Tjetjenien

Av Pettersson som idag presenterar land nummer 15 i serien om hur ”fredens religion” islam behandlar kristna i olika islamska länder. Kristna valdes för att kristendomen är världens största religion och för att det är enkelt för var och en att jämföra med hur den ”intoleranta och rasistiska” kristna västvärlden behandlar muslimer som flyttat till väst med hur muslimer behandlar kristna runt om i världen.

Tjetjenien fortsätter att vara ett av de svåraste platserna för kristna då landet formellt fortfarande är en del av Ryssland. Förföljelse av kristna sker både på politisk och på religiös nivå, eftersom kristendomen associeras med Ryssland och inbördeskriget. Islams inflytande växer. Alla kristna bland lokalbefolkningen uppfattas som förrädare mot islam och samhälle och utsätts för hårt förtryck från staten. Att konvertera ses som en stor skam för familjen och man riskerar ”hedersmord”. Gemenskap med andra kristna eller offentlig trosbekännelse är nästintill omöjligt.

Kaukasien där Tjetjenien ligger är ett område på gränsen mellan Europa och Asien. Omkring 12 miljoner av Kaukasiens 35 miljoner invånare är ryssar, vilket gör dem till den största folkgruppen. Sammanlagt finns det dock över femtio olika etniska grupper i området och motsättningar mellan folkgrupper har mynnat ut i många allvarliga konflikter.

Området har varit bebott sedan minst 1000 år före Kristus. När kristendomen började spridas de första århundradena efter vår tidräknings början stötte den på sitt främsta motstånd i den persiska zoroastrianismen, men även i grekiska, anatoliska och animistiska religiösa seder.

Under 600-talet erövrade araberna stora delar av Kaukasien och förde med sig islam. Både kristendomen och islam är i dag präglade av tidigare animistiska seder i regionen. Judiska grupper har befolkat regionen sedan över 2 000 år tillbaka och praktiserar fortfarande judendomen i Kaukasien.

Ryssland invaderade området under 1780-talet. Sedan dess har det varit krig till och från mellan ryssar och muslimer. Huvudstaden Groznyj grundades som ett ryskt fort år 1818.

Tjetjenien försökte förklara sig självständigt 1991 när Sovjetunionen kollapsade varpå ett nytt långvarigt grymt krig utbröt. I Tjetjenien finns olja och mycket annat så utan krig och med en vettig regering borde landet vara rikt.

  • Statsöverhuvud: President Ramzan Kadyrov
  • Folkmängd: 1,3 miljoner
  • Kristna: Flera dussintal
  • Huvudreligion: Islam
  • Statsskick: Autonom republik (Ryssland

Tidigare länder i serien: Afghanistan, Saudiarabien, Somalia Iran Maldiverna Uzbekistan Jemen Irak Pakistan Nigeria Mauretanien  Egypten Sudan Turkmenistan

Källor: Open Doors, Landguiden, m.fl.

Kommentera