finnas hur mycket jobb som helst att få och med rätt resurser kan man inte minst bygga upp en turistnäring som heter duga.

Ta chansen nu Reinfeldt. Ingen tjänar på att tiotusentals somalier går arbetslösa i Sverige när det finns så mycket att hämta i deras hemland. Om inte regeringen vill, får väl vi medborgare hjälpa till. Varför inte visa bilder som denna och gärna när vinden viner runt knutarna, snön ligger meterdjup och termometern visar -20°.

120119_mogadishu_beach.photoblog600Källa: SR

 

6 thoughts on “Dags att repatriera?

  1. Jag har också sett reportaget med återvända somalier som hjälper till att bygga upp sitt land. Märkligt nog så pratade båda svenska och hade bra utbildningar. Det får mig att undra vilka som väljer att stanna i Sverige? Inte är det de utbildade, kreativa entreprenörerna. De jag har sett här är enligt svenska mått jättestora familjer på runt 15 personer (många barn och några far- eller morföräldrar. Vi börjar få många klagomål nu på att våra lägenheter är för små för dem – de behöver stora villor för att rymmas. Som jag läste: ”Varför ska mina barn inte kunna få var sitt rum som svenska barn får?” sa en somalisk pappa med 11 barn.
    Även om mamman är analfabet får hon naturligtvis en smart phone (och betalkort) så hon kan ringa till Somalia åtminstone nån gång i veckan. När det är kallt och otrevligt i Sverige kan de fara ”hem” på semester till landet de flytt ifrån på vår bekostnad. Så varför flytta till Somalia för gott?

  2. En himla god idé…..10-100 gånger fler får en dräglig försörjning och slipper den nesa det innebär att vara bidragsberoende…..att bli utan bidrag i Sverige med denna deal i sikte borde vara berikande även för återvändande människor

  3. Vi grundar en svensk koloni i Somalia istället, och sen kräver vi våra rättigheter som somalier för vår klan och kultur. Vi kräver att få gå i shorts och barbröstat i muslimkontrollerat område, och vi kräver att uppföra kyrkor och ringa i klockor. Och vi kräver att få ha midsommarstång och ”små grodorna”, med på deras muslimska edifester. Detta ska vi göra, för vi ska ta oss rätt vartän vi kommer ut i världen, för vi är bäst var vi än är. Ska vi göra detta kanske, eller…

  4. Varför skulle de åka hem?
    Här har de hittat ett land, styrt av idioter, som erbjuder kravlös livstids försörjning av halva klanen.
    Och när lokalbefolkningen ifrågasätter vansinnet så stämplas de som nazister samt riskerar uteslutning från sitt fackförbund eller sparken från sitt jobb då den politiska förföljelsen är återinförd.

    • Så är det tyvärr.
      Vi har ändå sett reportage från både Sverige och andra länder där man visar somalier som återvänt och idag jobbar och studerar.
      Det är väl så en asylpolitik ska fungera, men visst…
      I ett land som Sverige där bidragen regnar in utan att det ställs krav är det förstås lukrativt att bo och enda gången man lämnar Sverige för sitt hemland, är väl när man reser på semester.

Kommentera