Hemtjänst på hemspråk

Behovet av olika språkkunskaper ökar inom hemtjänsten i takt med att antalet åldrande invandrare med dåliga kunskaper i svenska blir fler. I Borås finns ett privat hemtjänstföretag med nischen att ha personal som pratar andra språk än svenska och ytterligare ett är på gång.

Möjligheten för invandrare att få hjälp med hemtjänst av personal som pratar deras hemspråk, har ökat i Borås. Under det gångna året har ett företag med den nischen etablerat sig i kommunen. En av dem som är tacksamma över att kunna kommunicera på sitt hemspråk med hemtjänsten är Mohammed Issak från Somalia, som bor på Hässleholmen.

I Borås ökar nu möjligheten att få hemtjänst utförd av personal som pratar ens hemspråk. Under det gångna året har företaget Jamal Invest slutit avtal med Borås stad om att få utföra hemtjänst. Företaget har idag personal som pratar fyra olika språk förutom svenska: arabiska, persiska, somaliska och albanska.

– Efterfrågan är väldigt stor, vi ser bara en expansion. Man ser fler företag också runt om i Sverige som öppnar med den här nischen, säger Mohammed Jamal, som jobbar med marknadsföring på Jamal Invest.

-Pettersson undrar vart fan vi är på väg? Givetvis är Mohammed Issak tacksam för att kunna kommunicera på somaliska men han bor i Sverige, varför har han inte lärt sig svenska?

Det talas och skrivs på ungefär 150 olika språk i Sverige, har Myten Ullenhag och de andra tänkt sig att alla dessa ska få samma service som Mohammed och räknat på vad det kostar eller är det dags att införa ett krav på att kunna svenska för att få permanent uppehållstillstånd och medborgarskap?

Hemtjänst på somaliska

Sveriges Radio 

6 thoughts on “Hemtjänst på hemspråk

  1. Nu blir jag förbannad. Såg en video med en muslimsk kvinna som fått in sin gamla mamma på ett äldreboende. Där hade de det fint! Naturligtvis talade de anställda arabiska och lagade halalmat på plats. Tid till utevistelse och underhållning fanns också.
    För gamla svenska skattebetalare finns snart inga äldreboende kvar. De får klara sig med hemtjänst eller utnyttja släkten. På de äldreboende som finns har det sparats så mycket att man blir ledsen av att besöka någon där. Har själv blivit ombedd att hjälpa till vid besök trots att de betalar hutlöst för att bo där.

  2. Pettersson:
    Var inte hård mot våra ”gamla nybyggare”,dessa är vana vid helt annorlunda läkmetoder,än våra förlegade Svenska.Rökelse,ormskinn,kamelhår och snigelägg finns ju inte ens att tillgå i Absurdistan.
    Knappast någon från Sjuhäradsbyggden,eller väldigt få som behärskar Voodo,och liknande spiritistiska arab/afrikanska heilmetoder !!
    Don efter person,så länge man inte skickar dem på vår egen urbefolkning.

    • Ja män om kraven framförs av berikarna, kommer
      säkert Socialstyrelsen att se till så att denna service
      införs.för Gammel Mohammed, det går säkert att höja
      hög kostnadsskyddet på både Medicin och läkarbesök
      för fattigpensionärerna igen! Kanske en ny import nisch
      för någon Kamelryttare.

  3. Allt fler läkare och sjuksköterskor drar till Norge och andra länder. I framtiden kanske det är lättare att få vård på andra språk än svenska och då är det vi som får beklaga oss.

Kommentera