Tunisien efter revolten

Av Pettersson

Det var i Tunisien den arabiska våren började den 18 december 2010 i Tunisien med bakgrund av att den arbetslösa akademikern Mohammed Bouazizi tänt eld på sig själv efter att poliser beslagtagit hans grönsaksvagn och bidrog sedan till den tunisiska revolutionen som slutade med att landets president Zine El Abidine Ben Ali fick avgå. Massdemonstrationerna spred sig sedan vidare till andra länder i arabvärlden och var startskottet till omfattande förändringar i det politiska klimatet.

Frågan är om tunisierna och de andra som hoppats på frihet och demokrati hamnat ur askan i elden. Igår dömdes två ungdomar till sju års fängelse av en tunisisk domstol för att ha publicerat karikatyrer föreställande profeten Muhammed, meddelade landets justitiedepartement.

– De dömdes, en av dem i sin frånvaro, till sju års fängelse för moralkränkning, förtal och störande av den allmänna ordningen, sade departementets talesman Chokri Nefti.

TT-AFP

I Tunisien huvudstad demonstrerade islamister utanför domstolen där chefen för tv-kanalen Nessma på torsdagen stod inför rätta, anklagad för hädelse efter att sänt den fransk-iranska animerade filmen Persepolis som berättar om hur åttaåriga Marjane från Teheran i Iran växer upp under shahens och sedermera mullornas förtryck. Sen flyttar hon som tonåring till väst och upplever en ny frihet – men hur fri är hon?

Salafister har krävt dödsstraff för tv-chefen Nabil Karoui. Åtalet kan ge tre år, men bedömare ansåg att han troligen slipper fängelse. Fallet har upprört sekulära som kallar åtalet ett angrepp på yttrandefriheten. Dom faller den 3 maj.

Islamistpartiet Nahda i Tunisien som segrade i valet lovade både före och efter att skydda revolutionens idé och skapa ett oberoende och fritt Tunisien som är till för alla invånare.

Partiets ledare Rachid Ghannouchi sa till Reuters att Tunisien ska utvecklas till ett land där allas rättigheter ska skyddas: “Guds, profetens, kvinnornas, männens, de troendes och de icke troendes”.

-Pettersson noterar två saker – islamister som lovar frihet ljuger och araber som tror och röstar på skiten har nog inte alla hästar hemma…

2 thoughts on “Tunisien efter revolten

  1. För att inte tala om att alla kamelerna inte heller är i stallet. Vad kan man förvänta sig av stollar som vänder baken mot den livgivande solen och i stället näsan i skiten. Klart att det påverkar…..

Kommentera