Södermanlands Nyheter & Sanningen

Uppdatering 2012-09-28: Det är fantastiskt, på mindre än ett dygn gick misären till åtgärdade brister enligt Södermanlands Nyheter som borde ställa sig i ett hörn, rodna och säga – förlåt, vi hade fel.

Inget har ändrats, asylförläggningen sköts som den gjort hela tiden. Trasiga toaletter och andra brister lagas dagligen, två toaletter lagades i onsdags men i torsdags hade två andra ”gått” sönder. Det är fortfarande samma trappor och avstånd till matsalen och de som har läkarintyg får matlåda som oftast hamnar utanför papperskorgen.

Sängen utan ben, har fortfarande inga ben men benen satt där när familjen flyttade in och SN vill inte fråga vart benen tagit vägen. Det är fortfarande nystädat och fint varje morgon men en svinstia på kvällen.

Igår kom två handläggare från migrationsverket som de gör varje torsdag, de var mycket nöjda igår som de varit varje torsdag men de kommer för att dela ut avvisningsbesök till de flesta och uppehållstillstånd till några få.

De flesta på förläggningen är fortfarande inga flyktingar utan besökare från i sammanhanget relativt välbeställda områden som Balkan, som köpt en biljett på en charterbuss med egna pengar på fickan.

Kort sagt det var en usel artikel av en tidning som i varje sammanhang framhåller hur fina och duktiga alla invandrare är. Däremot är invandrarna aldrig så duktiga så de platsar på tidningen (HÄR) eller så trevliga att redaktionsledningen vill bo bland dem (HÄR)

SN borde be Vinterklasen AB och personalen där om ursäkt för denna skitartikel. Det är ett företag som försöker göra sitt bästa och tjäna en slant på det som de allra flesta företag ev. med undantag för vår lokaltidning i Sydöstra Södermanland.

Uppdatering 2012-09-27: Det blev precis som vi trodde med SN och deras så kallade journalistik, vi och SN lever i skilda världar. SN:s journalist Johanna Cederblad och chefredaktören Göran Carstorp tror att det ligger i deras journalistiska uppdrag att förmedla osanna och vinklade nyheter och att få läsarna att tycka “rätt” i de frågor SN tycker är “rätt”. SN har för länge sedan slutat att förmedla sanna, allsidiga och opartiska nyheter.

Jämför gärna deras artikel om “Misären på flyktingboendet”  och den jag skrev dagen innan SN publicerades och ställ er frågan vilken som bäst beskriver verkligheten.

Är ni intresserade så mejla eller ring gärna chefredaktören Göran Carstorp och reportern Johanna Cederblad och fråga artigt och trevligt varför det skiljer så mycket mellan min och  SN:s artikel.

Chefredaktör och ansvarig utgivare goran.carstorp@sn.se Tel: 0155-767 43

Näringslivsreporter johanna.cederblad@sn.se Tel: 0155-767 36

Nu besökte SN asylförläggningen olagligt: Tänk tanken att någon smög omkring på SN:s redaktion utan lov eller att SN smög omkring i korridorerna på ett äldreboende utan att ha förhört sig om möjligheten till detta eller förvarnat sin ankomst till ansvarig föreståndare. Jag ger dig svaret: det hade tagit hus i helvetet. Äldreboende eller flyktingförläggning är skit samma, det är att göra intrång. Det är dessutom att bryta mot alla journalistiska etiska regler och ett glasklart intrång i alla människors rätt till integritet, speciellt som det här handlar om människor med noll erfarenhet av media (vilka enligt kårens egna etiska regler ska behandlas med särskild försiktighet). Bara det faktum att inte SN vågar kontakta Vinterklasen AB med önskemål om ett besök visar ju med all tydlighet att tidningen inte är intresserad av att redogöra för båda parters inställning i frågan (vilket är en basregel i all nyhetsjournalistik).

Tidigare 2012-09-26: Idag har Södermanlands Nyheter och tidningens reporter Johanna Cederblad ägnat sig åt olaga intrång. SN besökte asylförläggningen Jollen i Oxelösund trots tydliga skyltar om att ”Obehöriga äger ej tillträde”

Nåväl, asylförläggningen är inget fängelse och det är väl inte hela världen om tidningen tar sig in olagligt och intervjuar de asylsökande och personalen på förläggningen för att sedan förmedla sanningen, men tro mig, när reportaget kommer är det enormt vinklat till de asylsökandes fördel och långt, långt från sanningen på samma sätt som SN under en lång följd av år vägrat rapportera om problemen i Brandkärr, Nyköping.

Några av reportern Johanna Cederblads frågor på telefon:

 1. Är det okey att fyra personer bor i ett rum på 18 m² med endast ett handfat?
 2. Är det okey att tvättmaskinerna är trasiga?
 3. Är det okey med en toalett per korridor?

SN:s svar får ni läsa i tidningen när artikeln kommer men här är några saker ni knappast kommer att få läsa…

 1. Det är inte okey att fyra personer bor i ett rum på 18 m² för rummen har två sängar och är avsedda för två personer men ibland flyttar de asylsökande frivilligt in fyra stycken ur samma familj i ett rum utan personalens vetskap.
 2. Det är inte okey att de tre tvättmaskinerna är trasiga men ”någon” stal luddfiltren i tisdags och det kommer nya senast i morgon på skattebetalarnas bekostnad.
 3. Det är inte okey med en toalett per korridor men det finns 12 toaletter på förläggningen och det blir 5,4 personer per toalett med nuvarande beläggning.
 • SN:s reporter kommer garanterat inte att fråga de asylsökande om det är okey att skita i handfatet eller undra varför de inte spolar efter sig.
 • SN:s reporter kommer inte att fråga de asylsökande vem som stulit fem av sex mikrovågsugnar.
 • SN:s reporter kommer inte att undra vem som ristat på och förstört de nyrenoverade väggarna.
 • SN kommer inte att skriva om vem det är som ställer heta kastruller på och förstör de nya köksbänkarna.
 • SN kommer inte att fråga vem som ställer innemöbler utomhus när solen skiner och ger fan i att ta in dem så de blir förstörda.
 • SN kommer definitivt inte att fråga hur det kommer sig att förläggningen ser ut som en svinstia varje kväll trots att ett städbolag städar VARJE morgon.
 • SN kommer inte att nämna dem som gång på gång röker inomhus trots tillsägelse och och förbudsskyltar och som eldar upp brandvarnare när de börjar väsnas eller om de skyddskåpor på nödutgångarnas dörrvred som sattes upp på förmiddagen och blev stulna på eftermiddagen.
 • SN kommer inte att skriva om att de som vill bli nysvenskar inte vet hur en papperskorg fungerar.
 • SN kommer heller inte att skriva om vem som haft sönder flera toalettstolar.

SN kommer att skriva om de ständiga klagomålen på maten men de kommer inte att skriva om att både reporter och chefredaktör är erbjuda att äta samma mat som de asylsökande eller att de blivit erbjudna en rundtur i asylförläggningen för att själva bilda sig en uppfattning och ställa de frågor de tycker behövs till asylsökande, personal, ansvariga för förläggningen samt till migrationsverket.

– Pettersson tror att SN kommer att skriva om hur taskigt det är att vara asylsökande, att de bara får bo gratis, att de bara får gratis mat och att de bara får 70 kronor om dagen i fickpengar och hur mycket pengar Vinterklasen AB tjänar på asylförläggningen men de kommer inte att nämna alla kostnader som det för med sig att driva anläggningen. SN hade om de velat kunna besöka matserveringen, smaka på maten och frågat vem som står för lokalkostnaderna där eller frågat om övriga kostnader med personal, städning, reparationer, vakter etc. Skadegörelsen och stölderna drabbar förresten inte Vinterklasen AB utan hamnar på tilläggsfakturor till Sverige skattebetalare, liksom alla polisutryckningar gör. Att driva en asyl/invandrarförläggning är ingen barnlek, Oxelösunds kommun ägde tidigare fastigheten Jollen men kunde/ville inte hyra ut den men det är nog inte intressant för SN. Redaktionen föredrar att sitta i värmen och ordna SN-loppis, SN-golfen, SN-löpet, allsång med SN, SN-bollen osv. i stället för att rapportera korrekt och allsidigt från verkligheten.

Jämför själva och bedöm sedan vems sanning som är mest trovärdig – SN:s eller Petterssons?

Tidigare om asylförläggningen i Oxelösund HÄR  och SN hittar ni i länklistan till höger. Förresten är Migrationsverket mycket nöjda med förläggningen i Oxelösund, de kommer på besök i morgon som de gör varje vecka för att inspektera och diskutera ev. problem men det kommer SN inte att skriva om.

-Pettersson vill tillägga att alla asylsökande är inte idioter men varför fungerar inte grupptrycket om att sköta sig och hålla rent och helt omkring sig? Om man inte kan sköta sig när man kommer till ett nytt land när invånarna i det landet betalar din bostad och din mat samt ger dig fickpengar medan du väntar på besked om att få stanna då är det något alvarligt fel och då kommer man knappast att sköta sig när man fått uppehållstillstånd heller. De som tror att dessa asylsökande kommer att bli svenskar så fort de trampar svensk mark måste ha ett hål i huvudet.

11 thoughts on “Södermanlands Nyheter & Sanningen

 1. Att denna skittidning skulle be om ursäkt för sina
  lögnaktiga drapor är uteslutet! Journalister brukar
  oja sig över att dom har så lite förtroende bland allmänheten
  men dom gör sannerligen ingenting för att förbättra det,
  dom blir istället sämre för varje dag! Syltryggarna!
  Säg upp prenumerationen, det enda språk dom förstår!

 2. Någon som vet hur dessa flyktingar har det med till exempel glasögon, kläder, sjukvård, tandvård, resor till läkare, tandläkare, släkt på annan ort eller vänner på annan ort ?? Även andra saker som kostar pengar för vanliga svenskar under deras så kallade handläggningstid ??

 3. Ett lysande och talande reportage från ett av hundratals liknande pensionat för dessa “stackars flyktingar”…i Absurdistan.
  Nu är det nog så,att man så snart som möjligt vill känna sig riktigt hemtama i det nya nordliga landet.Svinen i sina stior aggerar på samma sätt, men de vältrar sig därtill i sin egen skit…Det framgick inte helt klart ur Petterssons berättelse om så även sker i Jollen,men kommer möjligen att redovisas i morgondagens SN !!

 4. ojojoj, det var hårda ord men jag betvivlar inte att dom är sanna. Men det är ganska talande att du på det viset kan förutspå vad som kommer att stå i reportaget…

  • Vi är många som har åsikter och dålig erfarenhet av SN:s demokratiunderskott och förakt för yttrandefrihet, men om det är någon som har en så grundmurad erfarenhet att det räcker till en doktorsavhandling, så är det Pettersson…;-)

   http://ocensurerat.bloggsida.se/

 5. Tips för er som inte sagt upp tidningen än. Den finns att hämta gratis som PDF på Pirate Bay. Sök: Sodermanlands

Kommentera