Muslimsk skola läggs ner

Skolinspektionen återkallade på tisdagen godkännandet för grundskolan Jasminskolan i Norrköping, som är en muslimsk friskola. Detta efter att allvarliga missförhållanden inte åtgärdats. Ett 100-tal elever måste nu omgående byta skola.

Jasminskolan, som startades 2010, har fått allvarlig kritik, bland annat när det gäller stöd till elever med särskilda behov, betygssättning och studiero. Eleverna får inte den utbildning och trygghet de har rätt till, fastslår Skolinspektionen, som återkallar godkännandet med omedelbar verkan, vilket innebär att skolan måste lägga ner sin verksamhet, trots att de befinner sig mitt i en termin.

– Vi uppmanar elever och föräldrar att så snart som möjligt ta kontakt med sin hemkommun för att planera för fortsatt skolgång i andra skolor. Det är viktigt att varje elev så snabbt som möjligt får sin fortsatta utbildning tryggad, säger Agneta Sandén, avdelningschef på Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Efter den inspektion som gjordes på skolan i mars 2012 konstaterade Skolinspektionen att man hittat ”anmärkningsvärt många brister” inom samtliga områden som granskats. Några av de viktigaste punkterna var att skolan hade en rektor utan vare sig utbildning eller erfarenhet, att elevernas kunskapsutveckling inte följs och att de inte vet vad de ska lära sig och vad undervisningen syftar till. Det rådde också osäkerhet över om konfessionella inslag var frivilliga. Elever uppgav att de känt sig tvingade att delta i fredagsbönen i skolans moské.

– Alla elever har rätt till god utbildning i en trygg miljö. Särskilt stöd är en viktig del av skolan för elever som behöver det. När en skola inte lyckas rätta till så allvarliga brister som Skolinspektionen nu påpekar trots lång tid återkallar vi godkännandet, säger Agneta Sandén

Kommunalrådet Olle Johansson (S) säger att Skolinspektionen borde ha agerat tidigare.

 – Ingen ska behöva gå i en skola där bristerna tillåts vara så stora, så länge, sade Johansson.

Världen idag 

7 thoughts on “Muslimsk skola läggs ner

  1. Hur tänker man som ansvarig för skolan när man (som det verkar) verkligen inte har gjort NÅGONTING åt bristerna som tidigare påtalats?

  2. Mycket märkligt att det finns Muslimska fri skolor i ett land
    som är så känsliga föratt det sjungs en psalm på en
    skolavslutning, med motiveringen att ingen ska påtvingas
    religiös påverkan, jag får det inte till att gå ihop?

  3. Glömde säga i mitt kommentar att det kommer säkert någon jubelidiot och börjar gapa om hets mot folkgrupp, när det lägger nerläggningen av skolan i Norrköping.

  4. Vi skall inte ha religiösa friskolor i Sverige, vare sig de är kristna eller muslimska. Barn är lättpåverkade och vi har sett hur barnen i bla kommunistländerna har påverkats i negativ riktning. Samma sak sker säkert inom dom religiösa friskolorna, fast man förnekar det.

  5. Det bli nog återtaget illa kvickt ska ni se. Om några dagar är de igång igen.
    Så gör man inte mot muslimer.

Kommentera