Webbredaktör riskerar dödsstraff i Saudiarabien

Raif Badawi, grundare av webbplatsen ”Free Saudi Liberals” (humanf.org) greps tidigare i år, då de saudiska myndigheterna anser att hans webbplats förolämpar Islam. Ett brott som kan ge fängelse i Saudiarabien.

Saudiarabien dödstraff

En domstol i Jeddah har nu tidigare denna månad beslutat att Badawi även kan ha gjort sig skyldig till apostasi. Dvs att han anses ha gjort uppror mot Islam. Ett brott som kan resultera i dödsstraff.

Myndigheterna i Saudiarabien har trakasserat honom ända sedan han grundade sidan. Han greps och förhördes av åklagare redan i mars 2008. Den gången släpptes han ett dygn senare. Han förbjöds året därpå att resa utomlands, och man gav sig även på hans affärsverksamhet. På så sätt ströp man hans inkomster. Hans far och en av hans bröder har offentligt tagit avstånd från honom, och förklarat honom som en otrogen. En släkting till hans fru försökte via domstol att tvinga fram en skilsmässa. Hans fru och barn lever idag utanför landet.

Eric Goldstein, chef för Human Rights Watch i Mellanöstern, säger: ”Istället för att skydda medborgarnas rätt till yttrandefrihet, så har den saudiska regeringen gjort allt de kan mot Badawi. Att straffa honom, och skrämma andra så att de inte vågar diskutera frågor gällande religion.”

-Pettersson säger att det påminner lite om Södermanlands Nyheter och chefredaktör Carstorp. SN och andra media förföljer också oliktänkande och undviker att skydda medborgarnas rätt till åsikts- och yttrandefrihet…dessutom verkar PK media i Sverige gilla att saudierna bygger moskéer och driver friskolor i vårt land där de lär ut sina värderingar.

Humanf.org    HRW    Amnesty

Tack för tipset 73:an

Kommentera