Från en socialsekreterare

Pettersson har lånat detta av Merith Wager

”Jag förstår “miggornas” situation. Som socialsekreterare har jag ofta haft initiala samtal med så kallade “ensamkommande flyktingbarn”. Ibland, eller till och med ofta, kommer känslan över mig att jag deltar i en teaterföreställning. Jag har en roll, “barnet” en annan och tolken en tredje.

“Barnet” (oftast en ung man cirka 18-22), berättar sin rövarhistoria, jag nickar instämmande och förstående även om pjäsen ibland övergår i ren fars, och den stackars tolken sitter på sin stol och vrider sig som en mask på kroken.

Vi spelar våra roller enligt det givna manuskriptet, och som professionell gör jag allt och lite till för att “sextonåringen” skall få ett så fint och värdigt mottagande i Sverige som möjligt.

Och så gör så gott som alla andra professionella i denna charad i massformat. Vi är lojala mot förvaltningen och “systemet”, vi blandar inte in privata värderingar och uppfattningar i vårt arbete och vi gör – kort och gott – det som förväntas av oss och på ett så bra sätt som möjligt. För det är den svenska förvaltningstraditionen som vi skall vara stolta över!

Våra privata funderingar ger vi uttryck för på ett demokratiskt sätt och via valurnorna.

Skillnaden mellan mig och “miggorna” är att jag ofta har facit, d.v.s. när de bara hade en gnagande misstanke om att A och B nog inte var far och dotter så vet jag (genom deras färska personbevis något år efter PUT) att de egentligen är gifta.

Eller att C över en natt blir 5 år äldre (efter ett besök på Skatteverket = folkbokföringsmyndigheten där han kunde visa upp riktiga ID-handlingar som rent mirakulöst kommit tillrätta). Och så vidare.

Hela företeelsen kan nog inte beskrivas på ett bättre sätt än som ett av världshistoriens större bedrägerier. Bernard Madoff inräknad.”

4 thoughts on “Från en socialsekreterare

  1. kan det verkligen kallas bedrägeri om de som ska granska frivilligt låter sig duperas trots bättre vetande? de egentliga brottslingarna här är de som blir ”lurade” ”flyktingarna” agerar som de gör för att det går.

  2. ”Hela företeelsen kan nog inte beskrivas på ett bättre sätt än som ett av världshistoriens större bedrägerier. Bernard Madoff inräknad.”

    Madoff var bara en syndabock. Ska man jämföra med riktigt stora bedrägerier kan ta Long-legged mack daddy.

  3. Och skriver man hur det ligger till om man nu är bidragstagare inom soc hur dem olika grupperna får så kommer det aldrig i skrift.

    Några exempel en vän svensk sådan sökte hjälp med bostad då personen ifråga bodde hälsofarligt fick ingen hjälp då presonen hade bostad.

    En somalisk kvinna satt i Brandkärr och beklagade sig att hon inte hade ngn stans att bo fast det var ju ljug men det blev mkt tyst ang detta då hon hade som min vän bostad och allt ordnat men somaliskan fick flytthjälp osv.

    Min vän fick kastat i ansiktet att komuner inte har möjlighet att hjälpa genom samarbete komuner emellan.

    Men som PK alltid påtalar det finns inget vi och dem men va fn är då detta

    Springer full med påsktanter i B-kärr med barnvagnar i lyxklassen medan svenska mödrar får köpa beg.

    Listan kan göras oändlig med orättvisor svensk kontra flyktingar.

    Men det får inte synas elr höras i PK elitens koridorer för då är man nasse rasse elr vad ni vill

Kommentera