De kallar det mat

Hästkött”skandalen” rullar på i några dagar tills media ledsnat.

Däremot är det tyst om det som kallas korv. Riktig korv är malet kött och kryddor stoppat i ett skinn. Det säljs sådant som kallas korv men som innehåller mest vatten och endast 16 % kött.

Det finns fortfarande riktig korv att köpa men man får leta. Hos de stora livsmedelskedjorna kallas nästan vad som helst för korv. De säljs dessutom under olika varumärken, som Enebacken och Änglamark, för att vi ska få associationer till gammalt hantverk, äkta vara, småskalighet, bondgårdar och svenska traditioner.

Kött är rikt på protein, järn, zink och mineraler, och ger man barnen korv så borde det vara lugnt ur näringssynpunkt, men våra myndigheter har ordnat det så att billig korv innehåller mest vatten.

Vissa korvar från Lidl, Scan, Hemköp, KF, Ica m.fl. innehåller endast 32 % kött enligt innehållsförteckningen, men dessa 32 % får innehålla 50 % senor, bindväv och fett,  så i praktiken innehåller den dåliga korven bara 16 % kött av låg kvalité, men för att förvilla för köparen står det ofta 100 % svenskt kött.  Hundmat

Förutom gris och nötkött, som är uppblandade med senor, bindväv och fett så att det sammanlagt blir 32 %,  innehåller skiten vatten, potatismjöl, bindväv, fett, salt, natriumlaktat, askorbinsyra, druvsocker, blodprotein, potatisfibrer, lök, köttbuljongextrakt, jästextrakt, kryddor, natriumväteacetat, natriumnitrit, samt konstgjord rökarom.

-Pettersson tycker att detta är bedrägeri. Livsmedel innehållande mest vatten och resten dynga där kundgruppen är barn, får säljas helt lagligt. Dessutom rodnar inte ens kemikalieindustrins representanter, som tillverkar skräpet, när de kallar det äkta vara, gammalt recept osv.

One thought on “De kallar det mat

  1. Jag tillhör dem som vill laga mat från färska råvaror. Fick en obetvinglig lust på stekt fläsk med löksås. Först fick jag leta bland allt saltfläsk innan jag hittade ett tråg med färskt, svenskt sidfläsk. Döm om min förvåning när jag stekte fläsket i gjutjärnspannan och måste använda fett och sen såg att fläsket blev kokt av allt vatten som kom ut!
    Blir också förbannad över alla dessa ”egna märken” som alla ska ha för att tjäna mer pengar. I de allra flesta fall är dessa sämre än originalen av olika kända varumärken.

Kommentera