STASIs infiltration

FjärranÖsternRedaktionen

Stasis infiltration av svenska universitetsmiljöer måste utredas, skriver två professorer emiritus.

Lennart Stenflo Professor emeritus i plasmafysik Anders Törnvall Professor emeritus i interkulturell kommunikation.

Nyligen erkände den nu avgångne prästen Aleksander Radler att han under nästan 25 års tid lämnat rapporter till den östtyska underrättelsetjänsten Stasi. Han betecknas av Stasi-experter som “elitspion” med hög befattning nära Stasi-chefen Mielke. Vid universitetet i Jena och Humboldt-universitetet i Berlin angavs studenter och lärare vars värderingar avvek från kommunistpartiets. Radler sändes till Sverige av så kallade “operativa skäl” och spionerade bland annat på ledande personer i Svenska kyrkan. Luleå stift har nu fått bekräftat att tusentals rapporter lämnades av Radler till Berlin.

Men han var även anställd vid universiteten i Lund och Umeå under många år. Därför är det angeläget att undersöka Stasis och dess systerorganisation KGBs infiltration av svenska universitetsmiljöer.

LÄNK

FjärranÖsternRedaktionen tycker att man också skall utreda Stasis infiltration av svenska politiska partier, svensk media och svensk statsförvaltning. Man kan ju till-exempel börja med att offentliggöra de så kallade STASI listorna!

11 thoughts on “STASIs infiltration

 1. Svedala:
  Detta arkiv lär stamma från Rosenholz-delen och har överräckts till SÄPO..I detta arkiv,finns troligen just dessa “tyngre” förrädare..
  De vill man nu av någon anledning,absolut inte frisläppa..De delar som prof.Almgren fick ta del av,var enbart av SÄPO utvalda stycken !!

 2. Osborn:
  Ja där finns mycket tragedi bakom dessa arkiv.Varje dag kommer allt mer fram,och i tidigare DDR är det oftast så,att det kunde vara ens bästa kompis som förrådde !!
  T.o.m inom familjerna fanns angivare,så alla måste alltid var försiktiga vad de yppade..Tänk efter,det fanns c:a 180.000 sådana registrerade angivare.En del fick betalt som prästen i Burträsk,andra gjorde det enbart av sin innre kommunistiska övertygelse.Ungefär som EXPO,och andra kommunistorganisationer hos oss…

 3. Finns troligen många makthavare och andra som är skiträdda för att bli avslöjade som förrädare.

 4. Olle:
  Hade det varit så lätt,som du tycks tro..Ja då hade dessa mysterier sedan länge varit lösta !
  Det verkliga arkivet hette Rosenholz,och såldes till CIA av några av de högsta Stasiofficerarna.
  Därför befinner dessa arkiv sig i USA,och där lär vi ur fotfolket inte få någon informatio,
  De arkiv du pratar om,är de som IM`s har lämnat till Satssicherhaeit…Av dem finns kilometerlånga arkiv att tillgå,och mer väntar på att pusslas samman,eftersom STASI han riva sönder en stor del..

 5. Men vaddå dölja!?
  Stasiarkiven finns att tillgå för vem som helst i Tyskland…. Vet ni inte det?

 6. Det här blir mycket svårt att få utreda och publisera.Partier,departement,tidningar,radio/TV kort sagt alla av betydelse har anledning att vilja dölja vad som varit har, för egen del eller närstående. Socialdemokratin var djupt involverad med DDR styret-även den helgonförklarase Olof Palme!
  Den kommunistiska kontroll”etiken” är fortfarande tung över media. Censurerade nyheter ser vi dagligen!STASI kommer att tigas ihjäl!
  Min förtvivlan över tillståndet i Sverige är tilltagande!

 7. Härskarklassen har bestämt att den svenska pöbeln inte får syna svenska Stasi-register.
  En utvald fick skriva en bok, men hon var ju utvald.

 8. Ja bevisen finns,men ingen svensk på högre post, är tydligen intresserad av att dessa landsförrädare namnges..
  Varför kan ju var och en fundera över,när det finns “intima” bilder hur Honecker och Olof Palme kysses..Sen har jag själv med egna ögon och öron fått mig till del,(av en medarbetare på slottet)en mängd fakta i samband med svenske Statsministerns övernattande i Nieder-Schönhausen,Berlin…Men även personer på lägre nivå,kunde ju vara av intresse att avslöja !!

Kommentera