Barnfattigdomen är överdriven

Uppdrag Granskning har synat den påstådda barnfattigdomen och kommit fram till intressanta fakta.

Rädda Barnen har länge hävdat att 250 000 barn i Sverige lever i fattigdom. Bris och Majblomman har också de framfört liknande siffror.

Nu visar UG att siffrorna kraftigt överdrivits och Rädda Barnens Sverigechef medger att man gett en felaktig bild. Bris kampanj ”När pengarna inte räcker till” jämför situationen för många barn i Sverige med situationen i Afrika. Bris generalsekreterare, Kattis Ahlström, erkänner att undersökningen baseras på intervjuer med 14 barn. Majblomman i sin tur har framfört direkta lögner och Lena Holm, generalsekreterare, skyller på metodfel.

Källa: SVT

Här visar Uppdrag Granskning att lögner och överdrifter är vanliga i tre stora hjälporganisationer. Då ställer sig frågan om lögner och överdrifter också motiverar andra områdens verksamheter?

11 thoughts on “Barnfattigdomen är överdriven

  1. På 90-talet fanns en asylsökarförläggning på vår ort. Det tog lång tid på posten då alla iranier m.fl.stod i kö för att skicka hem pengar till släktingarna så de de också skulle kunna resa hit.

  2. Vi har ju en stor pösmunk på Röda Korset vid namn
    Bengt Westerberg, som ser till att medel försvinner
    till obscyr verksamhet från den organisationen.
    Man vill ju ha det till att det är invandrare som är fattiga,
    men att det inte stämmer i verkligheten, ja det kan man se
    på hur deras ungdomar är utrustade, med märkesskor,
    mobiltelefoner nya cyklar, och för att inte tala om tanternas
    lyx barnvagnar, till stora delar finansierade ur Svenskens
    plånbok.
    Men någonting om pensionärsfattigdom hör man alldrig
    nämnas från sådana som säger sig ömma för fattiga individer.

  3. Var det inte i fjol flera gäng fattiga invandrarbarn gjorde ”direktuttag” genom att stjäla av svenska barn som sålde majblommor?
    Jag hoppas också att man tittar på hur mycket pengar bidragsberoende invandrare skickar hem till sina länder. Enorma summor!

  4. Vem är förvånad. Siffrorna är helt orimliga. Helt underbart att UG inte hittade hungriga barn, men däremot de vars föräldrar inte hade råd med iphones (och liknande, som mina ’rika’ ungar inte har heller, de behöver inga). Angående datorer … i stort sett varje stad har väl en begagnatmarknad, så vill föräldrarna så kan nog de flesta …

  5. Inte ens det klarar vi av, trots världens högsta skatter – vi skambeläggs och uppmanas ta från vår egen blodpudding och ge det sista korvöret till de ”arma fattiga barnen.”

    Utan UG skulle vi alla fortsatt lalla runt med den tunga bördan på våra sketna svenska axlar. Jag tackar och bockar.

  6. Förvånar mig att UG tordes, men de har tydligen mer ”guts” än jag trodde. Håller med Vargen,vi får se om de törs ta i den stora bluffen.

  7. Jäkligt bra att denna bluff avslöjas. Det mesta av den lilla barnfattigdom som finns är importerad och det ska ju fortsätta in absurdum.

  8. Respekten för UG växer hos mig. De drar sig inte för att ge sig på saker som baserar sig på känslor snarare än fakta. Vi får se om de vågar sig på att granska invandringspolitiken ur ”miggornas” synvinkel, det som Merit Wager rapporterat om i flera år.

Kommentera