Korta nyheter från Mellanöstern

70 % inflation, Iran i social och ekonomisk härdsmälta

Med en skyhög arbetslöshet och hyperinflation, blir situationen för vanliga arbetare bara sämre och sämre. Strejker och protester blir allt vanligare i Iran. Mängder av människor lever under fattigdomsgränsen och tiggare i slöjor kantar gatorna. Löneutbetalningarna för dem som har arbete ligger månader efter, det är verkligheten för miljoner människor.

Det beror delvis på sanktioner men regeringen Mahmoud Ahmadinejads regering åstadkommer fruktansvärda skador på samhällsstrukturen helt på egen hand. LÄNK.

UNRWA stänger kontor i Samarien efter hot mot personalen

UNRWA stänger tre av sina kontor på Västbanken eftersom protesterna hotar säkerheten för personalen, sade FN:s organ för de palestinska flyktingarna under onsdag. Protesterna började efter UNRWA:s beslut att inte förnya kontrakten med 114 anställda på grund av budgetnedskärningar. UNRWA bad den palestinska myndigheten att få slut på protesterna. LÄNK.

Israel bygger i snabb takt ett stängsel mot Syrien, i väntan på Assads fall

Israel bygger ett nytt och bättre staket längs gränsen mot Syrien för att förbereda sig för den sannolika instabilitet som förväntas efter president Bashar al-Assad fall, sade IDF major Arye Shalicar. Det nya hindret syftar till att stärka en befintlig barriär längs den 90 km långa vapenstillestånds linjen på Golanhöjderna och kommer innehålla kameror och diken.

“Verkligheten i Syrien är inte längre vad det var fem eller 10 år sedan,” sade IDF talesman, och beskriver projektet som en förebyggande åtgärd. LÄNK.

IDF har i en månad haft trupper i Syrien som övervakat de kemiska vapendepåerna.

Olika västerländska, arabiska och israeliska medier rapporter har i över en månad hävdad att israeliska specialstyrkor är på plats i Syrien i ett försök att hålla koll på Syriens kemiska vapen lager.

Dessa rapporter passar bra ihop med nyheten att premiärminister Benjamin Netanyahu besökte grannlandet Jordanien i veckan för att diskutera med kung Abdullah om ett eventuellt flyganfall på merparten av Syriens massförstörelsevapen. Ett sådan flyganfall kräver trupper på plats. LÄNK.

Mubaraks advokat: Hamas och Hezbollah befriade Morsi under revolutionen. Det var muslimska brödraskapet som dödade protestanter under revolutionen.

Egyptens president Mohammed Morsi blev frigiven från fängelset under den egyptiska revolutionen på grund av hans kopplingar till Hamas och Hizbollah enligt den avsatte president Hosni Mubaraks advokat.

Enligt advokaten vittnade Omar Suleiman, förre chefen för den egyptiska underrättelsetjänsten och utsedd till Mubaraks vicepresident under revolutionen som slutligen störtade hans regering, att Morsi greps under protesterna på grund misstankar om att han var en av anstiftarna mot regeringen. I en militär operation av al-Qassam brigaderna, Hamas militära gren och aktivister anslutna till Hizbollah fritogs Morsi tillsammans med andra högre tjänstemän från fängelset. LÄNK. 

2 thoughts on “Korta nyheter från Mellanöstern

Kommentera