Ingen mat för papperslösa

FINLAND. Inget finskt id-kort – ingen mat. Den regeln gäller efter påsk hos den kristna välgörenhetsorganisationen Hurstin laupeudentyö (Hurstis barhärtighetsarbete) som i årtionden delat ut mat till behövande i Helsingfors.

Pingstpastorn Heikki Hursti berättar i finska medier att antalet hjälpsökande har ökat kraftigt. Han menar att utlänningar börjat resa till Finland för att hämta gratis mat som de sedan för ut ur landet och säljer.

Familjen Hursti är en känd välgörenhetsdynasti i Finland. Redan Heikki Hurstis farfar, prästen Arvo Hursti, hjälpte gatubarn i Helsingfors för hundra år sedan. Heikki Hurstis pappa Veikko var en alkoholist som blev troende och började tillsammans med sin fru Lahja dela ut mathjälp 1967. Genom Guds ledning, som Heikki Hursti själv skriver på sin hemsida, tog han över verksamheten efter faderns bortgång 2005.

Matutdelningen finansieras med bidrag från privatpersoner och företag, men även från Helsingfors kommun. Under de senaste åren har drygt tusen personer varje onsdag och fredag köat vid matutdelningen i gamla arbetarstadsdelen Berghäll, norr om Helsingfors centrum.

Men nu har Guds ledning fört för många utlänningar i kön, menar pastor Hursti – och många läsare av finska kvällstidningar håller med. I tidningen Iltalehtis populära webbomröstning tycker 97 procent av deltagarna att Hursti gör helt rätt i att kräva finskt id-kort.

”Jag tycker att hjälpen tillhör enbart fattiga finnar”, kommenterar en läsare. Andra läsare hävdar att estniska och ryska turister samt romer missbrukar matutdelningen och att snabbmatsställen som ägs av invandrare hämtar råvaror hos Hursti.

En läsare menar att även homosexuella borde portförbjudas vid matutdelningen. Dock är det oklart på vilket sätt sexuell läggning kan kontrolleras i matkön.

-Pettersson noterar att det är en hel del som skiljer sig mellan Finland och Sverige…

 Sydsvenskan 

2 thoughts on “Ingen mat för papperslösa

 1. I Finland sätter man sin egen befolkning i framkanten,
  så gör alla normala länder, men det finns undantag?

 2. Att finländarna är patrioter är inte så konstigt med tanke på att de varit med om fyra krig och en revolution de senaste hundra åren. De håller också hårt på traditionerna, de flesta även sedan de lämnat Finland. Men det finns undantag, eller är det olycklig påverkan från svenska syltryggar?: Kalle Kniivilä som har skrivit artikeln i Sydsvenska Dagbladet Snällposten verkar vara ett.

  Så här avslutar han artikeln: ”En läsare menar att även homosexuella borde portförbjudas vid matutdelningen. Dock är det oklart på vilket sätt sexuell läggning kan kontrolleras i matkön.”

  Varför skriver han så? Hatar han sina fränder? Fjäskar han för chefen? Aspirerar han på en plats på Aftonbladet?

  Den som vill läsa kvällstidningsjournalistik i en morgontidning kan följa länken: http://www.sydsvenskan.se/sok/?writer=Kalle+Kniivilä

  Om sig själv: http://www.kniivila.net/vem/

Kommentera