Välfärdssektorn en framtidsbransch?


Av Pettersson

Välfärdssektorn är en framtidsbransch. Den som vill ha ett jobb där man gör skillnad har ett gyllene läge de närmaste åren. Möjligheterna är stora i så gott som alla välfärdsverksamheter som skolan, förskolan, sjukvården, äldreomsorgen, eller inom stadsplanering eller teknisk service”, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting. SKL.

En tredjedel av medarbetarna i välfärdssektorn, 330 000 personer, når pensionsålder fram till 2020. Samtidigt kommer både andelen äldre och unga i befolkningen att öka, vilket ökar efterfrågan på välfärdstjänster. För att ersätta pensionsavgångarna och möta den ökade efterfrågan måste 420 000 nya medarbetare anställas.

”Att kunna locka människor med rätt kompetens att börja jobba i välfärdssektorn är avgörande för kvaliteten på välfärden. Även om de mest engagerade och motiverade medarbetarna på arbetsmarknaden jobbar i vår sektor måste kommuner och landsting hela tiden utvecklas för att bli ännu bättre arbetsgivare”, säger Håkan Sörman.

Följande yrkesgrupper har särskilt bra möjligheter att få arbete i välfärdssektorn inom den närmaste tioårsperioden:

• Förskollärare
• Lärare i till exempel matematik, teknik och yrkesämnen, vissa språk samt speciallärare
• Teknisk nyckelkompetens som ingenjörer och bygglovshandläggare
• Undersköterskor
• Vissa specialistsjuksköterskor, till exempel narkos, psykiatri, röntgen, operation, intensiv och vård av äldre
• Specialistläkare, särskilt inom psykiatri och allmänmedicin
• Tandläkare utanför storstadsområden och studieorter

– Lysande säger Pettersson, vi har en nettoinvandring på 60 000 personer om året, de flesta av dem saknar totalt kompetens i ovanstående områden så bara invandrarna blir 480 000 fler fram till 2020. Till detta ska vi lägga de c:a 450 000 som nu saknar full sysselsättning och de c:a 100 000 ungdomar som lämnar skolan för att bli vuxna och börja arbeta varje år. Hur jag än räknar har jag svårt att se det som regeringen ser. Nämligen att vi behöver mängder med analfabeter och getherdar i vårt land.


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: