Partierna tappar medlemmar

De svenska partierna tappar allt fler medlemmar och detta ses som ett demokratiskt problem.

De senaste 20 åren har de svenska partierna förlorat 57% av sina medlemmar och bristen på folkförankringen gör sig allt mer påtaglig. Statsvetare och forskare ser framtida rekryteringsproblem av människor som vill engagera sig och tillsättningen av dugliga politiker blir allt svårare.

Källa: Dagens Samhälle

Min egen analys är att de tillsatta politikerna struntar i vanligt folk och ser medlemmarna enbart som finansiärer av det egna partiet. Hur ofta har ni exempelvis läst om tillsatta folkomröstningar i riks- och lokala frågor som påverkar både samhället och den enskilde medborgaren? De demokratiska problemen i Sverige är inte medlemsraset, utan att partier som röstats fram i sann demokratisk anda behandlas som paria och här bär både medier och politiska motståndare en stor skuld.

Nu är det inte alla partier som förlorar medlemmar som ni kan se av dessa tabeller.

politik_medlemmar
Klicka för större bild.

 

6 thoughts on “Partierna tappar medlemmar

  1. Såg på tv att i Burma har väl inga större sympatier med militär regeringen där men dom har insett faran med MUSLIMER Och dom deporteras och dom kriminella avrättas!

  2. Men att stollepartiet MP ligger så pass högt är ett
    bevis på att otroligt många Svenskar fortfarande
    lever i ett rosenrött skimmer, utan kontakt med
    verkligheten!

  3. Efter oroligheterna i DDR 1953 var Ulbricht besviken på sitt folk. Av Brecht råddes han då att skaffa sig ett nytt folk!
    Det är samma sak här – fel på väljarna för på politiken kan det ju inte vara fel!

  4. Jag ser det inte som ett demokratiskt problem att partierna tappar medlemmar, utan som en demokratisk möjlighet, som visar på att de vill något annat än det gängse.
    Lägg ner dinosaurierna (100-åringarna), så blir det bättre i landet.

  5. Dessa siffror måste väl sägas vara positiva. Det visar på att svenska folket förväntar sej något mer av en demokrati än att få lögner placerade i facet i stort sett dygnet om av svensk media av alla de slag.

Kommentera