Problem på boende för flyktingkillar

MORA. För små rum, otrevlig personal och kvarstående “klanvälde” från hemlandet. Det klagade de ensamkommande flyktingkillarna i Mora på när Socialstyrelsen gjorde en oanmäld inspektion 3 september.

I sitt inspektionsmeddelande och beslut skriver Socialstyrelsen att i stort sett samtliga av de 13 ungdomarna var missnöjda med sina rum. De menade att rummen i huset vid vasaloppsmålet var för små och att flera av dem som delar rum har problem med att kunna sova.

“Ett par av ungdomarna var rädda att sova i överslafen och hade flyttat ner sina madrasser på golvet”. Flera av dem hade problem med att sköta skolarbetet på grund av utrymmesbrist. För få duschar och toaletter var också problem som kom upp i samtalen.

Socialstyrelsens representanter skriver att några ungdomar kritiserade några i personalen. De ansågs olämpliga att arbeta med ungdomar, då de var “otrevliga och använde fula ord”.

Ett par av ungdomarna uppgav att det ibland förekommer konflikter mellan ungdomarna och att “klanväldet” från hemlandet kvarstår i gruppen. Flera ungdomar uttryckte sitt missnöje med att bo i kommunen och ville flytta till större orter.

Socialstyrelsen skriver i beslutet att det är en brist att verksamheten inte säkerställer ungdomarnas behov att få sova ostört, sköta sitt skolarbete “och i övrigt få en privat sfär genom att man inte kan erbjuda de ungdomar som önskar och som har behov av ett eget rum.

Socialstyrelsen skriver att huvudmannen (kommunstyrelsen i Mora) ska säkerställa att de ungdomar som önskar och som har behov av det kan erbjudas eget rum. Kommunen ska senast 7 december redovisa för Socialstyrelsen vilka åtgärder som vidtagits med anledning av inspektionen.

-Pettersson anser att dessa brister är lätt att åtgärda. Låt kravmaskinerna flytta – enkelresa, långt, långt bort.

DT.se 

10 thoughts on “Problem på boende för flyktingkillar

 1. Kan inte gullpluttarna få flytta in hos Mona Sahlin, Lena Sundström, Erik Ullenhag, Åsa Romson eller Gustav Fridolin? Eller hos allas vår Freddan, han lär ju ha gott om plats även om egot är utrymmeskrävande….

  • Kan vi inte köpa 2 öar i ishavet och droppa dem där, kvinnor på en och män på en (separerade precis som i moskéerna, så som de vill ha det) självklart så får vi ju fortsätta att försörja dem, något annat vore ju otänkbart, så vi kan väl kasta ner från något flygplan ett par grishalvor var 14:e dag eller så?, jag kan lämna ett bidrag till inköp av land.

   • Bra idé! Men jag tycker inte vi ska offra några stackars grisar på dem. Vi skickar med Maud i stället. Då klarar de sig länge, så mycket späck som det är på den.

 2. Man kan ju förstå att dessa stackars “barn” är vana vid en trerummare med två badrum från hemlandet. Frågan blir då – vad gör de här? Åk hem! Vi håller inte er standard.

 3. Jag vill egentligen inte betala för så kallade flyktingar,
  men undantagsvis så kan jag tänka mig att hyra en buss
  för att eskortera dessa oförskämda drumlar ut ur riket!

Kommentera