Stäng

F.d. länspolismästaren vill förhindra hedersbrott med nya metoder

”Det finns fall där unga bröder mördar sina systrar för att försvara familjens heder”.

Enligt den förre länspolismästaren Carin Götblad, numera samordnare hos regeringen, är mörkertalet stort när det gäller hedersrelaterat våld. Ändå hamnar cirka 300 fall på polisens bord varje år.

Förra veckan hölls ett seminarium i samband med 11-årsdagen av mordet på Fadime Sahindal som dödades av sin egen far när han inte uppskattade hennes allt mer västerländska livsstil. Götblad vill se mindre prat och mer verkstad. Ett av förslagen är att agera förebyggande genom att kontakta familjerna i deras hem, med fokus på familjer i riskzonen.

Götblad vill se lagändringar och nämner sekretesslagen som ett stort hinder. Ett annat förslag är en straffskärpning vid hedersvåld med flera skyldiga aktörer inblandade, där straffet ska förbli lika hårt oavsett om du deltager i brottet eller bara finns i närheten. Götblad erkänner också att polisen var alldeles för okunnig när det gäller hedersvåld och att både polis och socialtjänst behöver ändra sina sätt att arbeta.

Sedan kommer den givna frågan som på posten: ”Finns det en rädsla att ta tag i de här frågorna p.g.a. rasiststämpeln?” Det erkänner Carin Götblad utan omsvep och därmed sällar sig också detta viktiga ämne till alla andra som makthavare inte gärna vill belysa av rädsla för att bli kallade rasister. Hon ser ändå tendenser på att polisen börjar diskutera problemen utan skygglappar och rädslan för den hemska stämpeln. Ja, det är väl inte en dag för tidigt och det är svårt att släppa tanken på hur många brott, bl.a. hedersbrott, som kunde ha förhindrats om inte ansvariga myndigheter vore så rädda för att stöta sig med nya grupper i landet.

Källa: Riksdag och regering

Riksorganisationen mot hedersvåld

4 reaktioner på “F.d. länspolismästaren vill förhindra hedersbrott med nya metoder

 1. Varför inte stämma i bäcken, och utvisa familjen
  ut ur landet för all framtid,,det hade möjligen gett
  en signal till andra om vad som väntar, och att det
  inte är acceptabelt att ta livet av en nära släkting
  för att vederbörande gör ett för dom felaktigt val.

 2. Låt oss en gång för alla avskaffa detta PK-isternas favoritord, “hedersvåld”
  Vad kan vara mera fel än att benämna grymt våld mot den egna familjen med “heder”
  Ordet “hedersvåld” är bara en simpel uppfinning av journalister och politiker unisont, för att försköna och försöka rättfärdiga primitivt importerat våld och grym brottslighet inom den egna familjen!
  Vi bör istället benämna detta våld med ord som det förtjänar, skamvåld tycker jag passar betydligt bättre!?
  Vänligen
  Janne

Kommentera

%d bloggare gillar detta: