Hemtjänst på hemspråk


Behovet av olika språkkunskaper ökar inom hemtjänsten i takt med att antalet åldrande invandrare med dåliga kunskaper i svenska blir fler. I Borås finns ett privat hemtjänstföretag med nischen att ha personal som pratar andra språk än svenska och ytterligare ett är på gång.

Möjligheten för invandrare att få hjälp med hemtjänst av personal som pratar deras hemspråk, har ökat i Borås. Under det gångna året har ett företag med den nischen etablerat sig i kommunen. En av dem som är tacksamma över att kunna kommunicera på sitt hemspråk med hemtjänsten är Mohammed Issak från Somalia, som bor på Hässleholmen.

I Borås ökar nu möjligheten att få hemtjänst utförd av personal som pratar ens hemspråk. Under det gångna året har företaget Jamal Invest slutit avtal med Borås stad om att få utföra hemtjänst. Företaget har idag personal som pratar fyra olika språk förutom svenska: arabiska, persiska, somaliska och albanska.

– Efterfrågan är väldigt stor, vi ser bara en expansion. Man ser fler företag också runt om i Sverige som öppnar med den här nischen, säger Mohammed Jamal, som jobbar med marknadsföring på Jamal Invest.

-Pettersson undrar vart fan vi är på väg? Givetvis är Mohammed Issak tacksam för att kunna kommunicera på somaliska men han bor i Sverige, varför har han inte lärt sig svenska?

Det talas och skrivs på ungefär 150 olika språk i Sverige, har Myten Ullenhag och de andra tänkt sig att alla dessa ska få samma service som Mohammed och räknat på vad det kostar eller är det dags att införa ett krav på att kunna svenska för att få permanent uppehållstillstånd och medborgarskap?

Hemtjänst på somaliska

Sveriges Radio 


6 responses to “Hemtjänst på hemspråk

 • Lena

  Svartepetter är mycket nöjd nu, allt går efter planerna.

  Gilla

 • Pica pica

  Nu blir jag förbannad. Såg en video med en muslimsk kvinna som fått in sin gamla mamma på ett äldreboende. Där hade de det fint! Naturligtvis talade de anställda arabiska och lagade halalmat på plats. Tid till utevistelse och underhållning fanns också.
  För gamla svenska skattebetalare finns snart inga äldreboende kvar. De får klara sig med hemtjänst eller utnyttja släkten. På de äldreboende som finns har det sparats så mycket att man blir ledsen av att besöka någon där. Har själv blivit ombedd att hjälpa till vid besök trots att de betalar hutlöst för att bo där.

  Gilla

 • Ruben

  Hmm…. kan undras om ”katt”behovet blir tillgodosett också.

  Gilla

 • Stenbock

  Pettersson:
  Var inte hård mot våra ”gamla nybyggare”,dessa är vana vid helt annorlunda läkmetoder,än våra förlegade Svenska.Rökelse,ormskinn,kamelhår och snigelägg finns ju inte ens att tillgå i Absurdistan.
  Knappast någon från Sjuhäradsbyggden,eller väldigt få som behärskar Voodo,och liknande spiritistiska arab/afrikanska heilmetoder !!
  Don efter person,så länge man inte skickar dem på vår egen urbefolkning.

  Gilla

  • Tony

   Ja män om kraven framförs av berikarna, kommer
   säkert Socialstyrelsen att se till så att denna service
   införs.för Gammel Mohammed, det går säkert att höja
   hög kostnadsskyddet på både Medicin och läkarbesök
   för fattigpensionärerna igen! Kanske en ny import nisch
   för någon Kamelryttare.

   Gilla

 • Stefan K

  Allt fler läkare och sjuksköterskor drar till Norge och andra länder. I framtiden kanske det är lättare att få vård på andra språk än svenska och då är det vi som får beklaga oss.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: