Afrikanska kackerlackor stänger bad

Lögarängsbadet i Västerås måste stängas lördagen den 26 januari för skadedjursbekämpning.

Man har upptäckt tropiska kackerlackor av arten Harlekin i badhusets väggar och trots två tidigare saneringar under hösten så har man inte lyckats utrota dem. Det uppger Västerås kommun.

Harlekin är en kackerlacksart som lever i Afrika och som kräver hög värme för att överleva och föröka sig. Arten är ofarlig för människor.

Under fredagskvällen den 25 januari ska saneringen äga rum och badet öppnas åter för allmänheten söndagen den 27 januari.

SVT

 

5 thoughts on “Afrikanska kackerlackor stänger bad

 1. Att ” Arten är ofarlig för människor.” kanske ska ifrågasättas.

  ”Ett stort antal undersökningar har visat att kackerlackor har förmåga att ta upp, avge och överföra olika smittoämnen såsom:
  Salmonella, 4 000 fall per år i Sverige, 85 procent av dessa är utlandssmittade. ett exempel på mera omfattande utbrott var 1953 (9 000 fall och 90 dödsfall).
  Campylobacter, 8 000 fall i Sverige varje år, är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom, alla inträffade fall ska anmälas.
  Listeria”, farlig för människor med nedsatt immunförsvar, bl.a. gravida kvinnor, svårt sjuka och äldre personer. Antalet rapporterade listeriafall har ökat de senaste åren från 40-50 under början av 2000-talet till 60-70 för de senare åren. År 2010 rapporterades det högsta antalet någonsin, 73 stycken.

  ”De förorenar med sina exkrementer och sitt illaluktande sekret. Det är praktiskt taget omöjligt att rädda matvaror som angripits. Lukten sitter i även om man kokar dem. Sekretet kan framkalla allergiska reaktioner hos människor.”

  Nu är ju inte ännu alla utbrott i vårt land kackerlackornas (blattas) förtjänst, men denna “bonus” ökar med importen och berikningen.

 2. Nja, jag tror att de är inplanterade av människor som inte är lika känsliga för sådana “husdjur” som medelsvensson.

Kommentera