Veckans tankenöt


Här får ni en sak att fundera och reflektera över.

I veckan som gick presenterades statistiken över antalet arbetslösa i Sverige.

421 000 personer eller 8,4% av befolkningen i åldrarna 15-74 saknade ett arbete i januari. Samtidigt ökade antalet sysselsatta i samma ålder med 58 000 personer, jämfört med samma period 2012.

Normalt sett är det bra att antalet sysselsatta ökar, men om arbetslösheten samtidigt stiger borde det vara en väckarklocka för de ansvariga. Med den politik som regeringen nu för och ni vet vilken jag menar. Tror ni med facit i handen att arbetslösheten i Sverige kommer att gå ned till de 2-3% vi hade för bara några decennier sedan och tror ni att den nuvarande regeringen vill det, eller är allt tal om åtgärder bara ett spel för galleriet? Ta en kall öl och fundera.

Siffrorna ovan presenteras av SCB.


5 responses to “Veckans tankenöt

 • Olli Rein

  Det är ju samma sak, fast i mindre skala, som fiskeindustrin sysslar med i EU. Jag tror att det var hela 60 000 ton fisk, som kastades bort, för att hålla priserna uppe med konstlade medel, genom av byråkrater skapade regleringar.
  När det gäller den marknaden, det vill säga där produkter av olika slag finner köpare, bör enligt min och den Österikiska skolan med Friedrich Hayek och Missis absolut fria flöden skapa ett för varje köptillfälle exklusivt pris. Det vill säga att priset påverkas av efterfrågan och inget annat.
  Stor efterfrågan skapar omsättning och därmed konkurrens, vilket leder till billigare varor medan svag efterfrågan leder till dålig konkurrens och
  högre priser. Det är konkurrens och produktutveckling som skapar mångfald av produkter, som skapar prispress nedåt. Men tack vare den högre omsättningen, så behövs det fler anställda och arbetslösheten sjunker, fast jämnviktsarbetslösheten hamnar nu på ca 5-6 procent, snarare än 2-3.

  Gilla

 • Leif

  Varför kommer jag osökt att tänka på Peps låt; Falsk Matematik?

  Gilla

 • Peter

  2005 hade vi en arbetslöshet på 7,8% inflationen var 0,5%
  2008 var arbetslösheten 6,2% och inflationen 3,4%

  Ju fler soms arbetar, ju mera pengar betalas ut i lön. Företagen måste höja priserna föra tt kunna betala de högre lönerna (inflationsspiral)

  Gilla

 • Peter Jacobsson

  Problemet är att om vi ska ha en arbetslöshet på 2-3% så får vi en inflation på ca 10%. med en hög arbetslöshet så får vi som nu en inflation på 1-2%. man kan inte få allt här i världen.

  Gilla

  • Stenbock

   Betvivlar inte dina uppgifter,men är det inte en form av att blunda för verkligheten.Lyssnade just på mina nyheter från Tyskland.I detta land är det som hos oss i Sverige,stor arbetslöshet med påföljande fattigdom som nu breder ut sig.
   I samband med ”hästkött” i olika livsmedel,har man ju även hos dem återkallat stora mängder livsmedel,som nu skall på tippen.
   Ett förslag kom då att man kunde skänka dessa produkter,till organisationer som hjälper människor med soppkök o.dyl.
   Bums kom då reaktionen,att detta skulle ju innebära att man erkände att fattigdom rådde i stor utsträckning i landet !
   Finns det någon som känner igen det hela från vår ”välfärdsstat”?

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: