Petterssons kök

I köket sprakar björkveden i Husqvarnaspisen som sprider en värme som nästan känns tropisk så det är läge för en Bacardicola.

Bacardi är som ni vet en rom gjort på sockerrörsmelass, en biprodukt vid sockertillverkning. Företaget grundades 1682 på Kuba av invandrare från Katalonien. Det var världens första ljusa rom. 1959 tog en gubbe som hette Castro makten och förstatligade företaget valde att fly från Kuba och starta om på nytt. Idag ligger huvudkontoret på Bermuda men de har fabriker och filialer över hela världen.

Coca-Colan som jag häller i behöver väl ingen närmare presentation, grundad i USA 1886 och säljs över hela världen i mängder av varianter. Pettersson håller dock fast vid originalet, de små glasflaskorna på 25 cl som är lagom till två groggar.

Alexander Samuelsson från Surte i Sverige har en viktig plats i Coca-Colas historia. När han var 20 år gammal emigrerade han tillsammans med sin 3 år äldre bror Otto till Amerika. I april 1883 gick bröderna ombord på Wilsonångaren Orlando. Samuelsson blev efter några chef på ett glasbruk och designade flaskan som i folkmun kom att kallas Mae West, varför kan ungdomarna fundera på.

Nåväl, dags för maten.

Idag blir det en Risotto, gjort på Avorioris från Italien – jag smälter smör i en traktörpanna, lägger i hackad lök, den oäkta hustruns nyplockade trattkantareller och fräser lite innan jag häller på riset och låter det fräsa med i några minuter, häller på 1-2 dl vitt vin och c:a 8 dl grönsaksbuljong i omgångar så riset får suga upp vätskan vartefter, mycket godare än vanligt kokt ris.

Till Risotton blir det korv i panna. Korven är bratwurst, en tysk korv, mina är dock tillverkade hos den lokale slaktaren, gjorda på nöt och fläskkött samt kryddade med vitlök, muskot, kummin m.m.

Korven steks lätt i stekpannan tillsammans med lite gul lök, över den häller jag en röra gjort på Crème fraiche, tomatpure, fransk senap, timjan och de vanliga kryddorna.

Över risotton och korvpannan strös lite riven parmesanost, det serveras sedan med ett vin som heter Dragani från Italien, gjort på druvan Sangiovese, 69 kronor på bolaget måste sägas vara prisvärt.

Nåväl, Pettersson oäkta hustru verkar nöjd trots att hon hoppade över Bacardin och colan men rom från Västindien, cola från USA, ris, vin och ost från Italien, korv från Tyskland, fransk senap, svensk svamp och då har vi inte ens nämnt kryddorna osv.

Det är mångkultur, när den är som bäst, du bestämmer själv hur mycket och i vilka sorter.

Smaklig måltid mina vänner…

Som avslutning blev det vaniljglass och den oäkta hustrun blomstersmultron som odlas i kruka, de sista fick flytta in och mogna i spisvärmen…

5 thoughts on “Petterssons kök

  1. Roligt med matintresserade. Mest avundsjuk är jag på vedspisen! Åh, vilken skön värme en sån ger.

Kommentera