Farfarsfarfar var ”kannibal”Del 1

På förekommen anledning har jag sett mig nödsakad att visa ett par inlägg från i somras, vilka klarlägger en del av den rasbiologi, som en tid var ett för många inom Nomenklaturan mycket kärt område. Nämligen Uppsala universitet och dess fakultet för rashygien, vilket  Alva och Gunnar Myrdal och ett stort antal svenska Socialdemokrater såg som en förnyelse av rörelsen i den nya Nationalsocialismen. Genom vår landsfader John Fredrik Hood/Reinfeldt har detta ånyo fått en viss aktualitet, dock mer på det mänskliga planet än det rent rasistiska. Så låt mig nu berätta hur enastående svenskt statsministern ser på sitt enkla men gedigna ursprung, sprunget direkt ur det barbari han själv älskar att prata så vitt och brett om.

En lömsk 32: an Reinfeldt

Lätt sommarläsning av Olli Rein

Han hade loppcirkus och visade ”zulukaffrer” på scen. Han var mulatt – och sa att han åt människor. John Hood är Sveriges statsministers farfars farfar. Sveriges  statsminister heter John Fredrik Reinfeldt. John efter farfars farfar. John har blivit ett namn i släkten. Traditionen är väl att förstfödde sonen ska få namnet, men våra föräldrar gav det till oss allihop, säger Fredrik Reinfeldts lillebror Henrik Reinfeldt. I släkten Reinfeldt sägs i dag om John Hood att han var amerikan, från New York, mulatt och cirkusdirektör på tillfällig genomresa.

Själv sa John Hood – ibland – att han var son till guvernören på Borneo och att hans mor var negress. Andra gånger kunde han säga att modern var ”ett holländskt fruntimmer”, då kunde fadern vara guvernör på Java. John Hood stack ut i 1880-talets Stockholm. Han blev både känd och omtyckt.

Ståtlig och med en smidig figur

Med sin mörka hy, sina exotiska ansiktsdrag och belevade manér beskrivs han dessutom som en framgångsrik kvinnokarl. Ovanligt ståtlig, och man skulle kunna säga även vacker karl, enligt Hufvudstadsbladet i augusti 1884.

I tidningarna skrivs att han är ”idealet af negerskönhet”, att han har en ståtlig och smidig figur, och ”kläder sig synnerligen vårdat och för sig oklanderligt, nästan nobelt”. Eller som Åbo Underrättelser uttryckte det 1880:

En elegant vagabond med ”fina manér”, en riktig sprätt, med guldarmband och distingerat, ståtligt utseende. En gentleman.

Kanske var det detta som lockade den unga flickan Emma Dorothea Reinfeldt i John Hoods armar. Den 26 oktober 1882 födde hon, 21 år gammal, hans son, John Reinfeldt – Fredrik Reinfeldts farfars far. Emma Reinfeldt födde pojken på Allmänna BB i Stockholm. Hon sa inte vem fadern var.

I journalanteckningarna från BB uppger Emma Reinfeldt att hon vistats i huvudstaden sedan ”några dagar tillbaka”. Egentligen bodde hon i Örebro.

Kallade sig tjänsteflicka

Det var vanligt förr att ogifta gravida kvinnor reste till storstan för att föda – då slapp de skammen hemma. Faderlösa barn lämnades ofta bort till fosterhem eller barnhus. Så också John Reinfeldt.

Emma Reinfeldt själv föddes 1861 i Gross Eckau i Kurland. I dag heter staden Iecava, en fattig stad i Lettland, söder om Riga. Hon var tonåring när hon kom till Sverige och uppgav att hon hade jobb som tjänsteflicka. Richard Brun, konsthistoriker och expert på resandesläkter, tror det är en vit lögn.

Att en ensam ung kvinna reser från Lettland till Sverige för att arbeta som hembiträde är inte troligt. Jag tror hon var här för att resa runt som tivoliartist. Men det säger hon inte, för då sätts hon i häkte. I stället säger hon tjänsteflicka.

Hur länge Emma Reinfeldts kärlekssaga med John Hood varade är okänt. Några år senare gifte hon sig med Andreas Karlsson – också han i tivolibranschen. Det stärker min bild av att Emma Reinfeldt egentligen var artist och att John Hood inte var en tillfällig kärlekshistoria, säger Richard Brun. John Hood hade kvinnor både före och efter unga fröken Reinfeldt.

Damerna, i synnerhet, har funnit honom intressant, inte minst därför att han är ”färgad” – kaffebrun. Måhända har färgen varit en särskild orsak till att han fallit damerna i smaken.

Så skriver Åbo Underrättelser i augusti 1880 om Fredrik Reinfeldts anfader. Men det var inte John Hoods attraktionskraft på kvinnorna artikeln i första hand handlade om. Den ville beskriva en ”ganska förslagen äventyrare”:

Forts följer i veckan…Till Del 2

AB

7 thoughts on “Farfarsfarfar var ”kannibal”Del 1

  1. […] Känner ni igen förfarandet? Vi vet vilka rötter Reinfeldt har, med sin svarta farfarsfarfar som var direktör, för en loppcirkus. Pettersson blogg har en mycket bra artikel om Reinfeldts släktförhållande med denna loppcirkusdirektör John Hood, som blev ett av de första stegen till Sveriges undergång. Petterssons artikel Reinfeldts farfarsfarsfar var Kannibal del 1 finns i denna länk. […]

  2. […] Känner ni igen förfarandet? Vi vet vilka rötter Reinfeldt har, med sin svarta farfarsfarfar som var direktör, för en loppcirkus. Pettersson blogg har en mycket bra artikel om Reinfeldts släktförhållande med denna loppcirkusdirektör John Hood, som blev ett av de första stegen till Sveriges undergång. Petterssons artikel Reinfeldts farfarsfarsfar var Kannibal del 1 finns i denna länk. […]

Kommentera