Svensk opinion förklarar läget

Svensk opinion brukar redovisa snittet för riksdagspartierna när de sex största opinionsinstituten redovisat sina väljarundersökningar.

Så här ser resultatet ut t.o.m. den 11:e februari.

pollofpolls130211.gif
Klicka för större bild

Det man kan säga om resultaten, förutom att kurvorna ser ut som banprofilen till Vasaloppet, är att C når sitt lägsta resultat någonsin och att SD når sitt högsta.

SONU gör en egen och för en gångs skull neutral analys av Sverigedemokraternas framgång. Dessa två punkter anser man vara de bärande:

  • Frågor om invandring och integration står allt högre upp på dagordningen i svensk politik och problemen som uppstått diskuteras och syns allt mer.
  • Jimmy Åkessons förtroende som politiker har ökat och idag attraherar partiet betydligt fler än arga unga män.

I dagsläget menar SONU att SD och Mp tävlar om att bli den tredje kraften i svensk politik, genom att bägge partierna utgör en vågmästarroll, attraherar unga människor och är främst förknippade med en fråga. Det finns m.a.o. likheter i partiernas uppbyggnad och då talat vi inte om politiken i sig som vi vet skiljer sig rejält. Att övriga partirepresentanter på höger och vänstersidan väljer Mp som partner framför SD vet vi, men frågan är om väljarna gör det?

Källa: SONU

 

2 thoughts on “Svensk opinion förklarar läget

  1. Läser och tolkar kanske fel men på diagrammen ser det ut som om S minskat och SD ökat ungefär lika mycket det senaste halvåret…..M stått stilla……

    • Jag tolkar det också så. Det känns rätt naturligt att de som är mest utsatta för grymma människoförsök väljer de som är mest trovärdiga i frågan.

Kommentera