Den uppstoppade negern


Han kallades ”El Negro of Banyoles” och var en uppstoppad neger som mellan december 1991 och mars 1992 orsakade en mindre diplomatisk kris mellan Spanien och en del afrikanska länder inför OS i Barcelona 1992. El Negro var en mumifierad bushman från Kalahari mellan Sydafrika och Angola som då stod i Francisco Darders naturhistoriska museum i Banyoles, norr om Barcelona.

Han stod i museet som ett exempel på artonhundratalets intresse för naturhistoria – fånga, klassificera och visa upp. Snäckor, fåglar och insekter är pedantiskt ordnade i glas men mycket av utrymmet tas upp av lejon, apor och krokodiler. Människan är väl representerat med skelett, rader av dödskallar från olika hålla av världen och naturligtvis krigaren ”El Negro” från Afrika.

Han är c:a 130 cm lång, bär ett läderförkläde och ett litet spjut. Vissa delar av honom verkar vara naturligt torkade, andra verkar ha fyllts med gips och sytts igen. Hans stora ögon av glas är koncentrerade på ett osynligt byte långt bort. Det finns ingen förklarande skylt eller information.

Den diplomatiska krisen löstes på ett klokt sätt – El Negro plockades bort från museet och ersattes av en kopia.

El Negro hade stulits från sin första grav för 170 år sedan och återkom till hemlandet Botswana den 4 oktober 2000 till Botswana och möttes av en hedersvakt och tusentals människor som köade i timmar för att visa sin respekt innan han begravdes för andra och förhoppningsvis sista gången.

Mer om “El Negro“ på University of Botswana History Department HÄR

Tidigare negerhistorier  Negern Pettersson    Hovnegern Badin     Negern i Tipsextra 


One response to “Den uppstoppade negern

  • minsynpasaken

    En liten anekdot. Under 1700-talet var det mycket fint för hoven att hålla sig med en ”neger” och även flera av de allra finaste regementena hade en eller ett par negrer i sina led, Ett karolinskt kavalleriregemente hade ex vis en pukslagare som var neger.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: