Statsvetare: Våra politiker saknar mod

Av Stefan K

Statsvetaren Jenny Madestam, skriver i en artikel att hennes hemstad Södertälje fått sitt rykte förstört av den grova brottslighet som förlamat staden och att politikerna måste våga diskutera problemen för att inte skapa fler “Södertäljenätverk”.

Madestam skriver att Södertälje brottas med många problem, men som pk:ist kan man inte undanhålla sig att skriva hur fantastisk mångkulturen är och hur bra det är att hennes barns skola består till hälften av elever med invandrarbakgrund.

Nåväl, invandrare som integrerat sig, som försörjer familjen genom arbete och accepterar att de bosatt sig i Sverige med allt vad det medför har jag inget emot. Madestam påpekar också riktigt det som vi alla redan känner till, om brottslighet, droger, social utslagning och det utanförskap som skapas av den misslyckade integrationspolitik svenska regeringar fört och fortfarande för.

Madestam skriver också att ansvaret inte bara ligger hos politiker och hos oss vanliga medborgare, utan i lika stor utsträckning hos de nyanlända som alltför ofta väljer en medveten segregation för att leva med sina likar. Att arbeta och kunna språket anser Madestam vara de två största nycklarna till en fungerande integration. Även detta begriper de flesta av oss, även om vi inte är några högutbildade och högavlönade statsvetare. Problemet är att jobben inte finns, att det inte ställs krav på att man måste lära sig svenska och att vårt bidragssystem är så generöst att många inte bryr sig om att integreras.

Slutligen påtalat Madestam att svårigheterna måste diskuteras, likaså problemen och att dagens politiker saknar det mod som krävs. “Det finns en rädsla att stämplas som främlingsfientlig när man tar tag i problemen med segregation”.

Jag tycker denna artikel är ärlig, rak och i avsaknad av de floskler och märkliga uttalanden som annars omger artiklar av detta slag. Det jag saknar i Madestams artikel är hennes analys över hur Europas mest extrema flyktingpolitik påverkar vårt samhälle, de som bor här, de som kommer hit och inte minst den segregation som gör sig allt tydligare i allt fler städer. Önskar ni ställa frågan direkt till henne, kan ni göra det här.

Källa: Expressen

Kommentera