40 thoughts on “Lucia-turken och Lucia i SVT år 2012

 1. Fast kritiken var ju inte riktad mot flickan i sig. Kritiken handlade om att hon hade blivit utvald BARA FÖR ATT hon var svart. Det kom ju fram senare i det där radioprogrammet, att produktionsbolaget som gjorde SVT:s luciaprogram detta år, hade sagt åt körledaren specifikt att välja ut en mörkhyad flicka. Svenska folket gillar inte att bli uppfostrade på det sättet!

  Jag tror att få hade sagt något, om det hade varit ett luciaval – t.ex. i en tidning – där det hade funnits flickor med olika hudfärg, och allmänheten hade röstat fram en mörkhyad flicka. Då hade det gått juste till i alla fall. Som det var nu, var det i alla fall två flickor bland tärnorna som hade det typiska nordiska blonda, vackra luciautseendet, och nu gick ju de i stället miste om kanske sina livs enda tillfällen att få vara lucia på TV, medan de var i rätt ålder. (D.v.s. bara en av dem kunde förstås ha blivit, men nu blev ingen av dem p.g.a. att det var uppgjort i förväg.)

 2. Lucian i år var otroligt söt oavsett hudfärg. Det är tragiskt att se hur vuxna människor klankar ner på små oskyldiga barn… vad det gäller rap inslagen så har det ingenting med kulturändringar i Sverige att göra….. Jag vet inte, men svenska folket har gjort mig så besviken de senaste åren.. Jag skäms över oss. USCH jag mår illa av er.. Jag ser ett stort samband mellan utbildning i Sverige och främlingsfientliga partier!!!! Det är väldigt synd att man inte utbildar sig i Sverige, vi som har en sådan bra utbildning.
  Förresten så skulle jag gärna vilja prata mer med dig för att hjälpa dig, kan inte vara kul att hata så mycket….. stackare

  vänligen

  Rozan

 3. Fy tusan vad det går utför med Sverige, jag trodde aldrig jag skulle se den rasism och Xenofobi som osar genom alla kommentarer på det här inlägget. Skäms på er alla!

  1
  1
  • Skäms på dig och vet hut !! Svensk kultur är värd att bevara, rappare kan rapa någon annan stans. Har du problem likt SVT med svensk kultur?

  • Varför är det fel att bevara vår svenska kultur när muslimerna får ta med sig sin kultur hit. Skulle vilja se att SVT direktsände en fredagsbön och det mitt i den kom in dragspelande dalmas i folkdräkt.

 4. Jag har inga problem med Lucian, hon är mycket söt, och helgonet Lucia var från Siracusa på Sicilien och troligen mörkhårig även om den nordiska ljusgudinnan som ibland kopplas samman med Lucia säkerligen var blond. SVT:s högst medvetna ”provokation” med en mörkhyad Lucia känns bara desperat och lam. Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om den stackars tjejen som blev utnyttjad på det här sättet.

  Rapparen däremot… Twi för faen! som min farmor skulle ha uttryckt det. Idioten hade inte i ett luciaprogram att göra. Jag bytte snabbt kanal för att inte kräkas på mattan.

  Hälsningar
  Gammel-Göta (som är blond och har varit Lucia en gång)

  • Håller fullständigt med dig vad beträffar rapparen…helt utanför konceptet Luciafirande. Han förstörde den fina julstämningen! Aldrig mera en rappare i ett annars så fint luciaprogram.

 5. Vem bryr sig om Lucian är blond, svart, vit, brun, gul, röd eller blå och har kort eller långt hår? Fokus borde ligga på om hon har en vacker röst och kan sjunga eller ej.

  Men gud nåde den som byter färg på mina bruna pepparkakor, då jävlar smäller det!!! 🙂

 6. Jag blir så ledsen så. Först trodde jag att hon fick bli Lucia för hon hade den bästa sångrösten men så var inte fallet. Hon mimade lite ibland bara. Skäms de som utnyttjade henne i politisk syfte.
  När rapparen dök upp fick jag nog och stängde av. Det han gav prov på har inget i svenskt Lucia-firande att göra – gräsligt.
  Nu vill jag se julskinka på Eid-festerna också – lite anpassning från andra hållet krävs också.

 7. Klaga hur mycket ni vill på rappen! Men att tracka ner på en 14åring som fick lyckan att var lucia, det är bara FEL!!!!!! Så jäkla lågt. Bra för att hon är mörk, ska inte hon då få chansen att vara lucia??

