40-tal gripna för ekobrott i Södertälje

Ett stort antal personer greps på tisdagsförmiddagen runt om i Södertälje misstänkta för omfattande ekonomisk brottslighet. Flera husrannsakningar har gjorts och arresten uppges vara välfylld.

Mellan klockan 08.40 och 09.30 på tisdagsmorgonen slog polis till mot ett stort antal personer misstänkta för omfattande ekonomisk brottslighet. Tillslaget var en del i den myndighetsgemensamma satsningen mot grov organiserad brottslighet i Södertälje – den så kallade Tore 2-insatsen.

Personal från flera myndigheter ska ha medverkat vid tillslaget, som framförallt skedde i Södertälje men även utanför. Klockan fyra nu på tisdagseftermiddagen hade tio personer förordnats offentlig försvarare av Södertälje tingsrätt. Antalet hade växt under hela dagen och inget sa att det skulle upphöra.

– I nuläget kommenterar vi inte hur många som gripits, bara att det rör sig om ett stort antal, säger Lars Byström, informationsansvarig vid länskriminalen i Stockholm. Mot sju av de gripna hade tingsrätten redan i måndags beslutat om kvarstad för att säkra tillgångar vid en eventuell utmätning av Kronofogden.

Samtliga gripna anhölls under dagen och ingår i ett och samma ärende som omges av stor sekretess.  Enligt uppgift till LT handlar det om ekonomisk brottslighet i mångmiljonklassen.

– Vi kommenterar inte några siffror i nuläget. Vi nöjer oss med att säga att det rör sig om omfattande ekonomisk brottslighet, säger Lars Byström.

Flera husrannsakningar har gjorts under dagen och arresten i Södertälje uppges vara ”välfylld”.

 – Ryms man inte på ett ställe kan vi få ta andra ställen till hjälp, säger Lars Byström, som uppger att gripandena har gått lugnt till väga.

Gunnar Appelgren, insatsledare för den myndighetsgemensamma satsningen i Södertälje, bekräftar att tillslagen i morse ligger inom ramen för den myndighetsgemensamma insatsen i Södertälje som pågått sen 2010. – Ja, det gör den, men i övrigt kommenterar vi inget just nu, säger han.

Den myndighetsgemensamma insatsen i Södertälje drog i gång 2010 som en effekt av gangsterkriget – då två kriminella gäng bekämpade varandra på öppen gata, med Moussamorden som kulmen. Rättegången kring det startar på nytt nu på torsdag efter att den förra rättegången ogiltigförklarades. Den myndighetsgemensamma insatsen har samtidigt fortsatt mot den grova ekonomiska brottsligheten.

Pettersson noterar att de nu gripna har kopplingar till det så kallade Södertäljenätverket och vi kan vara övertygande om att namnen är liknande…har du något att säga om dessa namn Myten Ullenhag. De tidigare dömda nedan får en ny rättegång på grund av jäv men domarna bör bli liknande, bevisningen är god. Enda risken är att de skrämmer eller mördar några vittnen.

 1. Bernard Khouri 31, får livstids fängelse för bland annat anstiftan till mord, grovt rån, utpressning, grovt vapenbrott, människorov, olaga hot och olaga tvång.
 2. Abraham Aho 20,  döms för mord, medhjälp till mord, människorov och olaga tvång till fängelse i tolv år.
 3. Metin Ok 39, döms för medhjälp till mord, olaga tvång och utpressning till fängelse i tolv år.
 4. Peter Lahdo 22, döms för medhjälp till mord och människorov till fängelse i nio år.
 5. Deniel Altinkaya 28, döms för människorov till fängelse i fyra år.
 6. Martin Öner 20, döms för medhjälp till mord och människorov till fängelse i sex år.
 7. Charbel Kassab 18, döms för medhjälp till mord och människorov till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader.
 8. Ludvig Onvel 19, döms för medhjälp till mord, människorov och rån till sluten ungdomsvård i två år.
 9. George Aho 21, döms för människorov till fängelse i tre år.
 10. Housib Khado 26, döms för människorov och övergrepp i rättssak till fängelse i fem år.
 11. Andreas Lookene 26, döms för människorov till fängelse i tre år.
 12. Sherbel Georgis Said 30, döms för människorov, utpressning, försök till utpressning, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen till fängelse i fem år.
 13. Gabi Kulle 37, döms för människorov, olaga tvång, utpressning, försök till utpressning och övergrepp i rättssak till fängelse i sex år.
 14. Elias Farid Elias 40, döms för utpressning och försök till utpressning till fängelse i ett år och sex månader.
 15. Afram Afram 58,  döms för utpressning och försök till utpressning till fängelse i ett år och sex månader.
 16. Elias Joseph Darghahi 50, döms för utpressning till fängelse i ett år och sex månader.
 17. Bülent Ok 38, döms för utpressning till fängelse i ett år och sex månader.
 18. Albert Toksoy 40, döms för utpressning till fängelse i ett år och sex månader.

4 thoughts on “40-tal gripna för ekobrott i Södertälje

Kommentera