Öppet brev till Petter Larsson AB – Utan orm, inget paradis

Av Olli Rein

 

 

Apa vid skrivbordet

 

 

 

Vad yrar du om egentligen? Levde du och arbetade under 1960-talet kanske? Om inte, så tycker jag inte heller att du ska behandla detta ämne, då du inte verkar behärska det, utan endast är ute för att kasta skit på SD. Vilket är det enda partiet i Sverige som protesterar mot det ekonomiska och kulturella vansinne som massinvandringen av huvudsakligen muslimer från MENA-länderna framstår som.

Folkhemstanken var tanken på att folk skulle få råd med att framförallt äga sin egen bostad. Alternativ togs fram för att nästan alla som arbetade skulle ha råd med egen härd. Där fanns tankarna om folkhemmet i form av insatslägenheter i flerfamiljshus, och den egna villan i form av monteringsfärdiga småhus, och det byggdes som aldrig förr eller senare för den delen.

Miljonprojektet var bara en del, när bostadsbristen byggdes bort på 60-talet och tidigt 70-tal. Detta gjordes samtidigt som Sveriges vägnät bytte skepnad från smala krokiga grusvägar till breda raka asfalterade vägar, och de första motorvägarna. Vägnätet förbättrades mångfalt och Svensson på fabriken kunde köpa sin Volvo, SAAB eller Folka VW, på avbetalning eller kontant, allt efter hur ekonomin var.

Fyra ¤ veckors semester infördes, och juli blev till industrisemestermånaden. Under femtiotalet hade industrin prioriterats, och tack vare att Sverige stått utanför världskriget, så hade vi redan tidigt en fungerande industri, som spottade ur sig nya produkter i en aldrig sinande ström. Men Sverige led av brist på arbetskraft under nästan hela femtiotalet, som dock kunde lösas genom att våra grannländer, vilka hade härjats av kriget, hade stor arbetslöshet bland sin utbildade arbetskraft.

Där kom danskar, norrmän finnar, tyskar, ungrare, italienare, österrikare, greker och andra välutbildade européer. De kom i regel hit ena dagen, och började arbeta nästa dag. De fick låna pengar till sin första tid i Sverige och till sitt bohag, pengar som skulle betalas tillbaka, när de varit här en viss tid.

Det Petter Larsson var folk som arbetade lika bra, ibland bättre, ibland något sämre än svenskar, åtminstone tills de blivit mer hemmastadda. En del av dessa människor har återvänt till sina egna länder numera, många är givetvis redan döda, men många är kvar i landet och deras barn och barnbarn har tagit över, på samma vis som de infödda svenskarnas barn har gjort.

Under sjuttiotalet byggdes det vidare med främst småhus och en del insatslägenheter. Skeppsbyggandet stod nog på topp första hälften av 70-talet, för att sedan efter stora löneökningar samt kraftigt ökande lönebikostnader under några år i mitten på 1970-talet falla tillbaka.

Dessa kostnadsökningar var det de radikala krafterna inom fack – och politikerskrået som låg bakom, med Gunnar Emanuel Sträng som ledare, trots den hårda finansminister han ville visa sig vara för gemene man. Så ändades den lönsamma skeppsmarknaden för Sveriges del, då konkurrenskraften hade fått ett Alexanderhugg genom de ökade totala lönekostnaderna med ca 75 % på några få år.

Men det var inte slut på jobb för det, även om det nu började bli lite färre att söka. Redan i början på sjuttiotalet påbörjades den stora kärnkraftsutbyggnaden, för att täcka vårt växande energibehov. Nu startade också en mindre våg av invandring från länder huvudsakligen utanför Europas gränser, och har sedan dess växt, växt och till slut växt oss över huvudet.

Men det är något som Petter Larsson inte kan få in under pannbenet, för där är så fullt av socialistiska idéer av allra värsta slag, att inget annat får plats. Därför har inte Petter Larsson, eller för den delen några andra av de vanligaste journalisterna, den minsta aning om hur saker och ting med massinvandringen eller den uteblivna integrationen ska lösas. Det är väl därför Petter måste skriva om ormen i paradiset, för att sanningen är alltför tydlig, för att inte slå tillbaka mot journalister och politiker i nu nämnd ordning.

8 thoughts on “Öppet brev till Petter Larsson AB – Utan orm, inget paradis

  1. ollierein:
    Min ålderdomliga betygsättning har jag sökt anpassa,efter dagens moderna skrivformer…
    Min åldersgeneration fick nog en annan och mer omfattande undervisning,inte enbart i svenska..
    I förhållande till dagens ”journalister” i PK-pressen,borde jag kanske rent av ge dig en 10:a..
    Givetvis är riktig svensk grammatik viktig,men viktigare för mig är att texten i sig,har en handling som gör att envar kan förstå..och få en bild av händelsen.

  2. Tack Lars Å Månsson, men nu är du nog väl generös, och sedan tror jag att du kanske missförstått lite vad jag var ute efter. Det var ju mer formen på det skrivna jag ville ha fram, inte innehållet.
    Givetvis är det ju egentligen innehållet som ju ändå är viktigast. Men det är de något äldre som har lärt sig att sätta betyg. Och precis nyss såg jag att Pettersson fixat med sådana här stjärnor att dissa eller hissa med. Det kan ju vara bra för att sätta lite press på skribenterna. Så välkomna att kolla längst ned på inläggen och sätt så många guldstjärnor ni tycker. Det var väl en bra present till en tvååring.

  3. Ollie:
    Av mig får du en 9:a därför..Det är svårt att med några få ord,förklara för yngre generationer, allt vad som har försämrats,och fortsätter att förfalla !!

  4. Jag skrev en längre kommentar igår, som tydligen inte kom fram ordentligt. Troligen mitt eget fel då jag inte kollade att den kom fram ordentligt. Nåväl det kanske var lika bra då kommentaren innehöll spekulationer, om vad som skulle kunna ske vid räkenskapens dag. Den dag allemand tar upp i sin kommentar.
    Den innehöll även en del svar till Stefan K som jag tror jag har skickat per mejl idag på morgonen.
    I övrigt ett tack till er alla för att ni orkat läsa det långa inlägget, som jag vinnlagt mig skriva så lättläst som möjligt. Vilket innebär flyt i texten, få svåra ord och inga krångliga bisatser. Där skulle jag vilja att någon av er kan säga hur jag lyckats i en skala från 1-10, där 1 är dåligt och 10 superbra.
    Detta för att jag ska få feedback på hur jag ska skriva. Särskilt dessa lite längre inlägg, där sådant är viktigare än i kortare stycken.

  5. Bra olli
    En överbetald streber som Petter Larsson har föga erfarenhet av det Sverige som fungerade väl ända fram till Palme fick för sig att agera efter personligt tycke i mitten av 70-talet.
    Det sägs att Petter Larsson har starka kopplingar till yttersta vänstern, vilket denna artikel från 2011 kan vittna om http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article13160336.ab
    Vet ej om det är den aktuelle Larsson som 2008 stod åtalad i detta fall http://www.info14.com/index.php?artikelid=81695&kommentarsida=4 Kanske går att kolla upp?

  6. Hoppas bara en dag att de stollarna kan ställas inför domstol. Då skall, jag visste inte, jag förstod inte o.s.v vara förbjudna ord.

Kommentera