Arabernas värsta fiende?

arab_spring

Vad är den verkliga kostnaden för att man inte erkände Israel 1948 och varför har inte de arabiska staterna spenderat sina tillgångar på utbildning, hälsovård och infrastruktur istället för krig?
Den svåraste frågan, som ingen arabisk medborgare vill höra, är om Israel verkligen är den arabiska världens och det arabiska folkets värste fiende.

Abdulateef Al-Mulhim säger att han bestämde sig för att skriva denna artikel när han såg bilder och rapporter om svältande barn i Jemen, en nedbränd gammal Aleppo Souk i Syrien, det underutvecklade Sinai i Egypten, bilbomber i Irak och förstörda byggnader i Libyen.Dessa bilder och rapporter visades på Al-Arabiya, vilket är det mest sedda och respekterade nyhetsmedia i Mellanöstern.

Den gemensamma nämnaren för all denna förstörelse och grymhet var att det inte utförts av en utomstående fiende. Svält, mord och förstörelse i dessa arabländer görs av samma händer som är tänkta att skydda och bygga enighet i dessa länder och skydda invånarna. Så frågan är nu, ”Vem är den verkliga fienden i den arabiska världen”?

Arabvärlden har kastat bort  hundratals miljarder dollar och förlorat tiotusentals oskyldiga liv i kampen mot  Israel, som de anser är deras svurna fiende nummer ett, en fiende vars existens de aldrig erkänt. Den arabiska världen har många fiender och Israel borde ha varit längst ner på listan. De verkliga fienderna i arabvärlden är korruption, brist på bra utbildning, brist på god vård, ofrihet, brist på respekt för människoliv och slutligen en hel mängd diktatorer som använt den arabisk-israeliska konflikten för att förtrycka sitt eget folk.
Dessa diktatorers grymheter mot sitt eget folk är mycket värre än alla de fullskaliga arabisk-israeliska krigen.

I Syrien är grymheterna bortom allt vad man kan föreställa sig. Och är det inte irakier som förstör sitt eget land? Var det inte Tunisiens diktator som stal 13 miljarder dollar från de fattiga tunisierna? Och hur kan ett barn svälta i Jemen om deras land är det bördigaste i världen? Varför lämnar Iraks intellektuella ett land som drar in 110 miljarder dollar från oljeexport? Varför kan inte libaneserna styra ett av de minsta länderna i världen? Och vad var det som orsakade att de arabiska staterna börjar falla samman?

Läs mer på Every Kinda People

Där står det om vad Israel har gjort istället. Det är i deras sista stycke, den andra delen av texten hos dem finns ju här.

 Och hela artikeln på engelska här av Abdulateef Al-Mulhim

9 thoughts on “Arabernas värsta fiende?

 1. Du Ali , om ni inte lyckats på 1400 år, så är nog
  sannolikheten stor, att ni inte lyckas nu heller,
  i vart fall inte så länge ni tror att en sagofigur från
  medeltiden kommer att ordna upp efter er.
  Araber står ju dagligen och skränar om att Islam ska
  dominera världen, men så länge man inte kan ta hand
  om sig själva blir det ju bar utopier!

 2. Ali1948:
  Och för varje dag får ni allt fler ”fiender”,inte enbart i Sverige utan hela Västvärlden.Tror att ni borde sluta att provocera de olika inhemska folken,i de länder som ni ”flytt” till.När ni därtill tror er stå över resp. lands lagar och förordningar,blir ju saken inte bättre för er.Stenen blir dagligen allt våtare !!

  • Ja du. Våra fiender är många. Israel och ockupationsmakterna. Kolonial/Ockupationsmakterna har visst installerat diktatorer för att förstöra våra länder. Så dessa dektatorer är också fiender. Ni har rätt. Vi har problem med diktatorerna o quisslingar. Allt kommer att ändras. Allt har sin tid. Det kan gå fort.

 3. Hoppas på att flera från arabvärlden börjar inse vad de gör mot sig själva. Det första som krävs är ett öppet utbildningssystem för dessa människor. Jag vet att de har många universitet men inget finns med bland de 500 förnämsta i världen. För att varje individ ska kunna få en egen uppfattning måste både för- och emotsidorna få visas. När Morsi fick toppbetyg för att han kunde rabbla koranen utantill tar man sig för pannan. Inte att undra på att egyptierna startar en kamelpissklinik.

 4. Hade vi sluppit Mohammed och Allah hade araberna fortfarande ridit kamel på sin halvö och de andra områdena i Mellanöstern och Nordafrika varit bebodda av förståndiga människor som var lika rika som vi.

Kommentera