Kurser för somalier


Av Pettersson

I sommar väntas en stor anhöriginvandring från Somalia, efter ett beslut från regeringen, som öppnat för en sådan invandring från första juli. Nu föreslår somaliska föreningsaktiva i Sverige att Migrationsverket redan nu ska öppna kontor i Addis Abeba i Etiopien och i Nairobi i Kenya, enligt amerikansk eller kanadensisk modell.

Kontoren skulle förmedla information för att snabba på inträdet i Sverige. – Om ett stort antal kommer måste de framför allt ha samhällsinformation och hälsoinformation innan de kommer hit till Sverige, säger Jama Ismail, som är ordförande i föreningen Somaliland i Malmö.

Man sparar tid och möda med att göra en kurs på ett par veckor på platsen för visumansökan, där man tydliggör vad som väntar i Sverige, enligt Jama Ismail. Han arbetar för att underlätta integrationen för somalier här. – Det är lika bra om man öppnar kontor i Nairobi eller Addis Abeba. Man kunde på kort tid informera om hur det är i Sverige och vilka rättigheter och skyldigheter man har. Migrationsverket räknar med runt 18 000 ansökningar för anhöriginvandring från Somalia  i år.

Även om integrationen skulle snabbas på med en introduktion redan i Östafrika, finns det inga sådana förberedelser. Det säger Jonas Lindgren som är verksamhetschef på Migrationsverket.

– Det är en jättespännande tanke, men de resurserna har vi inte överhuvudtaget. Det viktiga nu är att få tillräckligt mycket folk på plats så att vi kan handlägga de här ärendena så fort det går.

Du tycker att det är en bra idé men ni kommer inte kunna genomföra den? – Den viktigaste utmaningen nu är att mer eller mindre undvika kaos och se till att handläggningen flyter, säger Jonas Lindgren på Migrationsverket.

-Pettersson undrar om det inte är bättre att ordna kurser för somalierna om hur de försörjer sig i Somalia. Afrikas horn är ett rikt område där det går att leva gott på fiske, gruvnäring, jordbruk och boskapsskötsel.

NRK.no läs gärna det norska reportaget om hur väl insatta somalierna är i trygghetssystem redan när de kommer och hur de får barn med den man som de officiellt inte lever ihop med. Allt för att maximera bidragen, men sådana soamlier har vi som tur är inte o Sverige…

Ekot


3 responses to “Kurser för somalier

 • Olle Söderberg

  Kurser för Somalier? Det ligger en motsättning i påståendet. Somalier har i genomsnitt ett IQ på 68. Det är under gränsen för retarded.

  Gilla

 • Stefan K

  Läs gärna denna artikel igen och inte minst det som den somaliska tolken säger. Enligt henne har de somaliska familjerna en stor kännedom om de norska trygghetssystemen och hur de bäst utnyttjas, redan innan de lämnar Somalia.
  http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7541771
  Är det detta somaliska föreningar vill lära ut till sina vänner innan de anländer till Sverige?

  Gilla

 • Thomas

  Det finns ju saker som ar viktiga att informera om i förväg

  I Sverige behöver du inte jobba
  Man accepterar fler fruar om man gifter sig utomlands
  Snart kommer varenda negerhanne att ha 4 fruar + 40 ungar som vi skall försörja

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: