Vit rök i Vatikanen – ny påve utsedd

Röken är vit – påven är vald. Från folkmassorna på Petersplatsen stiger ett massivt jubel mot den regntunga himlen strax efter klockan 19. Den nya påven gör sig just nu beredd att ta emot folkets jubel från balkongen på Sixtinska kapellet.

Vit rök

Världen har fått en ny påve. De 115 kardinalerna har efter fem omröstningar enats om vem som är bäst lämpad att leda 1.3 miljarder katoliker in i framtiden. Röken som bolmar ur den bronsfärgade skorstenen från Sixtiska kapellet är snövit, och inte längre svart som sot. Detta är signalen att en kandidat nu fått två tredjedelars majoritet och blivit vald till påve.

Katolska kyrkans kardinal-ärkediakon Jean-Louis Tauran kommer snart ut på Peterkyrkans balkong och säger: Habemus papam, vilket betyder Vi har en påve. Han berättar vem som blir Kristi ställföreträdare på jorden och nämner hans påvenamn.

Ett mycket stort antal människor har under kvällen samlats på Petersplatsen i spänd förväntan.

Argentinaren kardinal Jorge Mario Bergoglio blev den första jesuit påven i historien. Världens nye ska gå under namnet Franciskus I. Grabben är 76 år så vi får se hur länge han pallar, han lär inte vara fullt frisk och teckade nej förra gången det begav sig…

Annars har det funnit en del påvar med lite drag i, exempelvis Urban VII som hann göra sig rejält impopulär trots att han dog i malaria bara 13 dagar efter att han valts 1590 – Han införde världens första kända rökförbud, som gällde både i kyrkan och i ingången till denna.

Påven Paulus II avled plötsligt år 1471 medan han hade sex med en ung yngling enligt ryktet men den officiella dödsorsaken blev att han ätit för mycket meloner.

Påven Klemens IV som blev vald 1265 var ovanligt, eftersom han var änkeman med två döttrar, men det var nog inte så kul för döttrarna vilka placerades i kloster.

Benediktus IX var under 1000-talet påve tre gånger, han sålde ämbetet ett par gånger och blev slutligen avsatt för gott, men kulor tjänade han.

Påven Leo X, som var påve från 1513 till 1521, saknade stålar till återuppbyggnaden av Peterskyrkan och sålde avlatsbrev i stor stil. Bland annat med reklamslogan som ”När mynten i kistan klingar, sig själen ur skärselden svingar”

Nåväl, Pettersson är en obotlig ateist men påvarna verkar vara betydligt trevligare än Muhammed och hans polare. Fast den nyligen avgångne påven som var bördig i Tyskland och EU:s italienske finansminister kanske borde ha bytt plats. Amen

8 thoughts on “Vit rök i Vatikanen – ny påve utsedd

 1. Peter:
  Att det var just Johannes Paulus,som i praktiken rev ner järnridån är det få som vet,eller vill veta !!
  Men utan denne man hade troligen allting sett annorlunda ut idag.Gläder mig att du skrev ner denna sanning på Petterssons blogg..

 2. Den ende påven som verkligen gjort avtryck i historien var Johannes Paulus och hans insatts när kommunismen krossades. Han vägrade att böja sig för general Jaruzelski. Där han stod på Solidaritet och Lech Walesas sida.

  • Peter, där har du fel. Påvarna har i långa tider haft en enorm världslig makt och samarbetat med kungar och kejsare, inte sällan mot betalning. Påven har dessutom krönt en och annan tyrann som haft en stor makt tack vare kyrkan. Med tanke på att kristendomen är världen största religion och påven är kyrkans högsta ledare så är det inte så klokt att avfärda makten han har över många.

   Så avtryck har många av dem gjort, både goda och dåliga.

 3. ”FRANZISKUS 1” döptes han till…Bioglio heter han och är ärkebiskop i Argentina.Som vanligt var Petterssons blogg den första i landet Absurdistan,som kunde meddela världen denna nyhet och ett nytt stort språng för mänskligheten !!

  • Pettersson tittade på direkt-tv från vatikanen, tänkte att det är nog det snabbaste sättet att få reda på detta som intresserar en halv värld.

 4. Om Påvevalet hade hållits i Sverige, då hade det blivit en svart lesbisk kvinna med någon form av handikapp.

Kommentera