Ingen hijab för norsk polis

Norges kulturminister Hadia Tajik satte på måndagen ner foten i frågan om huruvida poliser och domare ska få ha på sig religiösa plagg som hijab och turban. Trots att en utredning kommit fram till att hijab och andra religiösa plagg kan tillåtas sade Tajik stopp.

– Regeringen tog upp den här saken redan 2009 och slog fast att det inte är tillåtet att använda religiösa symboler tillsammans med polisuniformen, sade Tajik under en presskonferens i samband med att utredningen överlämnades till ministern.

– Jag ser inte att vi kommer att ändra på detta inom överskådlig framtid, tillade hon och fortsatte Norge har ett kristet-humanistisk arv och det ska vi fortsätta med.

Det politiska motståndet har varit massivt mot en anpassning av klädseln. Rättsväsendet ska vara neutralt, anser kritikerna.

VG.no 

2 thoughts on “Ingen hijab för norsk polis

  1. Politisk uniform är förbjuden i Sverige. Eftersom Islam är mera en politisk än en religiös rörelse skulle damernas ”uniform” förbjudas. Men det törs väl ingen politiker? Journalisterna skulle sätta igång drevet…

Kommentera