Den blå tiden

Det är kväll för de unga och glada, natt för de flesta och morgon för mig. Klockan är 01:30 när jag ger mig ut. På verandan ligger flugsnapparen på sina ungar för att skydda dem för nattkylan +12 nu och +8 precis innan gryningen. Hon tror att hon är dold i mörkret men fullmånen i söder avslöjar henne och i norr är himmelen blå.

Flugsnappare i månsken

Några rådjur skäller, tranor trumpetar, gäss kacklar och trastsångaren kraxar hest. I skrattmåskolonin är det rabalder med ett ständig skränande.

Tiden är blå, ingen trafik, inga flygplan, bara lugn och naturens egna ljud, en jorduggla flaxar ljudlöst förbi, i dungen gnäller tornfalken innan den somnar om. En lätt dimma dansar fram här och var och det ryker om koskitarna men de är inte varma för det.

blå rådjur

I den blå tiden finns det harar, rådjur, kronhjort och vildsvin och planeten Jupiter går upp i nordost, den syns som en liten gul skärva till vänster om pinnen en stund innan solen vaknar. Blå jupiter

Straxt innan solen börjar sin eviga vandring är den magiska blå tiden över. Då är det dags att gå hem och sätta på kaffe, och den oäkta hustrun som sov när jag gick och sov när jag kom hem undrar varför jag är så trött på kvällarna…

Blå timmen

 

14 thoughts on “Den blå tiden

 1. Hej!

  Underbart! Känns som The Lyrical balads med Coldridge, Petterson har väl inte missat denna herre och hans medförfattare? Naturen är livets källa.

 2. Helt ok. Petterson,det var jag själv som var dum och inget upptäckte sökrutan nedanför kalendern.
  Nu kan jag leta och det finns massor att läsa.

 3. Pettersson skriver….. som Strindberg skulle säga… en sommarmorgon måste upplevas.
  Eller varför inte Bruzewits eller Gillsäter
  Jan Lindblad Bengt Berg med flera…..vacker poesi av sommaren.
  Det är ju detta vi vill värna om……Göran Persson drog till landet
  Leif GW Persson drog till landet(Grannar)
  osv osv…medan vi andra sitter i stan och tar skiten med mångkulturen.

 4. Nu har jag läst mera.

  Det var både njutbart och lärorikt att höra, och när du beskriver naturen så att man nästan känner att man är med där ute.

 5. Tack både Olli o Stefan,har inte sett den sökrutan som fanns under kalendern,utan använt den som finns allra längst upp på sidan.
  Jävla “klokhue” man e.
  Dagens teknik är inte något man lär sig i en handvändning när man står vid ättestupans rand.

 6. Om man inte vet vad man ska leta efter, så är det nog månad och år man måste leta sig fram genom, för där får man med sig allt från början Den sökvägen till arkivet finns på höger sida och direkt under kalendern. Månaderna presenteras baklänges på grund av att de bygger på uppåt hela tiden. Den verkliga starten av Bloggen var den 11:e eller 12 juli 2010 men för den som går in här börjar det med den 31 juli och går sedan bakåt. Därefter Augusti på samma vis o.s.v. Inget konstigt, mer än att om man gör avbrott medvetet eller omedvetet, så tror jag inte att man kan gå ut ur arkivet och tro att man kan börja där man slutade förra gången, utan det är hela månader i taget. Dock kan man ju gå snabbare fram om man har skrivit upp var man slutade att läsa, och kör på i högsta fart tills man kommer dit.
  Det är tyvärr inte världens snabbaste arkiv att gå igenom, men Pettersson kanske vet några sätt att få det att funka lite snabbare. Egentligen är det ju ungefär som att öppna tapetrullar, du kan bara börja och sluta på varsitt ställe, om du inte skär av den.
  Men börja så förstår du snart hur det funkar.

 7. Sökrutan högst upp till höger Ruben.
  Ja, det finns mycket smaskigt att se och läsa på bloggen.

 8. Livets stig,var fantastsisk.
  Mycket bra Petterson.
  Det måste finnas en hel del bra grejor hos er,har bara inte kommit på än hur jag skall leta i ert arkiv.

  • Ruben, det finns över 8 000 inlägg och de blir fler för varje dag och jag vet inte ens själv hur man ska leta bland allt.

 9. Det var en ny sida jag fick se av dig, Pettersson, gärna mer av det!

  Något magiskt över den blå timmen.

Kommentera