Disney censurerar Tomtens verkstad

Ett av de äldsta och populäraste inslagen under Kalle Ankas julafton är Tomteverkstaden som brukar inleda det timslånga programmet. Nu väljer Disney att vara politiskt korrekta och censurerar delar av programmet.

Det är två korta snuttar i Tomtens verkstad som hamnar under sax. Dels när tomten stämplar ett OK i rumpan på två dockor som kommer ned för rännan.

Dels när denne mans vagn blir sparkad av en åsna.

Det finns också en tredje scen som censurerats och det är den när en docka skräms av en spindel och hennes hår permanentas. Allt börjar bli en parodi och det är inte bara i Sverige som vanligt folk börjar reagera, som ni kan läsa på denna kommentar till länken.

disneyNu undrar jag hur kunnig SVT:s reporter är och om han själv sett programmet, för i texten står det om en äldre man som sitter på vagnen som sparkas av åsnan. Vem som helst kan se att det är en neger. Källa: SVT

Vi nostalgiker som vuxit upp med Kalle & hans vänner på julafton får väl roa oss åt originalet på Youtube…om nu ingen kränkt man får den raderad även därifrån.

16 thoughts on “Disney censurerar Tomtens verkstad

 1. God Jul på er..Vore det enbart Kalle Anka som censurerades,skulle jag kunna leva med det.Nu är det ju så,att hela Absurdistans medievärld,består av enbart noga anpassade program.Var så säkra på,att inget ”okorrekt” flimmrar i TV-rutan,vare sig Julafton eller en vanlig grå Novemberdag !

 2. Det kan ju tolkas som att individer med avvikande hudfärg och annan religion (än de ”rätta” ?) inte är välkomna i vårt samhälle, det sparas vita men mörkhyade klipps bort. Detta kan ju gynna vissa grupper i samhället..

  • Vi är inne i en förnekelsefas och när åren gott så är det som om det aldrig inträffat. Vi städar bort vår ”mörka” historia.

 3. För många år sedan så censurerade man ett krig mellan kalle och piff o puff också i julaftonsprogrammet men det var p ga av att det ansågs för våldsamt för barnen att se på.

  Men på den tiden så visade Danmark samma program ocensurerat en timme senare än SVT, så vi som bodde i söder kunde bara slå över och se programmet.

 4. Konstigt att Tomten får vara kvar, han stämplar ju små flickdockor i rumpan ju, ett litet lätt drag av pedofeli, eller hur?

 5. Så juden och negerdockan skall bort, vad händer med de tre kineserna i tomteparaden, får de vara kvar?. Skrämmande när man börjar klippa i gamla filmer vad blir nästa sak? ta bort vissa kapitel i böcker eller ryker Onkel Toms stuga helt?

 6. Tror inte för en sekund att Disney censurerar det är med största säkerhet önskemål från SVT att detta ska tas bort allt i sann PK anda. Puuhhh!!!

  • Nej Disney lär inte ha klippt i detta,han är sedan länge,länge död..
   Men tror din teori att STATS-TV ligger bakom,endast ger pengarna tillbaka hos spelbolagen !!
   Nästa år kanske det hela ersättes av ”Mao`s lilla röda”,samt ett ”vintertal” av landets ledande Mulatt..John Fredrik

 7. det där var ju bortklippt hela 70 och 80-talet vad jag minns, kanske kom tillbaka en stund så det är väl bara en gammalt klipp de tar fram igen

Kommentera