Irakier fick bankkonto spärrat

Swedbank har spärrat Luay Shakers bankkonto. Anledningen är två okända insättningar på sammanlagt 52 000 kronor.

– Jag har ingen aning om var pengarna kommer ifrån, men det är inte våra pengar.

Det spärrade kontot står på Luay Shakers hustru, men familjen använder kontot tillsammans och det är därifrån som exempelvis räkningarna betalas. Han berättar med hjälp av tolk om de praktiska problemen som följt i spåren av det spärrade kontot. Familjen bor i Växjö och har tvingats låna pengar av vänner för att klara vardagen med hyra och andra räkningar.

Problemen började för en månad sedan när ett brev från Swedbank i Växjö kom. I brevet hänvisade banken till lagen om penningtvätt och Finansinspektionens föreskrifter om bankers skyldighet att granska ”kontotransaktioners ursprung och syfte”. Banken hade upptäckt två insättningar på kontot under samma dag den första oktober. Den ena insättningen var på 23 131 kronor medan den andra var 28 782 kronor, totalt närmare 52 000 kronor.

”Vi ber er därför att lämna en skriftlig redogörelse av vad inbetalningen på kontot avser, från vem kommer pengarna och vad är syftet med transaktionen”, skrev banken och tillade i brevet.

”För det fall banken inte får någon skriftlig förklaring inom föreskriven tid avslutas kontot. I avvaktan på ert svar kommer kontot att vara spärrat för insättning och uttag”.

Luay Shaker kom till Sverige från Irak för sex år sedan. Luay säger att han inte vet vad han ska ta sig till och framhåller att banken gärna får spärra de insatta okända pengarna.

– De tillhör inte oss, men vi måste ha tillgång till kontot och övriga pengar. Jag har ingen aning var pengarna kommer ifrån eller varför de hamnat på det här kontot. Vi har inte sålt någonting och vet ingenting om detta, jag har hela tiden varit ärlig.

Luay Shaker har enligt egen uppgift förgäves försökt förmå Swedbank att berätta vem som står bakom insättningen.

I ett desperat försök vände han sig till Kronobergspolisen och gjorde en anmälan mot Swedbank. Men någon förundersökning inleddes inte eftersom inget brott hade begåtts.

– Vad ska jag göra? undrar Luay Shaker som hoppas på en snabb lösning.

Smålandsposten har varit i kontakt med Gunnel Olsson Örbäck, kontorschef vid Swedbank i Växjö, som säger att hon inte kan kommentera ett enskilt ärende med hänvisning till banksekretessen.

– Generellt sitter vi som arbetar lokalt aldrig och tittar igenom våra kunders konton om det kommer okända penninginsättningar eller inte. Det är en rent central uppgift, säger Gunnel Olsson Örbäck.

Är ni lokalt med och tar beslut om ett konto ska spärras? – När konton spärras är vi ibland med och ibland inte, så där kan jag inte ge ett generellt svar för då kan det bli väldigt fel. Ibland har vi förstahandsinformationen, det beror på vad som ligger bakom.

Vill du säga hur det var i det här fallet? – Nej, då kommer vi in på ett rent kundengagemang.

-Pettersson noterar att irakiern trots sex år i Sverige behöver tolk och att banken naturligtvis vet varifrån pengarna kommer så det är nog bara ljugmedia som skrivit ovanstående artikel som inget begriper…det kan visserligen hända att någon skickar pengar fel men då är det bara att skicka tillbaks dem.

2 thoughts on “Irakier fick bankkonto spärrat

  1. Att man ska behöva läsa om det som varje vettig svensk vet,dessa svartmuskiga mörkermän gör INGET som är bra för Sverige eller svenskar. De jobbar för rondellhunden ”Mohammed”.

  2. Tänk att på sex år har han inte lärt ett ord
    Svenska,och har inget arbete, men pengarna
    flyter tydligen in ändå, dessutom i ganska stora
    summor. Vilka framtidutsikter våra nya berikare
    är! Dessutom säger han sig vara ärlig!?

Kommentera