Karolinska Institutet – genetiska orsaker bakom kriminalitet


Tidigare forskningsstudier har visat att kvinnor som röker under graviditeten oftare får barn som hamnar i kriminalitet. Men nu visar en studie från Karolinska Institutet, KI, att det inte är rökningen i sig som påverkar om barnen blir kriminella utan det är genetiska faktorer som ligger bakom.

– I just den här studien har vi kommit fram till att rökning under graviditet orsakar faktiskt inte så mycket långtidseffekter hos barnen, det orsakar inte drogmissbruk, det orsakar inte kriminalitet. Utan de samband som finns beror på genetisk benägenhet som ärvs under generationer, säger Professor Paul Lichtenstein vid KI. 

Tidigare studier, bland annat från Harvarduniversitet, har visat att kvinnor som röker minst ett paket cigaretter om dagen under graviditeten riskerar att i högre utsträckning få barn som hamnar i kriminalitet än om mamman är rökfri.

Nu har forskare vid Karolinska Institutet, KI, studerat detta och funnit att det inte är rökningen i sig utan genetiska samband som har inverkan på om barnen blir kriminella. Studien omfattar 206 000 svenskar.

– Den sannolikaste tolkningen är att det beror på att det finns benägenhet att röka och den är delvis ärftlig, och de gener som påverkar den benägenheten påverkar också drogmissbruk och kriminalitet hos barnen. Så det är egentligen bara genetiska faktorer, säger Paul Lichtenstein.

Men Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, som forskat mycket om varför vissa människor blir kriminella, menar att man måste även ta in de sociala faktorerna.

Självklart finns det genetiska bakgrundsfaktorer men det finns också mycket i det sociala och vi som är inriktade på samhällsforskning,  vi vet att personer med sociala problem får rätt ofta barn som ärver en del av den sociala problematiken, säger Jerzy Sarnecki.

-Pettersson säger inget utan väntar till kvällen på drevet och bortförklaringarna…

Sveriges Radio 


4 responses to “Karolinska Institutet – genetiska orsaker bakom kriminalitet

 • Argus

  Min första tanke är om det är 206 000 svenskar eller om det även ingår ”svenskar” i studien. Om vi ska räkna in avkomman av generationers kusingiften så tror jag i alla fall att kriminaliteten får helt andra andelar.

  Gilla

 • Gruvmor

  Är inte Snickelisnacken egentligen en lantmätare? Synd att han inte behöll det yrket, lite mer jordnära så att säga. Nu filosoferar han fritt om saker som forskare kommit fram till genom studier, och anger automatiskt en PK-åsikt. Varför skulle hans uttalande väga mera?

  Gilla

  • Argus

   Geodesi var tydligen för komplicerat. Där kommer man inte undan med löst prat.

   Det finns dock hjältar ibland lantmätare, Lambton och Everest (den senare torde vara bekant till namnet i alla fall) genomförde ”Great Trigonometric Survey” som karterade Indien med hjälp av triangulering.

   Gilla

 • Lars P

  alla avsnitten av den kontroversiella serien hjernevask där man b la tar upp det genetiska arvet kontra det sociala, samt även frågan om ras.

  En bra serie ,problemet är bara det norska språket ,svårt att hänga med.

  http://nyadagbladet.se/?s=Hjernevask

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: