Stormen i vattenglaset

Egentligen är det en skithistoria, SN publicerar en artikel om Jollen, Petterssons blogg publicerar en annan version, fastighetsägaren länkar till bloggen som skriver om invandring, musik, humor samt mycket annat. SN går igång på alla fyra men fortfarande har SN inte rapporterat sakligt en enda gång om asylförläggning eller Åke Holmström, ska det var så jävla svårt för professionella journalister att följa sin egen yrkesetik och skriva det läsarna vill ha – sanningen.

Det har pågått hela hösten, det började med krigsrubriker i Södermanlands Nyheter om misär på asylförläggningen Jollen enligt SN som dagen efter kallade misären för åtgärdade brister, sedan har det fortsatt under hösten. SN trummar på med krigsrubriker och sin version om hur hemsk Åke Holmström, VD på Vinterklasen AB är och vi berättar en i vårt tycke sannare variant, i morgon kommer dessutom troligen mer.

“Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.”

Det är ett klassiskt citat (som felaktigt brukar tillskrivas Voltaire) som brukar vara en ledstjärna för publicister inom svenska media. Här kan man inte annat än säga att SN och chefredaktör 99:an Carstorp skiljer ut sig på detta område som på många andra från stora tidningsmän.

99:an har varit en svag chefredaktör under sina år på SN och har inte gjort ett enda märkbart avtryck på tidningen, anonym för läsarna och osynlig i den lokala samhällsdebatten. Därmed ställer han i sig i ledet av tidigare profillösa chefredaktörer på SN.

Om vi ska tolka Göran “Munkavlen” Carstorp rätt vill han ålägga folk tystnadsplikt efter att dessa har blivit kontaktade och intervjuade av SN:s reportrar. I alla fall till dess tidningen publicerat sina uppgifter och egna versioner. Helst ska tydligen folk överhuvudtaget hålla käft och låta SN ha ensamrätt på det fria ordet. Det är metoder man närmast förknippar med diktaturstater. 99:ans agerande blir alltmer bisarrt.

Det är inte alls länge sedan 99:an var och varannan vecka figurerade på den egna tidningens förstasida; än hade upplagan stigit med hisnande 100 exemplar, än hade SN vunnit något i branschen internt pris, än berättade Carstorp om hur mycket han älskade att läsa SN hemma vid frukostbordet. Han förekommer inte lika ofta på förstasidan nu för tiden, om man så säger. Om det beror på tillfälligheter eller sjunkande upplagor och minskande annonsintäkter överlåter vi åt läsaren att bedöma.

På Petterssons blogg kan intresserade fritt tycka till om bland annat SN och läsas av bloggens besökare. Den läsarpanel 99:an Carstorp stoltserar med i tid och otid lever under andra premisser. Deras lämnade synpunkter redigeras och reduceras av chefredaktören själv och redovisas som en urvattnad sammanställning där det på sin höjd tillåts framgå att läsarpanelen önskar mer lokal journalistik i SN. Vilken överraskning!

Enligt Göran Carstorps övertygelse är alla besökare av Petterssons blogg per definition rasister och främlingsfientliga. Den uppfattningen från chefredaktören på SN öppnar för liknande intressanta slutsatser:

Herr Carstorp och SN:s medarbetare är ju själva flitiga besökare av nämnda blogg, dessutom på arbetstid. Till och med en lokal och fridsam präst har tittat in på bloggen. Står Carstorp fast vid sin övertygelse måste i logikens namn även han själv, personalen på SN och kyrkans man ifråga betraktas som rasister och främlingsfientliga!

Chefredaktörens märkliga kategorisering av människor efter deras bloggbesök måste rimligen även innebära att han hyser ståndpunkten

 • att alla som besöker en matblogg är kockar.
 • att alla som besöker en fotbollsblogg är huliganer.
 • att alla som besöker Jonas Gardells blogg är homosexuella.
 • att alla som besöker en psykiaters blogg är psykfall.
 • att alla som besöker Göran Carstorps blogg delar hans publicistiska beslut att i en krönika låta sin egen kulturchef (tillika sambo med Carstorp) jämställa en lokal sverigedemokrats kultursyn med kulturyttringarna i Nazi-Tyskland på 1930- och 1940-talen och att dem som skriver kritiskt om invandring i SN kommentarsfält är pissrännor, Carstorps egna ord om kommentarsfälten.

Nej, riktigt så enkelt är nog inte livet. Det inser säkert de flesta. Att inte SN:s chefredaktör gör detta är mest besvärande för hans egen del.

I Göran Carstorps egen blogg publiceras med långa, väldigt långa mellanrum, närmast komiskt självförhävande inlägg. I ett inlägg anser sig chefredaktören ha fullmakt att tala på hela svenska folkets vägnar när han utger sig för att ha vetskap om folks värderingar i största allmänhet. Självklart vet också Carstorp besked om vilka unkna värderingar fastighetsägaren Åke Holmström hyser. Kan SN-Göran tidigare ha jobbat som spågumma på Skänninge marknad, tro?

Lite underhållande är också att Carstorp är så förnärmad och surar över att Petterssons blogg regelbundet publicerar kritiska inlägg om SN samtidigt som alltfler läsare av monopoltidningen vittnar om hur deras insändare och inlägg censureras av Carstorp och plockas bort.

Det är nog tur att Petterssons blogg finns i en tid när ansvariga utgivare som Göran Carstorp och hans tidning vill tillskansa sig monopol på det fria ordet – istället för att värna allas rätt till detsamma och det är därför SN och hela branschen är i kris, de etablerade medierna har helt enkel gått från att rapportera nyheter sakligt och korrekt till att rapportera det som anses vara ”rätt nyheter”

Vill SN överleva, vilket jag hoppas de vill och kan då går det inte att ha en chefredaktör som har en världsuppfattning som en romersk kejsare…

11 thoughts on “Stormen i vattenglaset

 1. Är det någon som är så dum att han tror att Åke Holmström låter flyktingar och andra invandrare bo i Jollen av humanitära skäl.
  Då är det dags att öppna båda ögonen. Åke Holmström är väl känd för sitt oetiska sätt att tjäna pengar, men när det gäller Jollen så är det de övriga kommuninnevånarna som får stå för fiolerna.
  Åke holmström får över 11 miljoner kronor på ett år för att flyktingar får bo i dessa kalla kyffen som från början är övernattningsrum för tillfälliga arbetare på SSAB, fullständigt olämpliga för familjeboende.

  • Är det någon som påstått att det skulle vara av humanitära skäl? Invandrarindustrin är big business det borde du ha förstått vid detta laget. Var har du varit?

 2. örebrotrakten har NA, ingår numera i en större grupp tidningar, rena skräpet, jag har prenumererat på den i säkert 35-40 år men sedan 3 år är den borta i mitt hus, jag orkade inte med ski*en längre, tänk vad friskt det skulle vara med en tidning som gräver och vågar lite, samma gäller tv och radio också, man letar på fria stationer utan pk-bindningar.

  • Exakt! Vi flyttade till Bergslagen för några år sedan och kollade både NA och Länstidningen, båda fick underkänt. Futtiga, trista, dyra tidningar som vinklar allt möjligt, där sk. journalisterna är mycket bekväma av sig och ids inte gräva upp någonting. Tipsar man dem om att deras artikel har en massa felaktigheter så behagar de inte ens svara, ännu mindre rätta till.
   Vi har visserligen sparat flera tusen kronor genom att inte prenumerera, men nog skulle det vara trevligt att få hem en ordentlig papperstidning som förr. Med ett mångsidigt, korrekt innehåll.

 3. Det kanske är bra att denna pajkastning fortsätter. Fler besökare än de senaste dagarna har bloggen inte haft och flertalet nya besökare har säkerligen hittat hit från SN.
  Nu sprids detta också på åtskilliga andra bloggar och nyheten finns nu över hela landet och i slutändan kommer SN själva att stå där som de stora förlorarna.
  När två nyheter står mot varandra brukar den mest sanningsenliga vinna, för det är den nakna sanningen folk vill ha. Nu lär många som inte redan vet det, se att SN har en alldeles tydlig agenda och att deras reportage lämnar mycket att önska och inte tror jag prenumeranter betalar för vinklade och ofullständiga nyheter.

  En del av er vet, andra inte, men SN körde i våras/somras en artikelserie man kallade “Den delade staden”. Den finns att läsa här
  http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=h75th77c&gInitPage=1
  Här pratar vi om en oerhört vinklad artikelserie om de nya svenskarnas situation, där de fick gråta ut i snyftreportage, där man hade en “expertpanel” bestående av idel nysvenskar och där SN indirekt uppmanade politiker, hyresvärdar och vanliga medborgare att låta dessa nysvenskar integrera sig med övriga kommuninvånare. Själva har den ytterst segregerade redaktionen valt att bosätta sig lång från stadens mångkulturella område, vilket ni själva kan se här.
  http://petterssonsblogg.se/2012/10/29/dar-journalister-bor/

  När ni nu framöver granskar SN med lite andra ögon och har ovan länkar i färskt minne, kom ihåg detta.
  Redaktör Carstorp har kallat alla som är emot pågående flyktingpolitik för “pissrännor”.
  I valrörelsen publicerade tidningen en helsida med samtliga stora partiers politik, utom SD:s. Motiveringen var att “Vi fick inte plats”.
  I våras frågade reportern Tommy Kägo samtliga partier om deras inställning i vissa landstingsfrågor, utom SD. Motiveringen var att “SD är emot landstinget så det är inte intressant”.
  När en miljöpartist lämnade sina uppdrag i höstas, fick en representant från samtliga partier uttrycka sig om honom i tidningen, utom SD:s.

  Att SN nu svartmålar bloggen har två orsaker i grunden. Dels att SN med redaktör Carstorp i spetsen, så öppet och så tydligt tagit ställning mot både SD och alla som med något ord har en kritisk syn på pågående invandringspolitik. Detta är något SN delar med alla medier och är ett av skälen till att SN aldrig och jag upprepar aldrig, skriver några kritiska ord om den havererade integrationspolitiken och att man aldrig, och jag upprepar aldrig, gör några grävande reportage om det som verkligen sker i och omkring det mångkulturella området Brandkärr.
  Det andra skälet är att Pettersson redan samma dag avslöjade SN:s oerhört vinklade reportage från Jollen och det är något redaktör Carstorp inte gillade. Han, precis som övriga tidningsredaktörer i Sverige, vill leva kvar i en tid när de hade monopol på nyhetsrapporteringen och de kunde vinkla sina artiklar efter egen smak.

 4. Nu läser jag inte SN men vi har samma skit i Skåne (SDS) och Göteborg (GT,GP) där jag bor nu.
  Men jag vill bara säga till den där Carstorp att om ni inte slutar ljuga så kommer ni att dö sotdöden! Jag såg en mycket underhållande intervju med Mats Svegfors (fd chefredaktör för Svenska Dagnladet) på tv idag och det är ingen tvekan om att Svensk media redan krampar i dödsryckningar. 2025 spås det, har vi inga papperstidningar kvar.
  Och som jag jublade över denna kommande befrielse!
  Då ska du veta Carstorp, att jag från 10-12 års ålder i ca 25 år tillbringade ca 1.5 timmar om dagen 7 dagar i veckan med att lusläsa Sydsvenskan och andra tidningar som jag prenumererade på. Sen en dag fick jag plötsligt nog. Det som skrevs i tidningarna stämde inte med den verklighet som jag och alla jag kände upplevde. Jag upptäckte att ni ljög! Och efter det så har jag upptäckt att era lögner eskalerar för varje år och jag tänker inte betala för att läsa lögner. Och jag tänker heller inte betala för alla dessa så kallade oförargliga kebabreportage som numera är Sydsvenskans viktigaste kompetensområde. Jag vet inte hur ni har det med kebabreportage i SN, men jag föreställer mej att ni kör något liknande meningslöst för att fylla er skitblaska med.
  Ni är snart döda, begravda och glömda!
  Och alla frihets och sanningsälskande människor jublar över denna befrielse!
  Hur mår du inför detta faktum Göran Carstorp?

 5. Bra sagt Pettersson!
  Jag förstår känslan med kampen mot det uppenbara i samhället.
  I Södertälje har vi LT.
  Jag lyckas ibland få in en kommentar när jag är på bra humör.
  Nu har ni i alla fall gjort konststycket att gjort PK-media nervöst och frusterat.
  Det betyder att Pettersson gör skillnad!

  • Jo så måste det vara nu är dom antagligen riktigt uppretade eller så är dom nervösa för vad vi skriver om dom för att dom skulle gilla sanningen och olika politiska åsikter ligger liksom inte för dom. Jag är en sådan som Carstorp spolat ut i sin pissränna och det kändes inte bra alls. Det kändes riktigt kränkande och oförskämt.

   Petterssons gör skillnad och det gör du med eva.

Kommentera