Betalning för skuld – en 6-årig dotter

KABUL, AFGHANISTAN. Om Fadern inte kan betala tillbaka ett lån på 2500 dollar, kommer att Naghma Mohammad, flickan i rött tvingas att gifta sig med långivarens son, 17 år.

Hennes far, Taj Mohammad är dyster ”Hon inte vet vad som kommer att hända,” säger han sakta, om och det verkar sannolikt, Mohammad inte kan återbetala sin skuld till långivaren kommer ett år från nu, hans dotter Naghma, ett leende, smalt barn att tvingas lämna sin familj hem för evigt att vara gift med långivarens 17-åriga son. Hennes liv är värt 2 500 dollar. Det är det belopp som Mohammad lånade under loppet av ett år att betala för sjukhusvård för sin hustru och medicinsk vård för några av sina nio barn — inklusive Nanna, 3, som senare frös ihjäl i bistert vinterväder eftersom familjen inte hade råd med tillräckligt av ved för att hålla värmen.

Det är en berättelse om hur kriget har urholkat de sociala banden och gemenskapens skyddsnät som underbyggt hundratusentals landsbygdsafghaners liv. Kvinnor och flickor har varit bland de främsta offren – inte minst eftersom den afghanska regeringen gör små försök att genomdriva lagar som skyddar kvinnor och barn…läs mer på New York Times

Flicka i rött

REDAKTÖRENS anmärkning – efter publiceringen av denna artikel, berättar Taj Mohammad för The New York Times att en grupp ledd av en amerikansk jurist hade betalat skulden till en annan familj i i flyktinglägret och att hans 6-åriga dotter ska inte behöva lämna familjen. NYT ska följa upp ärendet och skriva en ny artikel.

6 thoughts on “Betalning för skuld – en 6-årig dotter

  1. Har Pettersson också blivit ett forum för snyftvalser, kanske bättre angripa det verkliga problemet, att fadern borde arbeta på att försörja sin familj istället för att ligga med tanten hela tiden. Kanske frun inte varit inte varit sjuklig om hon sluppit vara avelsko, kanske hade det funnits pengar till ved o även till barnens vård om familjen inte uppgått till ett fotbollslag.

  2. Låt dom sköter sina saker själva, men nej vi importera detta till V. Europa
    och underminera alla framsteg som vi ha gjort sen medeltiden.

  3. Finns det inget dekret från FN,som förbjuder sådan handel ??
    Konstigt i så fall,eftersom de svenska 7-klöverkramarna,alltid hänvisar till FN`s resolution,i tid och otid !!

  4. Uppenbarligen lever denna familj i största armod. Gladeligen hade jag sett till att denna familj fick lindring i sin nöd. Det hade räckt att kasta ut en illegal ”flykting” från Sverige för att ekonomiskt kunna hjälpa familjen i Afganistan i stället.

    • Håller med dig Gert B. Så varför byter man inte ut alla dessa ensamkommande ”flyktingbarn” från Afghanistan av manligt kön mot flickor i stället vilka därigenom får möjligheter att gå i skola? Killarna kan ju i stället få fortsätta med sin hobby, – att ta livet av varandra.

  5. Betyder endast att de lånar ytterligare 2500 dollar och skickar räkningen till humanisterna i USA. Låt dem lösa sina problem själva och vill de inte så låt dem stanna i forntiden. Det ÄR INTE vår uppgift att lära dem grundläggande medmänsklighet och hur man bygger samhällen, vill de inte lära ska vi inte tvinga dem. Låt dem leva som de vill, visa respekt för deras kultur, påtvinga dem inte våra värderingar. Men framförallt, låt dem stanna i sitt hemland.

Kommentera