Bok om ved rasistiskt

I Norge sålde boken 100 000 exemplar och författaren går på djupet med veden och elden. Översättningen av boken är anpassad efter svenska eldningstraditioner.

Den här boken är en komplett informationskälla om ved. Författaren Lars Mytting har samlat erfarenheter från fullfjädrade vedeldare samt från en rad ledande forskare. Ved är späckad med fakta om inköp av ved, staplingsmetoder, torkning och eldning. Dessutom innehåller boken avsnitt om skogsskötsel, miljöaspekter, motorsåghistoria och olika sorters eldstäder. Ved

Ved är en nyttig bok som ger värdefull insikt för alla som eldar med ved både för dem som handlar veden i säck eller hugger lite på fritiden, och de riktiga vedentusiasterna. Det finns mycket pengar att spara på att använda rätt eldstad och en korrekt eldningsmetod och glädjen över brasan blir ännu större.

Nåväl, även ved kan tydligen vara rasistisk när dårarna får tag i den, hoppas de inte har tändstickor. Undrar om man får elda upp svartek?

Jonas Engman är genusvetare på Nordiska museet och han anser att boken är ett hot mot jämställdheten och integrationen av invandrare.

– Det är inte oproblematiskt att det skapas bastioner som står i strid med ideal om jämställdhet och integration, säger Jonas Engman till Expressen.

– Det handlar om ett slags nostalgi över ett svunnet bondesamhälle och det svenska folkhemmet. Vi hyllar föreställningen om ursprungssamhällen som självförsörjande, fortsätter han.

”Några bedömare pekar på att framgången för hans bok kan hänga samman med grumliga politiska strömningar i tiden. Vedhuggning är ju en utpräglad manlig syssla och vednostalgin går tillbaka till gamla urnordiska seder”, skriver vänsterliberala Expressen.

Engman, som är aktuell med ett forskningsprojekt om ”fredagsmys”, menar att nordisk ved i sig är samhällsskadligt.

– Det här är nordisk ved, det är grejen. Vi tror att vi vill släppa in alla och bli jämställda, men jag är övertygad om att det finns djupa konservativa värderingar som vi inte vill se.

-Pettersson anser nog att Jonas Engman och Expressen borde koncentrera sig på att stoppa invandringen om de vill ha jämlikhet…

12 thoughts on “Bok om ved rasistiskt

 1. Herremingud!
  Är det vi skattebetalare som försörjer denne krake?
  Måste nog gå ut en sväng och slå sönder något. Eller elda upp en buss allraminst.

 2. Denne Engman tycker kanske det är nyttigare att
  elda upp bilar och bussar och köpcentra än att elda
  med inhemsk ved?

 3. Herregud, att det går att vrida till att boken är ett hot mot jämställdheten och integrationen av invandrare.

  Vet inte man ska skratta eller gråta när man läser Jonas Engmans inlägg, men att det ska vara rasistiskt att såga/hugga/klyva svenska träd, suck.

 4. Ja man tar sig för pannan över dessa stolligheter. Snart är det väl rasistiskt att spela eller se på hockey eftersom inga muslimer mig veterligen håller på med den sporten. Rätta mig om jag har fel.

 5. Det är inte batikhäxan Berit som är igång igen under en ny pseudonym? (Svårt ibland att se skillnad på dikt och verklighet.)

 6. Boken beställd idag, har länge känt att det börjar bli dags för mig att lära mig svinga en yxa!

  • Vill du ha lite hjälp av en gammal vedhuggare i början så säg till Freja. Det kanske tar emot när teorin, ska bytas ut mot praktisk hantering. Men motorsågens handhavande får du fråga någon annan om. Bågsåg och yxa går däremot bra. Visserligen köper jag min mesta ved huggen och kapad i 32 cm långa bitar numera, men jag har under tidigare epok fått göra allt från skog till spis. Jag gillar din snabba beslutsfattning, den borde fler ta efter. Särskilt politiker som kör med långbänk och utan tänk.

 7. I utvecklingsländer är det kvinnor som samlar och hugger ved, den där hen Engman är hen inte bildad ? Genusvetare på Nordiska museét betald av oss skattebetalare, Svensk genusvetare dagens skämt ,flest poäng i gott sällskap med Expressen.

 8. Engman bör rikta sitt hat mot Norge efter som Lars Mytting är en norsk författare. Eftersom ved har blivit politiskt inkorrekt övergår jag nu till att elda med Koranen istället.

 9. Experter och proffstyckare borde kanske jobba med något som inte parasiterar på andra. Att skapa mat, att odla att hålla eld i brasan eller spisen” är det fundamentala….de som fortfarande sysselsätter sig med detta iofs i en utvecklad form skall inte behöva råd från dessa ”experter”…….en kulturell elit gärna med genus etc. i närheten är pittoreska men inte alltid så berikande som de själva tror…jag är själv vedhuggare och det är bra……genus är en födkrok för många……det har inte varit ett problem för de som vill överleva och fortplanta sig inom stammen……..men för de som lever av andra kan man ju göra vilket som det spelar ju ingen roll eftersom konsekvensen inte träffar dom….

Kommentera