  • Grejen Madeleine är att ENDA orsaken till att hon fick vara Lucia är för att hon är svart. Hur kommer det att bli i framtiden? jag tror att är du vit och blond så har du ingen chans, i det nya Sverige måste man sätta in en svart lucia annars är det rasisitiskt. Om det i framtiden står mellan 30 unga vita kvinnor och EN svart 90-åring så blir det automatiskt 90-åringen (så att man inte trampar de lättkränkta på tårna). Apropå rappen, den skiten har inte på ett luciafirande att göra. Mindre rapp – mer pepparkaksgrisar!

   • Lucian, Astrid, en 14 år gammal svensk tjej som sjunger otroligt vackert och därför blev utvald till lucia, är en otroligt trevlig och cool tjej som definitivt inte förtjänar allt detta idiotiska hat.

   • Du har inte förstått att vi inte gillar att hon blev en bricka i SVTs spel.
    Det finns väl ingen som hatar den indiska Lucian, vem skulle det vara?

   • Förlåt, men ingen ogillar flickan som sjöng på Lucia. Vi ogillar SVT:s upplägg av programmet. Flickan tolererar jag gärna och hoppas SVT valt henne för hennes sångkunskaper och inte för att hon är mörk. Tyvärr tror jag tvärtom, att SVT valde henne för att hon var mörk och ville provocera tittarna, vilket de verkligen lyckades med, framförallt med rapparen.

  • Du tycks leva helt i mörkret !!
   Gå till biblioteket och låna böcker över Svenska traditioner,och Svensk kultur.Det man numera förbjuder att lära ut i skolan,får man genom självstudier söka lära sig …

  • Ta till dig av Frejas svar till dig för det är dagens sanning. Hoppas att det inte är morgondagens.

   Har du varit Lucia? Jag blev aldrig Lucia för jag hade endast näst längst hår. Som du förstår det hänger på håret och dagens svenska melodi är svart hår helst på ett brunt huvud.

  • Men kära du, där är väl ingen som har klagat på Lucian,
   fast hon blev ju nästan mobbad av kameramannen, som
   lade fokus på allt annat än Lucian, det var bilder på
   ljuskronor, på instrument. När det gäller SVT, så blir
   det bara så sjukt när man trycker upp mångkulturen
   med alla medel i trynet på folk, ett mediabolag som
   säger sig vara politiskt neutralt!

 8. Klarade knappt av att se det.. Vet inte varför men det väckte otroliga skamkänslor i mig att se det där. Rap är inte ens en berikning från någon av våra minoritetskulturer. Ursprunget från afro-amerikanska ”ghettona” i USA. Usch, totalt ovärdigt svensk Lucia.

 9. Ska vi nu omarbeta traditioner för att passa in dem i det mångkulturella Sverige är det fan i mig inte bara svenska som ska drabbas.
  Nästa år vill vi se hur både Ramadan och Eid al-fitr förändras för att passa in bland samtliga kulturer som numera befolkar vårt land.
  Om detta ska myndigheter och vår statliga television påminnas, tro inget annat.

  • Bra initiativ Stefan, vi får se till att Ramadan rättar sig efter Buddhismen och Eid al-fitr kan blanda sig med tomtar och troll.

 10. Jag såg Lucian i ett klipp.
  Osar PK, och ”rappen” blev pricken över i:et att kulturen inte ska vara svensk längre.
  Har inget emot pigment men det här är en aktiv insats från dem som inte gillar nordiskt pigment.

 11. Ett hån både mot ”lusian” och Svenska traditioner. Så INTE provokativt. Men ack så uttjatat och boring. Ljusets drottning i norden, en negress… ? Gör inte jobbet åt SD om ni inte gillar dem. Ingen kulturblandning alls utan bara förnedring av EN kultur och tradition… Den egna. Onödigt, osexigt och enfaldigt. När ska vi slippa pröjsa er för det ?

 12. ASatte nästan pepparkaksgubben i halsen när rapparen dök upp.
  Stats-TV har totalt tappat vettet. Detta var droppen, nu är de slut med licensbetalning.

  • Har sagt upp licensen med omedelbar verkan från dags dato, även skrivit till SVT och tackat för den ekonomiska besparingen jag gör.

Kommentera